Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poloostrov Yucatán: Mexické dobrodružství nabité barvami

Tulum, Yucatan

Tulum, Yucatan Shutterstock

Hledáte-li pokladnici plnou tropických pláží, barevné zvěře, malých vesniček i starověkých mayských ruin, bude Yucatán ztělesněním vašich snů. K nezapomenutelnosti výletu přispěje široké spektrum aktivit, které můžete během své návštěvy podniknout. Odpočiňte si v uvolněné atmosféře originálních měst, objevujte pestrý podmořský svět nebo se vykoupejte v průzračných cenotes. Poloostrov se právem řadí mezi nejoblíbenější destinace celého barevného Mexika.

Tulum: reklama na pohodu

Pláž v Tulum, Mexiko

Pláž v Tulum, Mexiko Shutterstock

Na poloostrově Yucatán se rozkládá Belize i část Guatemaly, tvoří ho také tři samostatné mexické státy: Yucatán, Quintana Roo a Campeche. Nejznámější z nich, Quintana Roo, čítá oblíbené turistické destinace jako je Cancún, Tulum a Playa del Carmen. Do těchto letovisek nabitých luxusními službami, butikovými hotely a plážemi jako vystřižených z katalogu, se každoročně sjíždějí milovníci pohodové dovolené. Pokud lačníte po doplnění vitamínu D, koupání v azurových vodách i nekonečných bazénech, budete zde na správné adrese.

V ulicích Tulumu vás navíc ovane uvolněná atmosféra, která sem přitahuje i jogíny a nenapravitelné romantiky. Užijete si tu nákupy i skvělou gastronomii. Obhlídku města můžete absolvovat na kole. Naskočte do sedla a projeďte se podél archeologické zóny, kolem fascinujících mayských ruin až k pobřeží, odkud vás vezme za srdce výhled na třpytivou hladinu Karibiku. Uvelebte se tu ve stínu palem nebo si v přímořských kulisách protáhněte tělo lekcí jógy.

Zájezdy do Mexika

Merida: po stopách koloniální éry

Západ slunce nad Meridou, Mexiko

Západ slunce nad Meridou, Mexiko Shutterstock

Pokud zamíříte na západ, dorazíte do Meridy. Tato metropole je doslova napěchována koloniální architekturou. Město bylo postaveno na území starověkého mayského komplexu T'Ho. Kameny z jeho budov byly zrecyklovány a použity jako základní stavební materiál ulic dnešní Meridy. Za soumraku poznáte, že Merida nikdy nespí. Jen málokdy se totiž stane, že byste po setmění v ulicích nenarazili na hudební představení nebo světelnou show. Hlavní náměstí hostí každý večer folklorní taneční vystoupení, festivaly a oslavy se tu konají v podstatě celý rok. Kulturní kalendář zažívá svůj pomyslný vrchol v lednu, kdy se nad městem rozzáří ohňostroje v rámci festivalu Merida Fest, který trvá celé tři týdny.

Quesadilla: Blesková lahůdka z Mexika

Čtěte také:

Quesadilla: Blesková lahůdka z Mexika

Posvátné království boha deště

Chrám kouzelníka v Uxmal, Mexiko

Chrám kouzelníka v Uxmal, Mexiko Shutterstock

Pokud se vydáte na jih od Meridy, uvítá vás řada haciend a klášterů. V nedalekém Puuc vás čeká řada mayských památek. Rozhodně si nenechte ujít Uxmal, posvátné město boha deště. Svou největší slávu zažívalo mezi lety 600–1000 n. l., na velkolepou historii tu odkazuje celá řada dochovaných staveb. Uxmal znamená v překladu „třikrát postavený“, což dokazuje i fakt, že hlavní chrám byl několikrát přestavován. Do dnešních dní bylo objeveno pět meších staveb uvnitř velkolepého paláce. Mayové měli totiž zvyk každých 52 let postavit na místě staré stavby novou a větší. 

Nejvýraznější dojem na vás pravděpodobně udělá Chrám kouzelníka, jakožto nejvyšší stavba v oblasti. Jeho vrcholek zdobí malá svatyně i několik zobrazení podobizny boha Chaka, kterého v Uxmalu najdete na každém kroku. Město se nacházelo ve velmi suché oblasti, proto se k němu místní úpěnlivě modlili za každou dešťovou kapku.

Sluncem políbené cenotes

Koupání v cenote, Mexiko

Koupání v cenote, Mexiko Shutterstock

Často jediným zdrojem pitné vody byly v mayské době zázračné cenotes. Důležitou roli hrály i v duchovním životě, představovaly totiž vstupní bránu do podsvětí. Dnes jsou zatopené jeskyně krasového původu okouzlujícím místem jako stvořeným ke koupání, potápění i poznávání vodních živočichů. Na Yucatánském poloostrově jich je přes 6 000, alespoň pár z nich byste si neměli nechat ujít. Průzračná hladina prosvícená paprsky slunce, obklopená krápníky a jinými krasovými útvary, je potěchou oka i nezapomenutelným zážitkem. Voda dosahuje příjemné teploty kolem 25 °C, bývá sladká i slaná a především křišťálově čistá. Nejkrásnější cenotes najdete na pobřeží nedaleko Tulumu nebo ve vnitrozemí v okolí Valladolid.

Dovolená v Mexiku

Playa del Carmen: nekončící zábava

Ulice v  Playa del Carmen, Mexiko

Ulice v Playa del Carmen, Mexiko Shutterstock

Toužíte po zábavě a povyražení? Pak vzhůru do Playa del Carmen. Toto živé a neúnavné město najdete pouhou hodinu jízdy z mezinárodního letiště v Cancúnu. Pokocháte se tu barevnými nástěnnými malbami, chuťové buňky potěšíte v místních restauracích a pláže vás odmění dokonalým relaxem. Divoká noční scéna potěší všechny lvy salónů. Stačí zamířit do jednoho z klubů a zazářit na tanečním parketě, vlnit se tu můžete až do pozdních nočních hodin. Pokud se vydáte na méně turistické pláže, užijete si přátelskou atmosféru po boku místních, kteří chodí na pobřeží tančit salsu, pojídat tacos a radovat se ze života. Na přípitek si v beach baru objednejte mezcal, opojný nápoj z agáve vonící po ovoci, vanilce a medu.

Chichén Itzá: tajemný div světa

Chichén Itzá, Mexiko

Chichén Itzá, Mexiko Shutterstock

V mexické džungli na vás čeká, kromě divé zvěře a bujné zeleně, pozoruhodné mayské město Chichén Itzá. Tento majestátní pyramidový komplex obestírá bohatá historie i několik tajemství, svou krásu neztratilo ani po několika tisících letech existence. Jakožto zachovalý pozůstatek jedné z nejrozvinutějších civilizací byl vyhlášen za jeden ze sedmi novodobých divů světa.

V samém centru váš pohled upoutá dominantní Kukalcánova pyramida, která se tyčí do výšky 30 m. Neméně interesantní stavbou je Chrám bojovníků, jehož sloupy zdobí fresky a rytiny orlů a jaguárů. V minulosti sloužila jako poradní místo před válečným tažením, dnes bere dech nejen milovníkům mayské kultury. Na Juego de Pelota (v překladu míčová hra) naleznete zářný důkaz toho, že staří Mayové měli velkou zálibu v míčových hrách. Oblíbené kratochvíle jen potvrzují, že soutěživost provázela lidstvo od nepaměti. Přesná pravidla hry se dnes už bohužel nedozvíme, z archeologických nálezů však vyplývá, že míčky pro rituální hry Mayové vyráběli ze zpopelněných ostatků svých vládců.

7 nejkrásnějších pláží Mexika

Čtěte také:

7 nejkrásnějších pláží Mexika

Vodní dobrodružství na korálovém útesu

Mayská riviéra, Yucatan

Mayská riviéra, Yucatan Shutterstock

Nádherné scenérie na vás čekají v oblasti Velkého mezoamerického útesu, kde během šnorchlování objevíte učiněný vodní ráj. Karibský podmořský svět vám nabídne možnost obdivovat druhý největší korálový útes na světě. Potopit se za pestrými korály, minout vraky lodí nebo proniknout do podmořských jeskyní v teplých mexických vodách je zážitek, na který budete vzpomínat ještě dlouho po návratu domů. Mexický Karibik si dosyta užijí i ti, kteří preferují pobyt nad hladinou. Stačí si naplánovat výlet katamaránem, z jehož paluby se budete kochat zářivými odstíny tyrkysu. Plavbu vám může zpříjemnit i občerstvení v podobě vyhlášené místní gastronomie plné štiplavých chutí.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín