Sladká cesta kolem světa: Oslavte lásku těmi nejlepšími dezerty
Takřka v každém koutě naší zeměkoule narazíte na sladké poklady, které dokáží vykouzlit nebe na jazyku. Podpořte romantické chvilky během svátku zamilovaných a dopřejte si se svou polovičkou některý z oblíbených světových dezertů. Možná během debužírování začnete spřádat plány na společnou dovolenou plnou sladkých laskomin.
Půvabný dort s královskou historií
Prinsesstårta neboli princeznin dortík je učiněná krása už na pouhý pohled. Co teprve, když se odhalí lahodné vrstvy, které v sobě ukrývá zelenkavá marcipánová krusta zdobená kvítky. Piškotový korpus střídá výrazná marmeláda, následuje lavina žloutkového krému završená šlehačkovým kopcem. Nejoblíbenější švédský dort vznikl pod rukama Jenny Åkerström, která byla učitelkou švédských princezen. Původně ho pojmenovala jako zelený dort, ale urozené slečny jím byly tak nadšené, že změna názvu byla nevyhnutelná. Historii královské rodiny si můžete připomenout nejen jemným pišingrem, ale také návštěvou hlavního kulturního centra Švédska. V samotném srdci Stockholmu se ukrývá Královský palác, ve kterém švédská královská rodina přebývá už po staletí. Během prohlídky zdobných komnat se ponoříte třeba do zajímavé historie královské rezidence zvané Kungliga Slottet.
Romantika v každém soustu
Dort zvaný červený samet je jako stvořený pro oslavu svátku zamilovaných. Jeho červená barva koresponduje se všudypřítomnými srdíčky, nadýchané těsto zase s hedvábným krémem. Není divu, že ve Spojených státech se red velvet těší oblibě už od dvacátých let minulého století. Poprvé jej slavnostně podávala kavárna newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde si na něm stylově pochutnáte dodnes. Kdysi tu milovníci sladkého bořili své dezertní vidličky do sytě červeného korpusu, za jehož poutavým zbarvením stála chemická reakce podmáslí, kakaa, octa a sody. Kvůli postupným změnám ve způsobu zpracování kakaa sice vymizelo barevné kouzlo, ale vláčná struktura zůstává i v současných recepturách, kdy se těsto dobarvuje potravinářským barvivem.
Krémový poklad z Itálie
Nemusíte mít zrovna italskou domácnost, abyste si náležitě vychutnali jeden z typických národních dezertů slunné Itálie. Legenda praví, že cannoli byly poprvé vyrobeny v harému v sicilském městě Caltanissetta. Původně se připravovaly během karnevalové sezóny jako symbol plodnosti. Nyní na karneval čekat nemusíte, stačí se vypravit na Apeninský poloostrov, cannoli tu seženete v každé dobré cukrárně. Zakousnout se do těsta plného sladké náplně ze sýru ricotta stojí opravdu za to. Krém bohatý na vanilku, čokoládu nebo pistácie budete mít během debužírování možná až za ušima.
Zelená pro vášnivou exotiku
Valentýnské oslavy dostanou exotický nádech, když se na stole objeví oblíbený indonéský moučník dadar gulung. Sytě zeleným palačinkám propůjčují nenahraditelnou chuť, vůni i typický odstín listy pandánu. Ne náhodou je tato rostlina nazývána vanilkou východu. Palačinky z rýžové mouky jsou jemné jako pavučinka a společně se sladkou kokosovou náplní se stanou potěšením smyslů. S každým soustem si budete připadat blíž a blíž voňavé tržnici na Jakartě nebo klidné atmosféře, která vládne ostrovem Lombok.

Čtěte také:
Láska v několika vrstvách
Není tajemstvím, že britský dezert trifle je nadpozemskou záležitostí. Zabořit lžičku až na dno servírovací mísy a poctivě nabrat každou jeho vrstvičku vás může vystřelit až do gastronomických nebes. Vychutnáte si křupavý základ, výraznou ovocnou složku a pořádnou porci krému nebo šlehačky. Atraktivně působí nejen vzájemná souhra různých textur, ale také jeho podoba. Obvykle se podává ve větší skleněné míse, odkud si ho budete moci nabírat se svou láskou pospolu.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Pro umocnění romantické nálady si k dezertu můžete naplánovat i příjemnou koupel. Znavené tělo potěší, ať už se odehraje u vás v koupelně nebo anglickém lázeňském městě Bath. Tam si kromě římských lázní a blahodárných teplých pramenů užijete i procházky mezi georgiánskou architekturou či návštěvu muzea věnovaného Jane Austenové, autorky mnoha láskyplných románových příběhů.
Čokoládové vyznání
Stejně tak jako je mousse au chocolat symbolem francouzské kulinářské tradice, může se stát ideálním způsobem, jak vyjádřit náklonnost k milované osobě. Byť je čokoládová pěna zdánlivě prostým dezertem o několika ingrediencích, její jemnost jen tak neomrzí, obzvlášť zaryté čokoholiky! Moučník s dokonale nadýchanou texturou a výraznou čokoládovou chutí spatřil světlo světa kolem roku 1900, kdy jej údajně stvořil slavný francouzský umělec Henri de Toulouse-Lautrec. Není náhoda, že doba vzniku čokoládového zákusku se shoduje s érou výtvarníkových nejslavnějších děl. Dopřát si porci nadýchaného dezertu neznamená jen blaho pro vaše chuťové pohárky, jeho jemnost očividně dokáže přilákat i múzy. Náměty malířových děl vycházely často z obyčejného života na pařížském Montmartru. Naplánujte si výlet do evropské metropole lásky a přesvědčte se o krásách bohémského okrsku na vlastní oči.
Dortík lehký jako baletní krok
Dortík Pavlova si zamiloval téměř celý svět, tato bělostná cukrářská ikona však pochází až z daleké Austrálie. Historie lehkého dortíku se datuje do roku 1926, kdy v zemi protinožců v rámci svého celosvětového turné pobývala ruská primabalerína Anna Pavlovna Pavlovová. Právě na její počest byl upečen dort, který svým tvarem připomíná baletní sukni. Jeho základ tvoří křehký sněhový korpus, s jehož křupavou krustou skvěle ladí jemný šlehačkový krém. Stalo se dobrým zvykem servírovat jej se svěžím ovocem, které pak sehraje skvělý duet se sladkým základem. Až vás sněhový dortík poblouzní natolik, že zatoužíte prozkoumat i místa jeho vzniku, připravte se na rozmanitou krajinu bohatou na unikátní faunu i flóru. Uprostřed divoké přírody můžete spatřit i jeden z nejznámějších vrcholků planety, ikonický Ayers Rock, který se tyčí ve středu australského kontinentu jako posvátná hora.
Karamelizované štěstí
Temperamentní Španělsko kromě jiných předností okouzlí i svou gurmánskou kulturou. Až okusíte krémový flan caramel plný vajec, poctivého mléka a zrníček vanilkového lusku, nejspíš se vám nebude chtít ani vracet domů. Dezert si během pečení dopřává koupel ve vodní lázni, která mu svědčí stejně, jako cestovatelům vodní radovánky na plážích Costa del Sol nebo Costa Brava. Během slastného odpočinku a chytání bronzu možná získáte podobný odstín, který vládne i karamelovému moučníku.
Porce plná mléka a vanilky
Tres leches neboli třímlékový koláč je jednou z delikates, kterou můžete okusit v Mexiku i dalších španělsky mluvících zemích. Zvláštní název odkazuje na proces výroby koláče, do suchého korpusu se totiž po upečení a zchladnutí postupně vlévá sladká mléčná směs, která se dokonale vpije a zajistí vláčnost. Pokud se rozhodnete vychutnat si tuto originální dobrotu vonící po vanilce v té nejautentičtější podobě, vydejte se na slunný Yucatán. Nejen, že se tu budete moci naplno oddat bohatému kulinářskému umění v uvolněné atmosféře živelných metropolí, ale radost vám budou přinášet i výlety za průzračnými hladinami cenotes či za poklady starých Mayů.
Plná chuť i tradice v jednom soustu
Jedním z nejmilovanějších japonských dezertů jsou jednoznačně koláčky mochi, kterým je těžké odolat i daleko za hranicemi Japonska. Jejich jemně lepkavá textura s přirozenou sladkostí je ideální sladkou tečkou, obvykle se totiž podávají ve formě malých kulatých kousků. Na výběr je celá škála náplní – od sladké azuki pasty z červených fazolí, přes výrazný čaj matcha, až po ovocné nebo čokoládové příchutě. Oblibě se těší také mochi zmrzlina, kde je lepkavé těstíčko plněné osvěžující mraženou náplní. Na tradičních trzích v Kjótu nebo v tokijských uličkách si můžete zakoupit čerstvé rýžové koláčky přímo od specializovaných prodejců, kteří mochi připraví přímo před vašima očima.

Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.