Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Tradiční japonské pochoutky

Tradiční japonské pochoutky Shutterstock

Co se vám vybaví při pomyšlení na japonskou kuchyni? Odpovědí je pravděpodobně sushi, odolat čerstvým rybím nebo zeleninovým rolkám zvládne jen málokdo. Studnice japonské kuchyně je však mnohem hlubší a pestřejší. V Japonsku jídlo není pouhou formou obživy, zlepšuje kvalitu života a je pevnou součástí místní kultury. Protřelí gurmáni tu obdivují především jednoduchou, o to však preciznější gastronomii. Nahlédněte s námi pod její pokličku... 

Harmonie v životě i na jazyku

Japonská restaurace

Japonská restaurace Shutterstock

Japonská kuchyně je velmi bohatá na regionální a sezónní jídla, která můžete ochutnávat u pojízdných stánků i v restauracích nabitých neodolatelným geniem loci. Společné mají jedno – v japonské gastronomii hraje prim snaha o dokonalost chuťovou i estetickou, pokrmy by měly navozovat příjemné pocity všem smyslům. Zdejší pohostinství rozhodně nepostrádá originalitu. V tokijské čtvrti Shinjuku můžete kupříkladu povečeřet ve futuristické restauraci, kde vás u stolu budou obletovat roboti. Velké oblibě se tu těší také zvířecí kavárny s možností popíjet šálek oblíbeného kofeinového nápoje ve společnosti sov nebo si během čajového rituálu hladit kapybaru.

Zájezdy do Japonska

Uspokojivá chuť umami

Japonské dochucovací ingredience

Japonské dochucovací ingredience Shutterstock

Ať už vyrazíte objevovat gastronomické kouzlo Japonska do supermoderní čtvrti v Tokiu nebo do tradičních kjótských uliček, v každém soustě najdete křehkou rovnováhu a vzájemnou harmonii barev, textur i chutí. Ucítíte sladké, slané i hořké akcenty, křupavou i jemnou texturu. Po jazyku vás pohladí i delikátní pátá chuť zvaná umami. Její úlohou je zvýraznit chuť celého pokrmu, přirozeně se vyskytuje v různých mořských řasách, houbách nebo v sójové omáčce. Mistři kuchaři se umami tvoří pomocí dlouze tažených vývarů i různou kombinací omáček a marinád.

Barevný rok na talíři

Japonský kuchař

Japonský kuchař Shutterstock

Japonci hluboce ctí střídající se roční období, měnící se podoby přírody se pak věrně prolínají do kulinářských sfér. S každou novou roční dobou procházejí rukama kuchařů nové ingredience znázorňující pomíjivé krásy přírody. S jarem se na jídelníčcích objevují čerstvé bambusové výhonky či třešňové květy. Léto oplývá hojností zeleniny, která společně s mořskými plody vytváří dokonale lehké pokrmy. Podzim přivane zemité chutě s vůní hub a na scéně se objevují i slaďoučké tomely. Chladné zimní počasí velí zachumlat se do deky a pochutnávat si na lahodných dušených pokrmech nebo usrkávat bublající polévky v podobě hotpotů.

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Čtěte také:

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Svatá trojice: sójová omáčka, mirin a saké

Saké a pickles

Saké a pickles Shutterstock

Japonská kuchyně stojí pevně na základních pilířích, kterými jsou sójová omáčka, rýžové víno mirin a saké. Tyto tři ingredience hrají klíčovou roli při podtrhnutí chutí u mnoha pokrmů. Co by bylo sushi bez máčení ve fermentované omáčce ze sójových bobů a pšenice? Díky výrazné slanosti a pikantnosti zvýrazní i jinak plané chuťové tóny. Sladké rýžové víno mirin dodá jídlu příjemnou sladkost, proto je oblíbenou přísadou omáček a glazur. Posledním členem nezaměnitelné chuťové trojice je saké, které možná znáte jako oblíbený japonský alkoholický nápoj. Svou nezastupitelnou roli hraje nejen při přípitcích, ale i v kuchyni, kde dokáže zjemnit texturu masa a přidat nový rozměr omáčkám i polévkám. Když se při vysokých teplotách odpaří alkohol, zůstává jen lahodná esence chuti a vůně.

V obklopení mořských pochoutek

Sushi set

Sushi set Shutterstock

Japonské břehy omývá ze všech stran oceán, a tak se tu oblibě těší čerstvé dary moře. Zářným příkladem je tolik oblíbené sushi, které v podání japonských mistrů kuchařů ztvárňuje jedlé umění. Není divu, že si jeho rafinovanou jednoduchost zamiloval celý svět. Syrové ryby, mořské plody nebo zeleninu tu ochutnáte nakrájené na tenoučké plátky v harmonickém propojení s octovou rýží a mořskou řasou nori. Namáčením v tmavé sójové omáčce a potřením zelenou wasabi pastou dostane každé sousto ten správný říz. Opravdoví milovníci rybích chutí zaboří prst na jídelním lístku u kategorie sashimi, které chuť čerstvých darů moře posouvá na novou úroveň. Vybírat můžete mezi kousky tuňáka, lososa nebo makrely a lákat vás budou i chobotnice, hřebenatky či mušle. Pokud máte opravdu vytříbený jazýček, vyzkoušejte kaviár z lososa nebo obzvláště ceněné maso z mořského ježka. Servíruje se také v doplnění pikantního wasabi, slané sójové omáčky, nechybí ani štiplavý nakládaný zázvor.

Dovolená v Japonsku

Křupavé potěšení

Krevety v tempuře

Krevety v tempuře Shutterstock

Důkazem toho, že Japonci se řadí mezi mistry fritování, je existence geniální tempury. Do křupava usmažené těstíčko může ukrývat krevety, zeleninu nebo sladké brambory, ze kterých se ponořením do rozpáleného sezamového oleje stanou překvapivě lehké křupavé pokrmy. Kousky tempury se obvykle dochucují solí a máčí v misce vývaru se šmakem sójové omáčky.

Pohlazení pro duši

Variace na ramen

Variace na ramen Shutterstock

Pokud hledáte maximálně komfortní jídlo, která vás pohladí po jazyku i po duši, zvolte ramen. Oblíbený nudlový pokrm vás zahřeje stejně jako vřelá náruč. Ve velké misce dostanete štědrou porci poctivého vývaru s exotickým šmakem, který mu dodávají houby shitake, hlíva ústřičná i různé druhy mořských řas. Přísadou číslo jedna jsou pohankové soba nudle, které si skvěle notují s kousky masa všech možných druhů, výjimkou není ani ramen s tofu. K ochucení se používá miso pasta, rybí omáčka, vývar voní i po česneku, zázvoru, hřebíčku a skořici. Finální tečku dodává polévce rozpůlené vařené vejce a sezamová semínka.

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Čtěte také:

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Pikantní palačinka

Okonomiyaki

Okonomiyaki Shutterstock

Pokud vyrazíte do Japonska, je skoro nutností okusit tamní slanou palačinku Okonomiyaki. V široké vrstvě těsta objevíte strouhané zelí, mouku, vejce, přidává se také vepřové maso, sýr, mořské plody nebo zelenina. Po tom, co se směs surovin dozlatova opeče na pánvi, nastává fáze zdobení několika druhy omáček a polev, mezi kterými nechybí majonéza. Jako třešnička na závěr přichází křupavá posypka z drcené řasy aonori a katsuobushi (fermentovaný uzený tuňák). Na tomto vydatném pokrmu si pochutnáte napříč celým Japonskem, výrazné oblibě se těší zejména ve městech Hirošima a Osaka.

Ohněm ošlehaná kuřecí pochoutka

Příprava Yakitori

Příprava Yakitori Shutterstock

Až při svém putování Japonskem zahlédnete na jídelním lístku Yakitori, neváhejte a dejte mu šanci. Pod nosem vám zavoní grilované kuřecí špízy z prsou, stehen, kůže, nechybí ani jatýrka a další vnitřnosti. Toto neformální jídlo se připravuje na voňavém dřevěném uhlí a nejlépe chutná se skleničkou oroseného piva. Šťavnatým špízem se můžete potěšit při návštěvě pouličních stánků, kromě toho jsou také oblíbeným festivalovým jídlem.

Fermentované zdraví

Variace japonských pickles

Variace japonských pickles Shutterstock

Už naši dávní předkové měli povědomí o tom, že fermentovaná zelenina představuje ztělesněné zdraví a zásobu vitamínů, kterými můžete své tělo dopovat po celý rok. V Japonsku ji objevíte pod názvem pickles, kterým se označuje zelenina kvašená pomocí bakterií mléčného kvašení. Díky velkému množství vitamínů, minerálů, enzymů i probiotik prospívá jak fyzické kondici, tak lepší náladě i kvalitnějšímu spánku. Na kouzlení s pickles potřebujete jen minimum surovin, stačí čerstvá šťavnatá zelenina a sůl, které společně zkvasí do blahodárného výsledku. Japonci je přidávají téměř ke každému jídlu společně s rýží nebo miso polévkou.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Odpočinek u šálku čaje

Japonské plantáže čaje sencha

Japonské plantáže čaje sencha Shutterstock

Přirozenou součástí zdejší kultury i každodenního života Japonců je popíjení tradičních čajů. Vyplňují chvíle odpočinku, doprovází výtečnou kuchyni a plní důležitou funkci v japonské pohostinnosti. Vězte, že právě země vycházejícího slunce disponuje zeleným čajem v nejlepší možné podobě. Těšit se můžete z upíjení čaje sencha, tedy nápoje sytě zelené barvy, svěží vůně a vynikající chuti. Louhování listů čajovníku vám přinese i mnoho zdraví prospěšných benefitů. V rámci čajových obřadů si můžete vychutnat i šálek matchy, která se připravuje našleháním horké vody s jemně mletým práškem. Konzumace i příprava jsou vysoce rituální, navíc vám osvěží mysl, zlepší soustředění, náladu a podpoří paměť. K jejím dalším výhodám patří také podpora imunity a zmírnění stresu, není divu, že její popularita po celém světe stále roste. Ve vlastnostech japonského čaje se odráží prostředí krásné a neposkvrněné přírody, nádherný pohled se vám naskytne zejména na jaře, kdy čajovníky obalí bující zelené lístky.

Roztomilá sladká tečka plná barev

Koláčky mochi

Koláčky mochi Shutterstock

Nedílnou součástí čajových rituálů jsou také sladké pochoutky zvané wagashi, které si nesmí odpustit žádný milovník dezertů. Vyrábí se v široké škále tvarů i konzistencí, ústřední složku tvoří sladká pasta z fazolí azuki a sezamu. Mlsné jazýčky potěší ovocné tóny jahod, manga nebo liči. Mezi oblíbené dezerty patří mochi, měkké rýžové koláčky, která vás překvapí lahodnými náplněmi. Ani nemrknete a spořádáte jich celý talíř.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín