Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Patagonie: Nespoutaná příroda v ledovcovém království

Národní park Torres del Paine, Patagonie

Národní park Torres del Paine, Patagonie Shutterstock

Milovníci přírody, dobrodruzi i nadšenci do pěší turistiky, zbystřete! Možná jste právě objevili svou zemi zaslíbenou. Pokud se nebojíte výzev, ani cestování, připravte si otevřenou náruč a vyslyšte volání Patagonie.

Nezkrotná kráska z Jižní Ameriky

Mount Fitzroy, Patagonie

Mount Fitzroy, Patagonie Shutterstock

Divoká oblast na jižním cípu Jižní Ameriky, kterou na severozápadě ohraničují Andy a na severu řeka Río Colorado, je známá svou drsnou a neuvěřitelně krásnou krajinou. Patagonie se rozkládá na území Argentiny a Chile, odkud ční zasněžené vrcholky hor, rozsáhlé ledovce nad hlubokými fjordy, které střídající rozlehlé stepi. V následujících řádcích najdete hned několik pádných důvodů, proč byste měli sbalit pohorky, teplé prádlo a vydat se vstříc dobrodružství na druhý konec světa.

Dovolená v Chile

Nespoutaná příroda

Lago Argentino, Patagonie

Lago Argentino, Patagonie Shutterstock

Kraj pod Andami oplývá rozmanitou krajinou plnou panenských lesů, statných hor i šumících řek. Argentinskou stranu pokrývají ledovce, které střídají zdánlivě nekonečné stepi. Část náležící k Chile vás ohromí drsnými skalnatými štíty i členitým pobřežím. Chcete-li se vydat na trek do míst, kde takřka nepotkáte živáčka a společnost vám bude dělat jen matka příroda, je tento kousek planety ideálním místem k prozkoumání. Zatoulejte se k jednomu z nádherných jezer a buďte svědky toho, jak se v křišťálově čisté vodě zrcadlí divy okolní krajiny i horský reliéf. Podívaná jako vystřižená z katalogu na vás čeká u Lago Argentino, Lago Viedma nebo Lago General Carrera. Vodní živly zajásají nad množstvím fjordů a kanálů, které se zarývají hluboko do pevniny. Vodní hladiny přecházejí v lesy, které jsou plné endemických druhů z rostlinné i zvířecí říše.

Ledovce na dosah

Ledovec Perito Moreno, Patagonie

Ledovec Perito Moreno, Patagonie Shutterstock

Jen těžko byste hledali krajinu tak surovou, a přesto tak nádhernou. Během hodiny tu můžete zažít všechna roční období, ten kdo se nezalekne zdánlivé nehostinnosti, bude sladce odměněn. Zejména v případě, když se vydáte vstříc kráse ledovců. Jedním z nejslavnějších a nejdostupnějších je Perito Moreno, ledovcový masiv, který je 74 m vysoký, 5 km široký a pod hladinu se noří až do hloubky 170 m. Najdete ho v národním parku Los Glaciares v argentinské provincii Santa Cruz. Jeho výjimečnost tkví v tom, že stále roste, což je vzhledem k dnešním celosvětovým klimatickým změnám opravdovou vzácností. Už jste zaslechli o dramatických sesuvech ledu do jezera Lago Argentino? Při výšlapu za ledovcovou nádherou je budete moci pozorovat z první ruky i bezpečné vzdálenosti.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Nebojácné povahy ve svém živlu

Cerro Torre, Patagonie

Cerro Torre, Patagonie Shutterstock

Patagonie je učiněným rájem outdoorových aktivit, kde zaplesá srdce každého dobrodruha. Do horských výšin vás zavedou populární trekingové trasy. Skaliska zase vábí nadšené horolezce jako bájné sirény. Mezi nejoblíbenější výstupy patří Cerro Torre nebo Fitz Roy. Těm, kteří se vyškrábou k vrcholu, se dostane odměny v podobě přírodních scenérií, ze kterých se štěstím točí hlava. Hladinu adrenalinu v krvi si tu můžete vystřelit také během raftingu po řekách Río Futaleufú nebo Río Baker. Jejich tyrkysové vody plné divokých peřejí patří k nejlepším místům planety, které můžete sjíždět na raftech přímo v lůnu panenské přírody. Chcete si užít projížďku po třpytivé hladině v trochu mírnějším tempu? Pak vyzkoušejte kajakování na jezeru Lago Grey. Všudypřítomné ledovcové kry vám budou sloužit jako přírodní slalomové branky.

Tajuplná kultura drsných kmenů i stepních kovbojů

Gaucho a koně, Patagonie

Gaucho a koně, Patagonie Shutterstock

Vlna přistěhovalců přinesla do Patagonie mnoho různých zvyklostí, obyčejů, přesvědčení i gastronomických vlivů. Nenechte se proto překvapit tradičním řemeslným vařením piva, které v chilské části doslova zdomácnělo díky přílivu německého obyvatelstva. Region vyniká svou bohatou kulturní historií, která odráží vlivy svérázných domorodých kmenů, drsných přírodních podmínek i pozdějších evropských kolonizátorů. Původně tu sídlili čistě domorodá etnika, jejichž lidé žili nomádským způsobem života. Každý kmen vyznával vlastní zvyky, řemesla a duchovní tradice, z nichž mnoho přetrvává dodnes. Například Mapučové nedají dopustit na svou jazykovou identitu. Jejich typické umění odrážející se ve tkaných výrobcích nebo keramice našlo své fanoušky mezi návštěvníky z celého světa.

Objevujte s námi svět

Po patagonském území se také od pradávna proháněli jihoameričtí kovbojové, zvaní Gaučové. Dodnes platí za ikonický symbol území. Na rančích neboli estancias, kde pasou skot či ovce a žijí svým typickým životním stylem. Jejich denním chlebem je jízda na koních i další typicky kovbojské dovednosti jako je házení lasem, práce s dobytkem nebo pořádání rodea. Během představení se oblékají přesně tak, jak si představujete. Tradiční odění nepostrádá klobouky, široké kalhoty nebo pončo.

Patagonský folklór je i plný legend a příběhů opředených tajemnem. Při svém putování možná zaslechnete historky o hrdinovi jménem Elal, který zachránil říši zvířat před zlověstnými obry. Z generace na generaci se vypráví také příběh o duchovi zvaném Gualicho, který přináší smůlu. Není překvapením, že místní báje jsou spjaty s přírodou. Ta se prolíná do povídaček o nadrozměrných bytostech nebo duchovním světě.

Zvířecí říše v horách i v moři

Tučňáci v oblasti  Punta Tombo, Patagonie

Tučňáci v oblasti Punta Tombo, Patagonie Shutterstock

V Patagonii se můžete těšit i na rozmanitý svět zvířat. V přírodě budete potkávat nejrůznější druhy, které se dokázaly přizpůsobit drsným podmínkám. Není výjimkou potkat lamu guanako, pásovce nebo pštrosa nandu, zatímco vám nad hlavou bude přelétat kondor. Oblast Peninsula Valdés je ideální lokalitou pro pozorování mořských zvířat, včetně tuleňů a velryb, které sem připlouvají v červenci. Za roztomilými opeřenci ve fraku zamiřte do Punta Tombo. Právě tam se nachází největší kolonie tučňáků magellanských mimo Antarktidu. Zalíbilo se jim tu hlavně díky hojnosti sardinek a ančoviček, na kterých si pochutnává přibližně milion zástupců ptačí roztomilosti. Jejich návštěvu si naplánujte od září do dubna, protože pak se parta tučňáků vydává do Brazílie.

Brazílie: Země plná chytlavých tónů a pozitivní energie

Čtěte také:

Brazílie: Země plná chytlavých tónů a pozitivní energie

Spleť turistických stezek

Národní park Torres del Paine, Patagonie

Národní park Torres del Paine, Patagonie Shutterstock

Vrnět blahem si na území Patagonie budou i turisté. Celý region je totiž protkán spletí tras různých obtížností. Takže si výšlap užijí zkušení trekaři i začátečníci nebo rodiny s dětmi. Mezi nejoblíbenější stezky patří slavný W Trek v parku Torres del Paine. Pokud ho zařadíte na svůj itinerář, čeká vás několikadenní horská turistika v nejkrásnějším patagonském parku. Svůj název si vysloužil na základě tvaru trasy, která se vine krajinou do tvaru písmena W. Cesta vás provede přes troje údolí, z nichž první Valle Ascensio vám představí skalní věže Torres del Paine, které daly název celému parku. V druhém Valle del Francés se budete procházet ve stínu skalního masivu Cuernos del Paine, jehož krásu omývanou divokou ledovcovou řekou si prohlédnete z vyhlídky na skalnímu útvaru Aleta de Tiburón. Poslední údolí vás provede podél jezera a mrazivé krásy ledovce Grey.

Dovolená v Argentině

Kdy se vydat do Patagonie

Podzim v Patagonii

Podzim v Patagonii Shutterstock

Ideální doba návštěvy závisí na typu plánovaných aktivit, obecně však platí, že výpravu si nejvíce užijete během hlavní turistické sezony od října do dubna. Tou dobou jsou dny delší a teploty mírnější. V období patagonského léta si budete užívat příznivé podmínky pro turistiku, trekking i horolezectví. Teploty gradují v lednu a únoru, které jsou nejteplejšími a zároveň nejrušnějšími měsíci. Od března do dubna se krajina zbarví do odstínů červené, oranžové a žluté, počasí je stále příznivé, byť teploty začínají pomalu klesat. Tento čarokrásný podzimní čas milují hlavně fotografové kvůli dramatickým scenériím plných barev i příznivému světlu. Patagonská zima pak uzavře většinu turistických tras. Národní park Torres del Paine můžete však obdivovat celoročně. Můžete se tu oddávat i zimním sportům, které jsou populární zejména na argentinské straně kolem města Bariloche.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín