Recept na vynikající balijské nasi goreng
Každý, kdo navštívil nádherný indonéský ostrov Bali, dozajista okusil všudypřítomnou specialitu zvanou nasi goreng. Jedná se o klasickou ukázku jednoduché a zdravé balijské kuchyně, která si nezadá s kuchyněmi ostatních asijských zemí. Základem bývá obvykle rýže, koření, vejce, tofu a velké množství zeleniny. Nezřídka jsou pokrmy velmi pálivé a pro zhýčkané evropské jazýčky téměř nepoživatelné. Bali je také rájem vegetariánů, kteří nemusí zdlouhavě vysvětlovat, že i ryba je maso. Většina pokrmů se obejde zcela bez masa. Masožravci si mohou pochutnat na rýžových specialitách s malým množstvím kuřecího, skopového nebo výjimečně i vepřového masa. Skuteční gurmáni vybírají v menu pokrmy s mořskými plody, které zde bývají zaručeně čerstvé. Vybrané laskominy můžete zapíjet vodou z mladých kokosů, pivem Bintang, úžasnými čerstvě vylisovanými džusy nebo vodou (pro jistotu vždy balenou).
Ale teď už zpátky k tradičnímu nasi goreng. Nebojte se exotického názvu. Věřte, že příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný kuchařský začátečník. Existuje velké množství receptů na zaručeně pravé nasi goreng. Může být připravováno s kuřecím masem, krevetami i tofu. Charakteristickým rysem tohoto pokrmu je dohněda zbarvená rýže. Balijští kuchaři používají indonéskou sladkou sójovou omáčku, která připomíná konzistencí javorový sirup a je o poznání silnější než ty běžně dostupné v Evropě. My si ji můžeme vytvořit sami smícháním ¼ šálku běžné sójové omáčky a ¼ šálku třtinového cukru. Získanou směs přivedete k varu, poté můžete snížit teplotu a míchat do doby než omáčka získá konzistenci javorového sirupu. A teď už zpátky k receptu.
Suroviny na 2 porce chutného kuřecího nasi goreng:
- 400 g uvařené rýže (nejlepší je jasmínová, uvařená den předem)
- 120 g kuřecích prsou
- 3 vejce
- 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 velkou červenou cibuli
- 2 jarní cibulky
- lžíci chilli směsi (ideální je Sambal Oelek)
- 1 lžíci sladké sójové omáčky (zde můžeme využít náš výtvor)
- 1 lžíci ústřicové omáčky
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- čerstvý koriandr na dozdobení
- sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
Postup přípravy:
- V pánvi (ideální je wok) si rozehřejte olej a osmažte na něm na kousky nakrájené kuřecí maso. Po usmažení si jej odložte do mističky. Později jej přihodíte k rýži.
- Do rozpálené pánve přilijte trošku oleje a vlijte do něj dvě rozšlehaná vejce. Za rychlého míchání je roztrhejte na co nejmenší kousky a odložte stranou.
- Znovu přilijte olej a nechte na něm restovat najemno nakrájenou cibuli, po chvíli můžete přihodit i jednu nasekanou jarní cibulku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte směs rozvonět a přidejte lžíci chilli směsi (milovníci ostrých chutí mohou dát lžíce dvě).
- Do vzniklé směsi vsypte vychladlou rýži, připravené kuřecí maso, smažená vejce, sladkou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a řádně promíchejte.
- Na závěr přidejte zbytek nakrájené jarní cibulky, sůl, pepř a na ozdobu čerstvý koriandr. Výsledná směs by neměla být vysušená, spíše mazlavá.
Na Bali k tomuto pokrmu obvykle dostanete ještě sázené vejce. Jistě mi dáte za pravdu, že je příprava nasi goreng skutečně velmi jednoduchá. Ideálně se hodí jako blesková večeře. Doufám, že obohatí i váš jídelníček. Zdravější varianta může být doplněna o nastrouhanou zeleninu.
A kde vám na Bali naservírují to nejlepší nasi goreng?
Zkušení cestovatelé si nejlépe pochutnávají na specialitách připravených v restauraci Poppies situované ve známém letovisku Kuta. Kromě dokonalé chuti pokrmu vás zde dozajista zaujme nápaditý interiér plný nádherných květin, jezírko s živými rybkami, stylové dekorace i velmi milá obsluha.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.