Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte krásné benátské ostrovy Murano a Burano

Burano

Burano

Samotné centrum romantických Benátek není tím jediným, co do této oblasti přitahuje turisty ze všech koutů světa. Za návštěvu bezpochyby stojí také blízké Murano, ostrov sklářů, a Burano, ostrov krajek. Nasedněte na vodní autobus vaporetto a nechte se převézt do vyhlášeného sklářského střediska. Projděte se malebnými uličkami ostrova Murano podél obchůdků plných zdejšího skla až ke kostelu Panny Marie a Donáta. Po opětovném nalodění můžete pokračovat na ostrov barevných domečků Burano. Věděli jste, že tamní domy původně barvily manželky námořníků, aby jejich muži snáze našli cestu domů? Zbude-li vám trocha času, neváhejte a navštivte také ostrov Torcello, oázu klidu, kde kdysi pobýval i Ernest Hemingway.

Za kvalitními sklářskými výrobky na Murano

Murano, centrum sklářského průmyslu, je tvořeno skupinou ostrůvků propojených mosty v Benátské laguně Jaderského moře. Leží 1,5 km severovýchodně od Benátek. Jeho sláva vzkvétala zejména v 15. a 16. století, kdy bylo předním sklářským střediskem Evropy. Sklo sem však dodnes láká mnoho turistů. Tajemství jeho výroby si sklářští mistři vždy pečlivě střežili. I v současnosti tu nalezneme řadu sklářských dílen a obchůdků.

Sklo z Murana

Sklo z Murana

Úchvatnou sbírku starého skla si lze prohlédnout např. v Museo del Vetro v Palazzo Giustinian, starobylém sídle biskupů z Torcella. V roce 1805 přešel palác do rukou benátského patriarchátu, který jej roku 1840 prodal městu Murano. Muzeum a archivy, založené roku 1861, byly umístěné v centrální místnosti v prvním patře. Strop onoho velkého pokoje s freskou z 18. století svědčí o původní nádheře paláce. Jednou ze vzácností muzea je modrá svatební číše z konce 15. století, zdobená Angelem Barovierem. V souvislosti s architektonickými poklady ostrova nelze nezmínit nádhernou románskou Basilicu dei Santi Maria e Donato s apsidou se sloupořadím z 12. století.

Kanál a basilika, Murano

Kanál a basilika, Murano

V Buranu na vás čeká pestrá podívaná

Burano s vysokou šikmou věží kostela a s romantickými barevnými domy podél kanálů je jistě nejpestřejším ostrovem laguny. Přesněji řečeno je souostrovím čtyř ostrovů spojených mosty. Nachází se v blízkosti Torcella, na severním konci laguny. Od Benátek je vzdáleno 7 km. Z Náměstí sv. Marka se k němu dostanete asi za 40 minut vaporettem.

Burano je domovem krajkářek, cukrářů a také rybářů. Dodnes tu zruční muži opravují loďky nebo látají sítě. Naproti tomu působivé krajkářské řemeslo pomalu mizí. V 16. století byla v celé Evropě vysoká poptávka po zdejší krajce, tak jemné, že se jí začalo přezdívat „punto in aria“ neboli očka ve vzduchu. V roce 1872 byla založena slavná krajkářská škola Scuola dei Merletti. V současnosti se však ruční výrobě krajek podle tradičních způsobů věnuje už jen hrstka starších žen. Mladá krev se do titěrné práce příliš nehrne. Je to časově velmi náročné, a proto také drahé.

Tradiční výroba krajky, Burano

Tradiční výroba krajky, Burano

Hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel je dnes cestovní ruch. Návštěvníci sem přijíždějí nejen za nákupem krajkového zboží, nýbrž i na prohlídku památek. Jasné barvy zdejších domků vycházejí ze specifického systému zlatého věku jejich vývoje. Pokud si někdo přeje svůj dům pomalovat, musí zaslat žádost vládě, jež dotyčného upozorní na určité povolené odstíny. Téměř všechny budovy jsou vymalovány v bohatých barvách, které vám okamžitě zvednou náladu. Mezi další zajímavosti Burana patří římskokatolický kostel San Martino ze 16. století se zvonicí a obrazem od Giambattisty Tiepola. Zmiňme rovněž kostel, respektive kapli Oratorio di Santa Barbara a muzeum krajkářství.

Barevné Burano

Barevné Burano

Návštěva tohoto muzea začíná hlavní místností v přízemí, kde vás krátký film s titulky v angličtině pozve na impozantní cestu do fascinujícího světa krajek. Didaktické panely odkryjí tajemství zručné techniky tvorby krajek. V prvním patře je sbírka chronologicky uspořádána a rozložena ve čtyřech místnostech odpovídajících jednotlivým obdobím: 16. století, 17.–18. století, 19.–20. století a krajkářské škole (1872–1970). Muzeum mívá otevřeno od 10:00 do 18:00, v pondělí bývá zavřené. Plné vstupné stojí 5 €, snížené 3,50 €. Děti do pěti let mají vstup zdarma.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín