Quesadilla: Blesková lahůdka z Mexika
Pozvali jste přátele na večeři a přemýšlíte, jak co nejlépe uspokojit jejich mlsné jazýčky, aniž byste museli strávit celé odpoledne v kuchyni? Vsaďte na osvědčenou klasiku, která má sice svůj původ v dalekém Mexiku, ale velmi rychle si získala srdce strávníků z celého světa. Co stojí za úspěchem pokrmu s exotickým názvem quesadilla? Je jednoduchý na přípravu a skvěle si na něm pochutnají vegetariáni, milovníci masa, věční dietáři i malé děti.
Kolébka dokonalé kuchyně omývaná Karibským mořem
Co může být lepšího než prosluněný den strávený na bělostné pláži, omývané blankytně modrými vodami Karibiku? Snad jen vyhlídka na dovolenou v zemi, která vás ohromí majestátností historických památek, vřelou atmosférou, divokou přírodou i skvělou kuchyní. Hádáte správně, řeč je o Mexiku. Vysněné destinaci, kde si i uprostřed zimy pořídíte dokonalé opálení, vyfotíte se u mayských pyramid, pokocháte se krásou korálových útesů a po vzoru hollywoodských hvězd vyrazíte na party do letoviska Acapulco.
Variabilní pochoutka pro každého
Podobně pestré a bohaté, jako vaše mexická dovolená, mohou být i náplně tradiční quesadilly. Ta má svůj původ v koloniálním Mexiku. Na počátku byla typická tortilla z kukuřičné mouky zapečená s několika druhy sýra. Popularita křupavé placky s roztaveným sýrem brzy překonala hranice a stala se nedílnou součástí nabídky stánků s rychlým občerstvením. Původní sýrová varianta, podle které je pokrm pojmenován – queso znamená ve španělštině sýr – doznala mnoha obměn v podobě zeleniny, kuřecího i vepřového masa, tofu, hub i ovoce s čokoládou. Ať už se rozhodnete pro klasiku nebo si vytvoříte quesadillu ve stylu puzzle, vězte, že v Mexiku vám k ní zaručeně naservírují osvěžující avokádové guacamole nebo pikantní rajčatovou omáčku salsa roja.
Malým strávníkům jistě zachutná sladká verze, která má svůj původ na ostrově El Hierro. Na nejmenším z Kanárských ostrovů, který je známý především všem milovníkům divoké přírody, vám přistane na talíři křupavá tortilla se sýrem, vejcem, citronem, cukrem a špetkou anýzu. Ač se vám může tato kombinace jevit jako opsaná z knihy O pejskovi a kočičce, je překvapivě návyková. Podobně jako okouzlující zátoky, rozeklané útesy a romantické plážičky ostrova El Hierro. Také se už se nemůžete dočkat hostiny v mexickém stylu?
Na dálkami vonící quesadillu s kuřecím masem pro 4 osoby budete potřebovat:
- 2 ks kuřecích prsíček
- větší červenou cibuli
- omáčku guacamole
- 4 kukuřičné nebo pšeničné tortilly (rozdělené na poloviny)
- 250 g strouhané mozzarelly
- 4 plátky sýru čedar
- hrst čerstvé bazalky
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
- limetku
Quesadilly jsou nejchutnější čerstvé. Nesnažte se je proto připravovat dopředu. Ideálně zapojte hosty do jejich přípravy a nad sklenkou pečlivě vychlazené mexické pálenky Mezcal, proberte plány na příští dovolenou.
Nyní už můžete rozžhavit pánev a začít s vařením:
- V pánvi na olivovém oleji osmažte na kousky nakrájenou červenou cibulku.
- Po chvíli přidejte na nudličky nakrájené kuřecí maso, osolte, opepřete a smažte do změknutí.
- Na druhé pánvičce rozehřejte lžíci másla, orestujete na něm z jedné strany tortillu.
- Po chvilce posypte tortillu strouhanou mozzarellou, směsí masa, bazalkou a čedarem.
- Otočte naplněnou tortillu na pánvi a nechte ji osmažit i z druhé strany.
- Po vyjmutí z pánve rozdělte na polovinu, zakápněte šťávou z limetky a podávejte s omáčkou guacamole.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.