Rozmazlete své chuťové pohárky v zemi galského kohouta
Francie je zemí, která darovala světu sofistikovanou kulturu, haute couture módu, oslňující památky i malebnou krajinu. Destinaci ročně navštíví desítky miliónů turistů z celého světa, a kromě zvlněných vinic, levandulových polí, písečných dun, horských štítů, azurového pobřeží či ikonických metropolí, obdivují také zdejší gastronomii.
Vrchol světové gastronomie
Obsáhnout francouzskou kuchyni v pár řádcích je úkol takřka nemožný. Jde o celosvětový fenomén starý tisíce let a styl, jakým se zde připravuje jídlo, už dávno překročil hranice všech kontinentů. Není divu, že francouzská kuchyně byla zapsána na Světový seznam nemateriálního dědictví UNESCO. Dnes je de facto symbolem toho nejlepšího, co člověk může vložit do úst.
Kulinářské zážitky v zemi vína, sýrů, baget, palačinek a croissantů jednoduše těžko něco překoná. Důvod je prostý, Francouzi se dokáží i desítky hodin mazlit se složitými recepty, aby vám pak na talíři naservírovali dokonalé ztělesnění gastronomického nebe. V kuchyni jim není cizí ani jednoduchost a důraz na lokální suroviny. Každý zdejší region má svoji vyhlášenou specialitu, která je označena speciální ochrannou známkou. Věděli jste, že například pravé šampaňské je jen to, které je vyrobeno z vína vypěstovaného v kraji Champagne?
K přípravě francouzských lahůdek budete často potřebovat víno, spoustu bylinek a trpělivost. V kuchyni se mnohdy kouzlí s velmi nákladnými surovinami, a tak není radno se do některých receptů pouštět, pokud jste vařením zatím nepolíbený začátečník. Pojďte se s námi podívat na ty nejznámější dobroty, které Francouzi dali světu!
Quiche
V zemi, v níž se zrodilo hodnocení restaurací pomocí michelinských hvězd, spatřil světlo světa i tento legendární koláč. Je národním pokrmem v regionu Lotrinsko a jeho nejslavnější verzí je právě quiche Lorraine (lotrinský koláč). Tenká vrstva těsta v koláčové formě se naplní směsí z vajec, smetany a slaniny, dá se zapéct a na talíři pak ochutnáte živoucí důkaz toho, že v jednoduchosti je krása. Se stoupající oblibou této pochoutky postupně stoupá i množství variací na náplň, s jakou je možné koláč připravit. Zelenina, sýry, nebo třeba losos? Dejte si na svých toulkách Francií klidně všechny! Rozhodně nebudete litovat.
Soupe à l’oignon gratinée
Na cibulačce, tedy vývaru s cibulí, by asi nebylo nic světoborného v případě, že by si ji nevzali do parády Francouzi. Ti totiž každé jídlo vypiplají k dokonalosti. Kouzlo pokrmu tkví v tom, že se cibule nechá na másle zkaramelizovat, podlije se vývarem a všudypřítomným vínem. Poté se přímo v misce zapeče s plátkem křupavé bagetky a štědrou dávkou sýra Gruyère. Právě zlatavá krusta, kterou rozteklý sýr na povrchu polévky vykouzlí, dělá z obyčejného jídla neobyčejnou lahůdku. Ve své domovině je polévka ověnčena pověstí tzv. vyprošťováku. Je běžné, že vám po bujarých oslavách čehokoliv, na stole ráno přistane talíř cibulačky. A nepochybně si řeknete o přídavek.
Čtěte také:
Ratatouille
Mnozí z vás se s jídlem možná poprvé setkali až ve chvíli, kdy jste shlédli stejnojmenný animovaný film. Zeleninová dobrota má v rodném listu město Nice a v podstatě se jedná o středomořskou verzi našeho leča. Nebyli by to však Francouzi, kdyby pokrmu nedodali potřebnou dávku šarmu a vytříbené chuti. Verzí ratatouille je asi stejné množství, jako šikovných kuchařů v zemi galského kohouta. Všichni se ale shodnou na tom, že do jídla patří rajčata, papriky, cibule, cuketa, lilek, česnek a bylinky. To vše se buď dusí, či zapéká, ale výsledek je vždy famózní. Přesně takhle chutná léto uprostřed Francouzské riviéry.
Coq au Vin
A teď něco pro opravdové fajnšmekry. Už jen při vyslovení názvu Coq au Vin, neboli kohout na víně, se totiž všem labužníkům začnou okamžitě sbíhat sliny. Paradoxem je, že jídlo původně zahánělo hlad v rodinách chudých zemědělců, kteří dali do hrnce kohouta a k tomu všechno, co měli po ruce, zejména zeleninu. Jak je pro Francouze typické, časem se v receptu objevilo i červené víno. Tuhé kohoutí maso potřebuje dlouhou dobu varu, díky čemuž se dokonale spojí chuť všech přidaných ingrediencí. Dnes se specialita připravuje i v těch nejvyhlášenějších restauracích. Pokud máte v plánu ochutnat pokrm, který definuje vysokou úroveň místní gastronomie, je Coq au Vin trefou do černého.
Crème brûlée
Jediné sousto stačí k tomu, abyste tomuto geniálnímu sladkému zázraku naprosto propadli. Mnohé zdroje dokonce tvrdí, že se jedná o nejprodávanější dezert na světě. Krém ze smetany, žloutků a vanilky pokrývá lahodná krusta z páleného cukru, po jejímž prolomení lžičkou, se vám na jazyku rozprostře doslova mana nebeská. I když pochoutku celý svět považuje za noblesní francouzský „majstrštyk“, o jeho vynález se pře několik evropských zemí, včetně Anglie a španělského Katalánska. Ať tak, či onak, dát si Crème brûlée je vždy spolehlivý způsob, jak své chuťové pohárky vystřelit do nebeských výšin.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.