Připravte si tradiční marocký jehněčí tajine
Tajine (tažín). Toto exoticky znějící slovo v sobě ukrývá tradiční marocký pokrm, na kterém si mohou pochutnat stejně tak milovníci masa jako zarytí vegetariáni. Má totiž mnoho variací. V Maroku na něj dozajista narazíte v menu pětihvězdičkového hotelu i v nabídce pouličních stánků. A věřte mi, že když jej jednou ochutnáte, popadne vás neodolatelná touha připravit si ho také doma.
K jeho přípravě se v Maroku používá stejnojmenný hliněný hrnec ve tvaru kužele, který na místních tržištích seženete za pár stokorun. Hrnec udržuje a šíří teplo rovnoměrně a pokrm se tak vaří či dusí pomalu a bez ztráty výživných látek. Všechny ingredience se mohou vařit ve vlastní šťávě aniž by bylo třeba přidávat vodu. Výsledný pokrm je pak dokonale šťavnatý a během přípravy se nepřipaluje. Hrnec se dá samozřejmě koupit i u nás, ale jedná se většinou o designové kousky za poměrně astronomické částky. Pro začátek si vystačíte s velkou litinovou pánví nebo větším hrncem. A hlavně dobře přiléhající poklicí. Budeme totiž především dusit. Přípravu této pochoutky zvládne i úplný kuchařský začátečník. Nejsložitější na celé přípravě je nákup všech potřebných ingrediencí.
Na přípravu vynikajícího jehněčího tajine pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 kg jehněčí kýty (očištěné a zbavené tuku)
- 2 lžičky čerstvě umletého pepře
- 1 lžičku skořice
- 3 snítky šafránu (namočené ve studené vodě)
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 3 lžičky kurkumy
- 1 lžička cayenského pepře
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g loupaných krájených rajčat (můžete použít kvalitní plechovková)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml vody
- 100 g sušených meruněk (nesířených)
- 50 g sušených datlí
- 50 g rozinek sultánek
- 50 g loupaných mandlí (plátky)
- 1 litr vývaru (ideálně jehněčího)
- 2 lžíce medu
- sůl
- petržel
- čerstvý koriandr
- 1 lžička koření Ras El Hannout (muškátový ořech, skořice, koriandr, kardamom, pepř černý, kurkuma, zázvor, římský kmín, nové koření, cayennský pepř, hřebíček).
Postup přípravy marockého tajine:
- Očištěné jehněčí maso nakrájejte na větší kostky. Do misky si připravte černý pepř, cayennský pepř, směs Ras El Hannout, sladkou papriku, zázvor, skořici, kurkumu a vše důkladně promíchejte. Polovinou směsi obalte maso a dejte jej odležet do chladničky (ideálně do druhého dne, aby se maso důkladně provonělo kořením). Zbytek koření si ponechte na vaření.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, připravenou směs koření a smažte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek. Přidejte maso a nechte zatáhnout po všech stranách.
- Po chvíli přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak a vývar a nechte probublávat.
- Po několika minutách přihoďte sušené meruňky, rozpůlené datle, sušené švestky, rozinky, med a plátky mandlí (část si můžete nechat na závěrečné zdobení).
- Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit pod pokličkou dvě hodiny.
- Pokud vaříte v obyčejném hrnci tak choďte pravidelně kontrolovat a občas zamíchejte (vlastníte-li hrnec tajine, tak v této fázi přendejte směs do nádoby, přikryjte víkem a pečte v troubě dokud není maso dokonale rozpadavé). Podle chuti můžete dosolit či dokořenit.
Čtěte také:
Přibližně po 2 hodinách je pokrm připraven k servírování. Maročané jedí tajine přímo z hrnce, ve kterém se vařilo, jen směs dozdobí čerstvým koriandrem a mandlovými plátky. Jako příloha se perfektně hodí rýže, chlebové placky nebo bleskově připravený kus kus.
Věřím, že se tajine stane stálicí vašeho jídelníčku. Příště můžete zkusit variantu s kuřecí či krůtím masem nebo odlehčenou vegetariánskou verzi. V té je maso nahrazeno cuketou, lilkem, mrkví a cizrnou.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.