Osvěžující saláty z celého světa
Žhavé počasí posledních dní mění nejen naše denní rituály, ale i jídelníček. Upouštíme od pokrmů tradiční české kuchyně a těžkých smažených jídel. Uprostřed horkého dne přijde vhod spíše svěží salát. Křupavá zelenina nezatíží náš organismus a navíc dodá našemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Pojďme si představit ty nejzajímavější saláty z celého světa.
1. Bulharsko - šopský salát
K mým vzpomínkám na dovolenou v Bulharsku patří neodmyslitelně šopský salát. Je součástí každého chodu a prakticky před ním nelze uniknout. Ještě, že je tak výborný. V obchodě sáhněte po žluté, červené, zelené a oranžové paprice, okurce, rajčatech, červené cibuli, olivách, olivovém oleji a především po kvalitním balkánském sýru. Nechutnější je ten ovčí. Vše pokrájejte na stejně velké kousky a důkladně promíchejte. Nejlépe chutná s čerstvým pita chlebem.
2. Itálie - zelný salát
Asi nejznámějším italským salátem je rajčatové caprese. My si představíme neméně chutný zelný salát. Je ideální přílohou ke grilovanému masu. Budete potřebovat ½ hlávky bílého zelí, sůl, 3 červené cibule, 2 lžíce sušených rajčat naložených v olivovém oleji, vypeckované zelené olivy, olivový olej, vinný ocet, třtinový cukr, čerstvě mletý pepř a hladkolistou petrželku na dozdobení. Klíčem k úspěchu je nechat nakrouhané, prosolené zelí uležet až do změknutí (nejméně hodinu). Poté přidávejte zbylé ingredience pokrájené na nudličky a nakonec zalijte zálivkou z octa, soli, cukru, pepře a olivového oleje.
3. Egypt - pomerančový salát s olivami
Oblíbená dovolenková destinace může obohatit i váš letní jídelníček. Třeba o pomerančový salát s olivami. Z mála ingrediencí vykouzlíte překvapivě dobré jídlo. Stačí vám 3 velké pomeranče, 1 bílá cibule, vypeckované černé olivy, drcený červený pepř, čerstvý koriandr a olivový olej. Nakrájejte pomeranče na tenké plátky a zbavte je slupky, pokryjte je kolečky cibule a černými olivami. Okořeňte a zakápněte olivovým olejem.
4. Rakousko - bramborový salát
Máte-li bramborový salát pevně spojený s obdobím Vánoc, pak jste možná ještě neochutnali odlehčenou variantu, připravovanou u našich rakouských sousedů. K jeho přípravě budete potřebovat uvařené brambory, červenou cibuli, bílý estragonový ocet, vejce uvařená na tvrdo, slunečnicový olej, hovězí vývar, pepř a sůl. Uvařené brambory, nakrájené na kolečka obložte na pokrájenou cibulí, zalijte octem, olejem a vývarem. Okořeňte solí a pepřem. Nakonec přidejte nakrájená vejce.
5. Libanon - tabouleh
Exoticky znějící slovo tabouleh v sobě ukrývá vynikající salát, který je velmi oblíbený na celém Blízkém východě. Jeho základem je bulgur, šťáva a kůra z jednoho bio citrónu, nasekaná šalotka, jarní cibulka, salátová okurka, 4 velká rajčata zbavená semínek, velký svazek hladkolisté petrželky, hrst nasekané máty, lžička římského kmínu, sůl, pepř, olivový olej a listy salátu k podávání. Bulgur připravte dle návodu a smíchejte s ostatními surovinami, pokrájenými na stejně velké kousky. A očekávejte příval energie.
6. Maroko - marocký salát
Milovníci sladkého pookřejí nad tradičním marockým salátem. Jeho příprava je velmi jednoduchá a bez problémů zasytí i velké jedlíky. K jeho přípravě si přichystejte 250 g kuskusu, 1 lžíci harissy, 50 g namočených rozinek, 6 nesířených sušených meruněk, 400 g konzervované cizrny, 3 lžíce opražených piniových oříšků, šťávu z 1 citronu, sůl a olivový olej. Ke kuskusu přidejte pokrájené meruňky, zbylé ingredience a zalijte horkou vodou. Chutná výborně teplý i studený.
7. Dánsko - celerový salát
Dánská kuchyně nám není příliš známá. Jednou z jejích perel je chutný celerový salát. Zvládnete jej připravit během chvilky. Na 4 porce si připravte 1 menší celer, 150 g sterilované červené řepy, 2 jablka, šťávu z limetky, 100 g majonézy, špetku bílého pepře a menší hlávkový salát. Nakrájejte celer, jablka a řepu na tenké nudličky. Smíchejte s ostatními ingrediencemi (kromě salátu) a nechte odpočívat v ledničce. Servírujte na omytém listu salátu.
8. Španělsko - ovocný salát
Zvláště malí mlsalové zaplesají nad ovocným salátem, pocházejícím z Kanárských ostrovů. Na jeho přípravu si přichystejte 2 dcl citrónové šťávy, 1 avokádo, 1 papáju, čerstvý ananas, 3 banány, 2 pomeranče, 1 jablko a lžíci cukru. Ovoce omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na stejně velké kousky. Zalijte šťávou z citrónu a oslaďte cukrem nebo javorovým sirupem.
![](https://dcontent.inviacdn.net/shared/img/web-100x100/2017/6/26/m0/406721.jpg)
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.