Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrov Saaremaa v Estonsku

Větrné mlýny jsou symbolem ostrova Saaremaa

Větrné mlýny jsou symbolem ostrova Saaremaa

Saaremaa je největší estonský ostrov. Leží v Baltském moři jižně od ostrova Hiiumaa a západně od Muhu. Jedná se o skvělou prázdninovou destinaci s jedinečnou přírodou a množstvím působivých památek. Saaremaa si v mnoha ohledech zachovala unikátní kouzlo díky své poloze a relativní izolaci. K symbolům ostrova náleží domácí pivo, chléb a zejména větrné mlýny.

Kuressaare

Hlavním městem kraje Saaremaa je starobylé Kuressaare, nacházející se na pobřeží Rižského zálivu. Je vyhledávaným lázeňským městem s příjemnou atmosférou a zachovalou starou částí. Řada místních sanatorií poskytuje prvotřídní péči. Hlavní turistickou atrakcí a nejvýznamnější památkou je mohutný biskupský hrad, pocházející z 13. století. Byl vybudován jako středověká pevnost a může se pyšnit takřka neporušeným opevněním. V současnosti v něm sídlí jedno z největších a nejstarších muzeí v Estonsku. Hrad může posloužit i jako romantická kulisa těm, kteří si rozloží osušku na pláži Kuressaare, jedné z nejteplejších pláží v zemi. Díky mělké vodě, vlastní kavárně a dětskému hřišti je písčitá zátoka ideální pro rodiny. Pro nejlepší zážitek si sem přijeďte v období od 1. června do 31. srpna, během hlavní turistické sezóny.

Hrad Kuressaare

Hrad Kuressaare

Přírodní zajímavosti ostrova Saaremaa

Národní parky a rezervace na ostrově Saaremaa zahrnují množství chráněných lokalit s překrásnými vysokými útesy, velkými stromy, balvany a bažinami. Přírodní rezervace Viidumäe, pokrývající západní část ostrova, se například vyznačuje zalesněnými loukami a řadou vzácných rostlin. Nabízí úchvatné výhledy z rozhledny Rauna. Z národních parků jmenujme Vilsandi, zabírající stejnojmenný ostrov, okolní ostrovy, skály a zátoky. Pokrývá celkem asi 100 různých ostrovů, přičemž Vilsandi je v chráněné oblasti jediný obývaný. K aktivitám, které sem lákají turisty, patří vedle pozorování ptactva také rybolov.

Stezka nad pobřežními útesy

Stezka nad pobřežními útesy

Zvláště oceňovanou přírodní zajímavostí na ostrově Saaremaa je systém devíti částečně zatopených kráterů po meteoritech v Kaali. Kráterová jezera naleznete přibližně 18 km od Kuressaare. Fascinující místo je spojováno se skandinávskou mytologií a náboženstvím, patrně sloužilo k rituálnímu obětování. Jeden z kráterů, široký 110 m, náleží k největším v Evropě a je známý taktéž coby „sluneční hrob“.

Jeden z kráterů v Kaali

Jeden z kráterů v Kaali

Větrné mlýny

Větrné mlýny jsou pokládány za jeden z nejdůležitějších symbolů ostrova Saaremaa. V 19. století měla téměř každá místní farma vlastní mlýn. Na kopci u vesnice Angla dnes stojí hojně navštěvovaná skupina větrných mlýnů a etnograficko-zemědělské muzeum. V Kuressaare zase dosud funguje větrný mlýn jako nejstarší restaurace. V teplejších měsících mohou hosté vyjít na terasu, kde se griluje. Tento mlýn, postavený v roce 1899, byl v provozu až do druhé světové války, kdy z něj byly odstraněny plachty, aby bylo nepřátelům znemožněno používat je k signalizaci.

Větrné mlýny u vesnice Angla

Větrné mlýny u vesnice Angla

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín