Recept na dokonalé italské tiramisu
Tiramisu je vynikající italský dezert, populární napříč celou Itálií. Každá oblast si vytvořila svou mírně upravenou variantu. Můžete se setkat s verzí vyšperkovanou citrónovou kůrou, rumem či čerstvým ovocem. Připravte si lahodné tiramisu i doma, podle našeho receptu.
Tradiční třetí chod italského menu stojí na pevných piškotových základech. Tato laskomina má své kořeny pravděpodobně ve městě Treviso, kde se o prvenství přou dvě restaurace. Mělo by jít o přepracovaný recept nám méně známého dezertu zabaglione. Tiramisu znamená v překladu zvedni mě a svému jménu určitě dostojí. Káva, cukr i lahodné Amaretto fungují zaručeně. Výživoví poradci a zarytí dietáři možná poznamenají něco o zbytečných kaloriích a cukrech. Věřím, že i oni občas přivřou oči a s chutí zaboří lžičku do nadýchaného krému, doplněného hříšně dobrou kombinací hořké kávy a sladkých piškotů.
Mrkněte na nabídku zájezdů do Itálie
Můj italský kamarád a velký kuchařský patriot připravuje tiramisu zcela bez alkoholu. Pokud nechcete ochudit o tuto lahůdku své ratolesti, pak můžete kávu nahradit špaldovou kávovinou či meltou a horní vstvu posypat hoblinkami mléčné čokolády. Nebojte se přizvat děti i k přípravě tohoto moučníku. Postup je velmi jednoduchý a bude je dozajista bavit.
Jediný problém by mohl nastat při servírování. Správně uleželé tiramisu se poněkud obtížně dostává z formy. Ideální je připravit si jednotlivé porce do skleněných pohárků ve kterých krásně vyniknou jednotlivé vrstvy. Nezapomeňte si připravit tiramisu s dostatečným předstihem. Mělo by odpočivat v chladničce minimálně dvě hodiny. Ideální je, když jej necháte uležet přes noc.
Důležitý je také výběr ingrediencí. Vyberte si kvalitní mascarpone, italské piškoty Biscotti Savoiardi, čerstvá vejce a nešetřete ani na kakaovém prášku. Na výsledku to bude znát.
Suroviny na přípravu 5 porcí vynikajícího italského tiramisu:
- 5 čerstvých vajec
- 500 g Mascarpone
- 5 lžic třtinového cukru
- 4 lžíce mandlového likéru Amaretto
- šálek silné kávy
- sáček cukrářských piškotů (ideálně italské Biscotti Savoiardi)
- tmavé holandské kakao a strouhaná mléčná čokoláda na posypání
Postup přípravy italského tiramisu:
- Připravíme si silnou černou kávu, necháme ji zchladnout a nalijeme do širší misky.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky spolu s pěti lžícemi cukru vyšleháme do pěny.
- Ušleháme sníh z bílků.
- Do směsi žloutků a cukru zašleháme Mascarpone.
- Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Cukrářské piškoty namočíme z obou stran do kávy s přídavkem Amaretta. Stačí je namočit jen zlehka. Příliš nasáklé piškoty by kazily výsledný dojem.
- Dno formy pokryjeme vrstvou piškotů, přidáme vrstvu krému a pokračujeme plynule dalšími vrstvami dokud máme dostatek materiálu. Poslední vrstvu krému bohatě poprášíme kakaem a hoblinkami čokolády.
- Dopřejeme svému cukrářskému výtvoru alespoň 2 hodiny odpočinku v chladničce.
Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19
Pokud se chystáte na letní dovolenou do Itálie a vaším cílem je oblast Benátska, pak byste neměli zapomenout navštívit město Treviso. Zkuste ochutnat tiramisu ve zdejší restauraci El Toula. Možná právě ji má zapsáno Tiramisu ve svém rodném listě.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.