Ostrov vřelý nejen k jedlíkům: Nechte se svést maltskou kuchyní!
Chystáte se vyrazit za krásami Malty? Pak si kromě plavek a kvalitního fotoaparátu nezapomeňte přibalit i o něco volnější oblečení. Pochoutky místní kuchyně nadchnou i ty nejnáročnější jedlíky – děti nevyjímaje. Na delikátní, bylinkami vonící pokrmy budete dlouho vzpomínat. Podobně jako na Maltu – ostrov bohatý na památky, krásná zákoutí i vřelá lidská setkání.
Hutné polévky
O maltské kuchyni se říká, že v sobě snoubí to nejlepší ze středomořské i africké gastronomie. Ostatně sami možná poznáte, že některá jídla vám budou lehce povědomé. Zářným příkladem budiž polévka minestra – vzdálená sestřenice italské minestrone. Sytá zeleninová polévka, v níž nesmí chybět fazole fava, hravě zastoupí hlavní chod. Spolu se skvělým, na povrchu křupavým a uvnitř neodolatelně vláčným, maltským chlebem ftira tvoří nerozlučnou dvojku.
Výtečné saláty
Středomořská kuchyně vyniká, kromě jiného, také skvělými zeleninovými saláty. Obvykle v nich najdete pestrý mix sezónní zeleniny, sladkou červenou cibuli, čerstvé bylinky a zálivku z olivového oleje, bílého octa, česneku a pepře. Ideální předehra před další degustační jízdou.
Král králík
Správná maltská hospodyně musí umět vysypat z rukávu nejméně pět receptů na co nejchutnější úpravu králičího masa. Králík neboli fenek je králem ostrovní kuchyně a jeho dietní maso se rozhodně vyplatí ochutnat. K nejlahodnějším úpravám patří stuffat tal-fenek, tedy dušené maso na víně s bramborami a zeleninou.
Chlebová pizza
Pokud se obáváte exotických chutí, pak vás potěší tradiční maltská pizza. Ta místní se připravuje z chlebového těsta. Vychutnat si ji můžete s rajčaty, ančovičkami, tuňákem, červenou cibulí nebo pro našince neobvyklými brambory.
Středomořské šunkofleky
Evergreen školních jídelen si v luxusnější verzi užijete i na Maltě. Timpana, středomořská verze šunkofleků, skrývá zapečené makaróny, boloňské ragů, bešamel, ovčí či kozí sýr a směs zeleniny. Důvěrně známá chuť oslní především nejmenší strávníky.
Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19
Maltský ratatouille
Ve Francii si vegetariáni s chutí smlsnou na ratatouille, Malta nabízí ostrovní verzi zvanou kapunata. Oblíbené jídlo z rajčat, paprik, lilku a cukety tu doplňují kapary a čerstvé bylinky. Lehký a vynikající pokrm s bohatou dávkou vitamínů.
Mořské dary
Věrna své pověsti rybářské velmoci, nabízí Malta celou řadu delikátních pokrmů z ryb a mořských plodů. V restauraci s výhledem na moře si můžete vychutnat výtečnou dušenou chobotnici, steak z tuňáka či mečouna. Za ochutnání stojí také rybí koláč lampuki, který obsahuje kromě rybího masa také špenát, brambory, kapary a mátu.
Lahodní šneci
Zkuste zahodit předsudky a ochutnejte obávaného škůdce zeleninových záhonků. Maltští šneci zvaní bebbux jsou oproti jejich francouzským příbuzným asi o polovinu menší, ale neméně lahodní. Tradičně se připravují mírně povaření v nálevu z červeného vína, tmavého piva, limonády Kinnie, máty, bazalky a majoránky.
Hříšně sladké dezerty
Pokud jste se projedli celým jídelním lístkem a ještě si troufáte na dezert, pak se připravte na řádně sladkou jízdu. Ostrované medem ani cukrem rozhodně nešetří. Klasickou pochoutkou je gagħaq tal-għasel – medový či melasový prsten plněný kořeněnou marmeládou a kůrou z citrusů. Inspiraci italskou kuchyní neskrývají trubičky kannoli, plněné sladkou ricottou.
Doušek vína
Víno k Maltě neodmyslitelně patří, ač se většina z místních vín vyrábí z italských hroznů. Kamenitá půda a nedostatek vláhy pěstování vína příliš nepřejí. Ochutnávce ryze maltského vína tak musí nutně předcházet pečlivé prostudování etikety. Velmi populární a překvapivě dobré je také místní pivo Cisk. Chcete-li si zachovat střízlivou mysl, pak rozhodně sáhněte po ostrovní klasice – limonádě Kinnie, vyrobené z hořkých pomerančů a tajné směsi bylinek.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.