Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památka zesnulých ve světě: Rej plný barev, svíček a vzpomínek

Jakmile se začne říjen překlápět v listopad, začnou si lidé po celém světě připomínat památku svých zesnulých nejbližších. V našich luzích a hájích je svátek spojen s pietou, kdy v tichosti vzpomínáme, zdobíme hřbitov věnci a svícny. Co kraj, to jiný obyčej, pojďte se podívat, jak různorodé mohou být oslavy uctívání předků. Každá kultura si nese svůj způsob, společné zůstává jediné – otevřená srdce vzdávající poctu těm, které milovaly.

Mexiko

Oslavy Día de los Muertos v Mexiku

Oslavy Día de los Muertos v Mexiku Shutterstock

Co je symbolem mexických oslav s názvem Día de los Muertos? Především rodinná pospolitost. Během bujarých oslav, které se konají 1. a 2. listopadu, se scházejí příbuzní, aby společně zavzpomínali na ty, kteří odešli na onen svět. Na jejich památku vytvářejí rodinné oltáře plné fotografií, květin, svíček a nechybí ani oblíbené pokrmy a nápoje zemřelých. Ozdobené jsou nejen domácnosti, ale celá města, jejichž ulice plní průvody lidí oděných v maskách. Typické jsou kostýmy kostlivců, květinové čelenky a symboly smrti. Na tesknotu a smutek tu není prostor, všichni se během oslav radují, protože věří, že se v tyto dny duchové mohou přidat k oslavám živých. Téměř nikdo si tedy nenechá ujít možnost zúčastnit se večírku nebo hostiny.

Pokud chcete proslulé oslavy zažít na vlastní kůži, naplánujte si podzimní dovolenou v Mexiku, během které se vydáte do Mixquic nedaleko Mexico City. Toto městečko je totiž svým festivalovým veselím proslulé. Zažijete starobylé rituály, které se neobejdou bez vyzdobených hrobů, osvícených průvodů a tanečníků vlnících se v rytmu melodické hudby. Hlavní událostí je „alumbrada“ neboli osvětlení, kdy lidé zažehnou světlo tisíců svíček na nazdobených hřbitovech. Město si uchovává jedinečné tradice vycházející z keltských rituálů. Autentické uctívání kultu smrti je lákadlem, které touží spatřit celý svět.

Zájezdy do Mexika

Španělsko

Buñuelos de viento, Katalánsko

Buñuelos de viento, Katalánsko Shutterstock

Španělské Dušičky se slaví jako Día de Todos los Santos 1. listopadu. Pozůstalí během těchto dní zdobí hroby svých blízkých svíčkami a květinami, kterým kraluje podzimní chryzantéma. V kostelech se konají mše, kam chodí zástupy lidí usednout na lavici a zavzpomínat. Klidné rozjímání střídají oslavy, při kterých se prohýbají stoly pod domácími dobrotami. Na sváteční tabuli nesmí chybět smažené kuličky buñuelos de viento nebo marcipánové cukrovinky.

Kromě tradice obcházení hřbitovů a nošení květin mají některé regiony své vlastní zvláštní rituály. Na Kanárských ostrovech se schází rodina u jednoho stolu a společně vzpomínají, vypráví si příběhy i oblíbené anekdoty zesnulých. V Baskicku a Katalánsku rozdělávají ohně k opékání voňavých kaštanů. Jedna z nejkurióznějších oslav se však odehrává v andaluské obci Begígar. Místní během prvních listopadových večerů vycházejí do ulic, aby pomazali kaší kliky od dveří, protože se od pradávna traduje, že právě tak zaženou zlé duchy.

Zájezdy do Španělska

Filipíny

Dušičky na Filipínách

Dušičky na Filipínách Shutterstock

Den všech svatých tráví Filipínci v rodinném kruhu. Společně navštěvují hřbitovy, a dokonce tu pořádají honosné pikniky, které nejsou jenom o hodování. Během společných chvil se modlí a v upomínku zesnulých zapalují slavnostní svíce a zdobí okolí čerstvými květinami. Nejpodstatnější je na celém tomto období hluboká duchovní tradice, která se předává z generace na generaci. Setkání příbuzných probíhá v neformální rovině, ale o to důležitější má význam.

Odleťte v listopadu do teplých krajin

Čtěte také:

Odleťte v listopadu do teplých krajin

Polsko

Polský Kluczbork v období Dušiček

Polský Kluczbork v období Dušiček Shutterstock

V Polsku Dušičky připadají na 2. listopad. Hřbitovy tou dobou září světlem svíček, které osvětlují i květinovou výzdobu hrobů. Svátek slaví až 80 % Poláků, zažehnout plamen svícnu je tu skoro morální povinností. Tradice vychází ještě z dávných pohanských rituálů, kdy lidé udržovali oheň pro duše zemřelých. Dzień Zaduszny je pro mnoho cestovatelů časem, který využívají k návštěvě našich blízkých sousedů. Podzim je totiž čarokrásným obdobím, během kterého si užijete polské hory zasypané listím i kouzlo melancholie a klidu u pobřeží Baltu.

