Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte Bragu, nejstarší město Portugalska plné památek!

Výhled na město z Bom Jesus do Monte

Výhled na město z Bom Jesus do Monte

Historická Braga v provincii Minho na severu Portugalska je třetím největším městem v zemi. Sídlí tu dvě univerzity a centrum i okolí krášlí množství pamětihodností nejen religiózního charakteru. Dlouhá historie Bragy je patrná v nádheře jejích kostelů, chrámů i muzeí.

Moderní město Braga pamatuje i na tradice

S více než dvoutisíciletou historií je Braga nejenom nejstarším městem Portugalska, ale i jedním z nejstarších katolických měst na planetě. Vlastní velké náboženské dědictví, takže je současně jednou z nejlepších destinací v segmentu náboženského cestovního ruchu. Liturgické slavnosti Svatého týdne navštěvují tisíce věřících z celé země i ze zahraničí. Staré město s tradičním náboženstvím, vždy impozantní svým bohatstvím a majestátností, žije ruku v ruce s podnikáním a mladým duchem v životně důležitých oblastech, jako je kultura, obchod, gastronomie, průmysl a služby.

Braga - radnice

Braga - radnice

Atraktivním faktorem Bragy je též římské dědictví, díky němuž bývá často nazývána „portugalským Římem“. Kostely, nádherné domy z 18. století, zahrady, přírodní parky a četné rekreační oblasti z ní činí lákavý cíl zvídavých turistů. Pozůstatky římských lázní Alto da Cividade, někdejšího místa pohody, uvolnění a relaxace, jsou od roku 1986 klasifikovány jako národní památka. Na sever od nich byly objeveny také trosky římského divadla ze stejné doby.

Nádherná architektura města Braga

Nádherná architektura města Braga

Objevujte kouzelná místa a pamětihodnosti Bragy!

Jednou z nejznámějších památek Bragy je kostel Bom Jesus do Monte. Stojí na kopci nad městem (asi 5 km od centra), kam vede poutní cesta a historická lanovka na vodní pohon. Takových lanovek je na světě pouze několik desítek. Pozdně barokní kostel jistě není tím jediným, co zde stojí za zhlédnutí. Cílem poutníků bývá rovněž unikátní a působivé barokní schodiště Escardia do Bom Jesus, lemované fontánami, kapličkami a alegorickými sochami. Krom toho se vám z vrcholku kopce naskytne pěkný výhled na město.

Escardia do Bom Jesus

Escardia do Bom Jesus

Dalším poutním místem nedaleko Bom Jesus do Monte je Sameiro. Pod prostranstvím kolem tamního chrámu se nalézá zajímavá expozice historie křesťanství. Bom Jesus, Sameiro a taktéž Falperra jsou obklopeny úchvatnými zelenými plochami a krajinou připomínající učiněný ráj.

Sameiro

Sameiro

K nejdůležitějším stavbám Portugalska patří Sé de Braga, nejstarší katedrála v zemi, jejíž stavba byla zahájena v roce 1070 (tedy ještě předtím, než se Portugalsko stalo národem) a dokončena v následujícím století. Město tak vyrůstalo pozvolna kolem katedrály a dnes můžeme pozorovat vlivy nejrůznějších období ve stěnách a fasádách. Interiér je nicméně převážně barokní. Muzeum Tesouro Museu da Sé de Braga je domovem pozoruhodných pokladů, vyprávějících o dějinách země. Stálá výstava o Ježíši Kristovi seznamuje taktéž s historií církve v Braze. Kupte si cenově výhodnější kombinovanou vstupenku a kromě muzea budete moci navštívit také katedrálu a kapli, které jej obklopují.

Sé de Braga

Sé de Braga

Co by vás ještě mohlo zvláště zaujmout na poli kultury? Například to, že v Braze stojí i jedno z největších a nejkrásnějších divadel Portugalska. Theatro Circo bylo otevřeno v roce 1915 a dnes je místem nejrůznějších představení, vzdělávacích projektů, workshopů, konferencí, výstav, festivalů a oslav. Vydejte se sem během dne a nechte se průvodcem provést scénou, zákulisím, šatnami, hlavním sálem a dalšími místnostmi.

Ponořte se do vůní a barev bragenských zahrad!

Turista obdivující všudypřítomné náboženské i jiné městské památky se samozřejmě časem unaví a zatouží po odpočinku ve svěžím prostředí zeleně. Pro tuto příležitost jsou zde rozsáhlé veřejné parky a malebné zahrady slibující dotek přírody i vítané pohodlí.

Zahrady kolem Bom Jesus do Monte

Zahrady kolem Bom Jesus do Monte

Jedním z takových míst je třeba krásná romantická zahrada Jardim de Santa Barbara, sousedící s palácem Paço Episcopal Bracarense. Santa Barbara byla pojmenována podle fontány ze 17. století, která tam stojí a již doplňuje socha svaté Barbory. Veřejně přístupná zahrada je ráj ukrytý mezi budovami a díky jasným barvám a květům ideální místo k fotografování. Dejte si kávu v Café Lusitana a přijďte si sem oddechnout po náročném dni.

Jardim de Santa Barbara

Jardim de Santa Barbara

Další pěkné terasovité zahrady navazují na zadní část šlechtického paláce Palácio dos Biscaínhos, v němž vystavuje Museu dos Biscaínhos.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín