Recept na dokonalé italské tiramisu
Tiramisu je vynikající italský dezert, populární napříč celou Itálií. Každá oblast si vytvořila svou mírně upravenou variantu. Můžete se setkat s verzí vyšperkovanou citrónovou kůrou, rumem či čerstvým ovocem. Připravte si lahodné tiramisu i doma, podle našeho receptu.
Tradiční třetí chod italského menu stojí na pevných piškotových základech. Tato laskomina má své kořeny pravděpodobně ve městě Treviso, kde se o prvenství přou dvě restaurace. Mělo by jít o přepracovaný recept nám méně známého dezertu zabaglione. Tiramisu znamená v překladu zvedni mě a svému jménu určitě dostojí. Káva, cukr i lahodné Amaretto fungují zaručeně. Výživoví poradci a zarytí dietáři možná poznamenají něco o zbytečných kaloriích a cukrech. Věřím, že i oni občas přivřou oči a s chutí zaboří lžičku do nadýchaného krému, doplněného hříšně dobrou kombinací hořké kávy a sladkých piškotů.
Mrkněte na nabídku zájezdů do Itálie
Můj italský kamarád a velký kuchařský patriot připravuje tiramisu zcela bez alkoholu. Pokud nechcete ochudit o tuto lahůdku své ratolesti, pak můžete kávu nahradit špaldovou kávovinou či meltou a horní vstvu posypat hoblinkami mléčné čokolády. Nebojte se přizvat děti i k přípravě tohoto moučníku. Postup je velmi jednoduchý a bude je dozajista bavit.
Jediný problém by mohl nastat při servírování. Správně uleželé tiramisu se poněkud obtížně dostává z formy. Ideální je připravit si jednotlivé porce do skleněných pohárků ve kterých krásně vyniknou jednotlivé vrstvy. Nezapomeňte si připravit tiramisu s dostatečným předstihem. Mělo by odpočivat v chladničce minimálně dvě hodiny. Ideální je, když jej necháte uležet přes noc.
Důležitý je také výběr ingrediencí. Vyberte si kvalitní mascarpone, italské piškoty Biscotti Savoiardi, čerstvá vejce a nešetřete ani na kakaovém prášku. Na výsledku to bude znát.
Suroviny na přípravu 5 porcí vynikajícího italského tiramisu:
- 5 čerstvých vajec
- 500 g Mascarpone
- 5 lžic třtinového cukru
- 4 lžíce mandlového likéru Amaretto
- šálek silné kávy
- sáček cukrářských piškotů (ideálně italské Biscotti Savoiardi)
- tmavé holandské kakao a strouhaná mléčná čokoláda na posypání
Postup přípravy italského tiramisu:
- Připravíme si silnou černou kávu, necháme ji zchladnout a nalijeme do širší misky.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky spolu s pěti lžícemi cukru vyšleháme do pěny.
- Ušleháme sníh z bílků.
- Do směsi žloutků a cukru zašleháme Mascarpone.
- Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Cukrářské piškoty namočíme z obou stran do kávy s přídavkem Amaretta. Stačí je namočit jen zlehka. Příliš nasáklé piškoty by kazily výsledný dojem.
- Dno formy pokryjeme vrstvou piškotů, přidáme vrstvu krému a pokračujeme plynule dalšími vrstvami dokud máme dostatek materiálu. Poslední vrstvu krému bohatě poprášíme kakaem a hoblinkami čokolády.
- Dopřejeme svému cukrářskému výtvoru alespoň 2 hodiny odpočinku v chladničce.
Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19
Pokud se chystáte na letní dovolenou do Itálie a vaším cílem je oblast Benátska, pak byste neměli zapomenout navštívit město Treviso. Zkuste ochutnat tiramisu ve zdejší restauraci El Toula. Možná právě ji má zapsáno Tiramisu ve svém rodném listě.
![](https://dcontent.inviacdn.net/shared/img/web-100x100/2017/6/26/m0/406721.jpg)
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.