Dovolená v Polsku

Itálie

Italský Pan dei morti

Italský Pan dei morti Shutterstock

Čas, kdy se lidé zastaví a společně vzpomenou na zemřelé, připadá v Itálii na 2. a 3. listopadu, kdy se slaví Giorno dei Morti (Den mrtvých) a Ognissanti (Den všech svatých). V celé zemi navštěvují lidé hroby svých blízkých ověnčení květinami a svíčkami. Typickým jídlem, bez kterého se tento nostalgický čas neobejde, je pan dei morti, koláč z vařené pšenice, během jehož přípravy se nešetří vínem, kousky čokolády a ořechy. Jeho vůně pomerančových květů se line až na jih Itálie, kde věří, že zesnulí přichází v tyto sváteční dny zpět na zem, aby přinesli dětem dárky.

Zájezdy do Itálie

Irsko

Rozsvícená dýně

Rozsvícená dýně Shutterstock

Halloween stihl zdomácnět už v mnoha koutech světa, své kořeny má však v keltském svátku Samhain. Jeho oslavy otřásaly územím dnešního Irska na počest úspěšné sklizně, předznamenávaly také příchod zimy. Keltové věřili, že hranice mezi světem živých a mrtvých je tenká a není vyloučeno, že duchové se vrátí na zem.

Proč však tento svátek od nepaměti doprovází symbol dýně? Může za to pohádka o lstivém Jackovi, který měl po smrti zamířit do pekel. Ale i samotný ďábel byl na zlého pozemšťana tak rozzlobený, že ho za pekelné brány nechtěl vpustit. Poslal ho do černočerné tmy jen s uhlíkem vloženým do vyřezané řepy. Ta se postupně proměnila v dýni osvícenou plamenem svíčky, kterými si lidé v předvečer svátku všech svatých zdobili svá zápraží. Víra v to, že zapálená oranžová lucerna ochrání dům před zlými duchy, doprovází podzimní období až do současnosti.

Poznávejte evropské metropole: Zažijte eurovíkend v Římě, Paříži či Barceloně

Čtěte také:

Poznávejte evropské metropole: Zažijte eurovíkend v Římě, Paříži či Barceloně

Spojené státy americké

Halloween v USA

Halloween v USA Shutterstock

Průvody strašidelných masek, sladkosti a vydlabané dýně zdobící okna a vchody domovů. Tak slaví Halloween za velkou louží. Irští a skotští přistěhovalci přivezli svou tradici do Spojených států, kde se postupně vyvinula v oblíbený svátek spojený s dětským koledováním. Období kolem 31. října, kdy halloweenské slavení propuká, platí za oblíbenou část roku ve všech koutech USA. Pořádají se strašidelné večírky, města zaplaví hrůzostrašná výzdoba pavouků nebo duchů a kina promítají hororové snímky. Tento svátek si užívají nejen nejmenší, kteří dům od domu koledují s trick or treat na rtu, ale i dospělí, kteří se během oslav mohou vrátit zpět do dětských let.

Plánujete-li cestu do zámoří během podzimu, nenechte si ujít návštěvu města Salem. Kromě průvodů a festivalu zde zažijete rekonstrukce čarodějnických procesů, které se tu odehrávaly v 17. století. Mýtickou atmosféru zažijete i v New Yorku, kde se na ikonickém místě zvaném Sleepy Hollow konají tematické slavnosti spojené s tamní legendou o bezhlavém jezdci.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Guatemala

Oslavy Dušiček v Santiago Sacatepéquez

Oslavy Dušiček v Santiago Sacatepéquez Shutterstock

Guatemala svým lákavým mixem přírody a kulturního bohatství vábí celoročně, na začátku listopadu tu navíc můžete navštívit velkolepý festival draků. Koná se ve městech Santiago Sacatepéquez a Sumpango. Oblohu tu ozdobí propracovaní papíroví draci, z nichž někteří dosahují téměř 10 metrů. Jejich vypouštění k nebesům symbolizuje spojení mezi živými a mrtvými. Většinou mívají tvar osmiúhelníku, který připomíná mayský koncept čtyř světových stran a další 4 strany představují korunu Slunce. Na truchlení není prostor a oslavy jsou plné bujarého veselí. Rodiny se tu setkávají i se vzdálenými příbuznými a za doprovodu hudby společně vzpomínají na své blízké. Vydat se na společný piknik na hřbitov je vrcholem oslav po celé zemi.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín