Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohodová cesta nad mraky aneb Cizí slůvka na letišti

Cestování letadlem

Cestování letadlem Shutterstock

Pokud nejste v letadle jako doma, možná si budete v rozpacích lámat hlavu nad významem některých slovních spojení, kterými se to na letišti jen hemží. Pro ty, kteří se snad narodili se sbaleným kufrem a cestování je jejich vášní, zbývá jen konstatovat, že opakování je matkou moudrosti.

Check-in

Check in na letišti

Check in na letišti Shutterstock

Pod anglickým názvem se skrývá proces odbavení, tedy potvrzení, že opravdu poletíte na palubě daného letu. Dopravce o vás během transakce získá informace jako je jméno, datum narození nebo číslo osobního dokladu a na jejich základě vystaví palubní vstupenku. Některé nízkonákladové aerolinky požadují, abyste check-in provedli online ještě před odletem. Pokud s sebou berete k odbavení zavazadlo, zpravidla musíte vystát frontu a odevzdat ho u odbavovací přepážky (s kabinovým zavazadlem můžete rovnou směle k pasové kontrole).

Letní dovolená u moře

Boarding pass

Boarding pass

Boarding pass Shutterstock

Máte za sebou úspěšné odbavení? Pak potřebujete boarding pass, neboli palubní lístek. Jedná se v podstatě o takovou jízdenku v letadle, tedy dokument, který potřebujete, aby vás do okřídleného stroje vpustili. Najdete na něm podrobnosti rezervace, včetně čísla vašeho sedadla. Dále pak nástupní bránu a čas nástupu do letadla.

Terminál a gate

Gate na letišti

Gate na letišti Shutterstock

Slovem terminál se v letištním názvosloví označují budovy letiště. Je nutné vědět, ze kterého terminálu váš odkřídlený stroj vzlétne. V Praze najdete pro veřejnost 2 terminály, ten s číslem 1 zpravidla slouží k odletům do zemí mino EU a číslo 2 naopak v rámci Unie. Gate, neboli odletová brána, je konkrétní místo v budově terminálu, ze kterého cestující nastoupí na svůj let. Jeho číslo naleznete jak na palubním lístku, tak na informačních tabulích, případně v elektronických informačních systémech.

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Čtěte také:

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Checked-in luggage

Odbavování zavazadla

Odbavování zavazadla Shutterstock

Slovní spojení lze do češtiny přeložit jako odbavené zavazadlo. Odevzdáte ho v letištní hale svého terminálu u tzv. odbavovací přepážky a personál se postará o to, aby byl váš kufr uložen do zavazadlového prostoru vašeho letadla. Shledáte se s ním pak krátce po příletu do cílové destinace. Zavazadlo může zpravidla vážit mezi 15 a 30 kg (záleží na konkrétní letecké společnosti) a mít rozměry velkého kufru.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Delegát

Výlet autobusem na dovolené

Výlet autobusem na dovolené Shutterstock

Letíte za odpočinkem s cestovní kanceláří? Pak je delegát de facto andělem strážným vaší pohodové dovolené. Mezi jeho povinnosti patří například organizace přepravy klientů z letiště do hotelu, poskytování informací, pořádání výletů i role průvodce po nejzajímavějších místech v destinaci. Můžete s ním řešit případné problémy týkající se kvality služeb, zdravotní komplikace a další.

13.05.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín