Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samnaun – švýcarský lyžařský ráj v bezcelní zóně

Lyžování v Samnaun

Lyžování v Samnaun

Čeští lyžaři vyrážejí za sněhem čím dál častěji do alpských krajin. Itálie, Rakousko, Francie a Švýcarsko, kde o čerstvý prašan není nouze, nabízejí komfortní ubytování, výborné služby a příjemné ceny ski pasů. Švýcarské středisko Samnaun má ještě jedno plus: nakupování. Samnaun leží v bezcelní zóně v Jižním Tyrolsku a kromě 238 kilometrů sjezdovek nabízí desítky obchodů s bezkonkurenčními cenami.

Lyžování v Samnaun

Lyžařský a nákupní ráj Samnaun leží v zapomenutém údolí obklopeném štíty ledovců. Oficiálně spadá pod švýcarský kanton Grissons a trvale zde žije přes 800 obyvatel. Městečko má nadmořskou výšku 1846 metrů a vedou k němu silnice plné serpentin, krásných výhledů, tunelů a ledopádů. Samnaun je považován za klidnější, spíše rodinné, středisko. V porovnání se slavným Svatým Mořicem nebo Davosem, kde vládne ruch a noční život a kde Češi musí sáhnout hlouběji do kapsy, je atmosféra v Samnaun komorní a pohodová. Ani na svazích není plno. Lyžařskou oblast Samnaun obsluhuje každý den v čase od 8 do 16 hodin 44 vleků a lanovek, mezi nimiž je i první poschoďová lanovka na světě Samnaunský Twinliner.

Samnaunský Twinliner

Samnaunský Twinliner

Kromě 148 kilometrů sjezdovek střední obtížnosti nabízí středisko 27 kilometrů náročných sjezdů, 49 kilometrů svahů pro začátečníky a dokonce 14 kilometrů freeride tras. Nejdelší sjezdovka měří neskutečných 11 kilometrů a jednou do měsíce se na ní pořádá noční lyžování při úplňku. Pro vyznavače snowboardingu byl otevřen největší Fun park v Evropě Boarders paradise. Poznávejte i tradiční alpské sporty a prosvištěte jednou ze sáňkařských drah dolů do údolí. Relax a odpočinek po dni plném sportu hledejte v nejvýše položených lázních Švýcarska Alpenquell Erlebnisbad s přírodní saunou, vířivkou, jeskynním vřídlem a masážními tryskami.

Panoramatická terasa restaurace v Samnaun

Panoramatická terasa restaurace v Samnaun

Bezcelní zóna v Samnaun

Samnaun proslavila široko daleko bezcelní zóna, jejíž vznik má historický podtext. V 19. století museli místní sedláci od podzimu do jara nakupovat veškeré zboží v Rakousku, jelikož byla jediná spojnice se švýcarskými městy nepřístupná. Se zavedením cla se život v údolí neúnosně prodražil, proto požádali obyvatelé Samnaun švýcarskou vládu o zrušení poplatků v oblasti. Jejich prosby byly vyslyšeny. S rozvojem cestovního ruchu zažilo město boom duty free shopů, v nichž seženete značkové zboží všeho druhu mnohem levněji než kdekoliv jinde. Ceny jsou dokonce nižší než v bezcelních zónách na letištích. Při nákupu pravých švýcarských hodinek tak ušetříte i tisíce korun a odvezete si domů luxusní suvenýr.

Nákupy v bezcelní zóně v Samnaun

Nákupy v bezcelní zóně v Samnaun

01.02.2018 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín