Originální italský recept na polévku minestrone
Jen těžko byste hledali známější italskou polévku. Minestrone patří bezesporu do zlatého fondu italské kuchyně. Není snadné najít ten pravý recept, protože každý z krajů si do ní přidává něco svého.
Římská verze obsahuje hnědé fazole, zatímco v Toskánsku přidávají fazole bílé. Silná zeleninová polévka vám dovolí popustit uzdu fantazie a spotřebovat přebytky ze zahrádky či spíže. Příprava polévky je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Možná zjistíte, že máte nevědomky tento středomořský skvost ve svém kuchařském repertoáru. Nebojte se uvařit hned napoprvé velký hrnec. Minestrone chutná skvěle i studená a po uležení v chladničce je snad ještě chutnější než čerstvě uvařená.
Na 4 porce polévky minestrone nabité vitamíny budete potřebovat:
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 2 červené cibule
- 200 g bílých fazolí (namočených přes noc)
- 2 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- 100 g vyloupaného zeleného hrášku (můžete použít mražený)
- 1 baby cuketu
- 300 g bílého zelí
- 1 menší pórek
- 3 rajčata (pokud neseženete kvalitní, můžete nahradit drcenými z konzervy)
- 1 dcl olivového oleje
- sůl a pepř k dochucení
- parmazán na posypání
Postup přípravy:
- Bílé fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je necháme vařit asi 20 minut (do změknutí) ve vodě, v níž byly namočené. Po uvaření odstavíme a vodu nevyléváme.
- V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a mrkev pokrájenou na větší kousky.
- Po 10 minutách přidáme brambory pokrájené na tenké plátky a krátce je orestujeme. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájený pórek a tenké plátky česneku.
- Zeleninovou směs podlijeme vodou z bobtnajících fazolí, která nám pomůže se zahuštěním.
- Přidáme na proužky nakrájené zelí, kostičky cukety, pokrájený řapíkatý celer, spařená a oloupaná rajčata a vaříme dalších 20 minut.
- Přihodíme fazole i se zbytkem vody. Podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zelenina by měla zůstat lehce ponořená. Fazole potřebují k dokonalosti ještě dalších 20 minut vaření.
- Hrášek můžeme přidat až 5 minut před koncem vaření. Uchová si tvar i svěží chuť.
- Odebereme ¼ polévky a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Vzniklý krém vrátíme zpět k původní polévce, která se nám tím příjemně zahustí.
- Podle chuti přidáme sůl, pepř, hoblinky parmazánu a kapku olivového oleje.
Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19
Minestrone chutná nejlépe s bílým italským chlebem a sklenkou dobře vychlazeného vína. Pokud by se vám zdála výsledná chuť málo výrazná můžete si na talíř přidat opečenou slaninu, bazalkové pesto nebo zakysanou smetanu. Nebojte se experimentovat a během vaření přihodit hrst sušených hub, kapustu, lilek nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, hladkolistou petrželku, rozmarýn, tymián, bazalku). Milovníci pikantních pokrmů mohou základ polévky vyšperkovat pokrájenou chilli papričkou. V některých receptech jsou fazole nahrazeny těstovinovou rýží.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.