Speciality s vůní orientu aneb Jak chutnají Spojené arabské emiráty
Sedm pohádkově krásných emirátů, které se nachází na východě Arabského poloostrova, láká do své náruče každoročně čím dál více návštěvníků. Moderní mrakodrapy, luxusní hotely, mohutné horské štíty, průzračně čisté moře, písečné duny i špičkové služby, jsou jen zlomkem toho, co můžete v této krásné zemi obdivovat. Bohatý orientální stát si libuje v získávání mnoha světových prvenství. Je libo dotknout se nebe na střeše nejvyšší budovy světa, prohlížet si umělecká díla během potápění, sjíždět na lyžích sjezdovku uprostřed nákupního centra, nebo vypravit do budoucnosti pomocí špičkových technologií? Vítejte ve světě, kde není nic nemožné.
Koření v hlavní roli
Stejně rozmanitá je i zdejší gastronomie. V emirátech žije přes sto různých národností, a právě kulturní mix dává místním specialitám ten pravý šmrnc. Jestli je něco, co opravdu definuje zdejší jídlo, tak je to koření. Vůně kardamonu, kmínu, zázvoru, hřebíčku, drceného pepře, muškátu, šafránu a mnoha dalších se line z restaurací, pouličních bister, i z uliček zdejších tržnic. Ochutnat tu samozřejmě můžete dobroty z celého světa, ale byl by hřích nedat šanci i tradiční arabské kuchyni. A na jaké notoricky známé lahůdky s vůní orientu tu zaručeně natrefíte?
Hummus
Variabilní arabský dip, či pomazánka, kterou miluje celý svět. Rozmixovaná vařená cizrna se ochutí pastou ze sezamu zvanou tahini a přidají se do ní další ingredience. Zpravidla česnek, sůl, olivový olej a citrónová šťáva. Jeho kolébkou je pravděpodobně území dnešního Turecka, ale raketovou rychlostí se dostal i do ostatních koutů zeměkoule. A zvláště v arabských zemích bez něho nedají ani ránu. Existuje v mnoha obměnách a servíruje se tradičně s chlebovou plackou, či syrovou zeleninou. Kromě lahodné chuti se pyšní řadou benefitů, které potěší vaši linii a celkové zdraví. Pokud jste s hummusem ještě neměli tu čest, rozhodně to napravte. Je božský.
Falafel
Univerzální street food jídlo, které je dalším důkazem toho, že Arabové to s luštěninami prostě umí. V hlavní roli je opět rozmačkaná cizrna, nebo zelené fazole. Směs se dochutí koriandrem, římským kmínem, cibulí, česnekem, případně dalšími ingrediencemi a smaží v oleji ve formě kuliček. Podává se s pita chlebem, doplněný zeleninou a dipem z oblíbené pasty tahini. Pokud se vám poštěstí jít kolem stánku s občerstvením zrovna ve chvíli, kdy je čerstvě usmažený, zažijete doslova nebe na jazyku.
Čtěte také:
Shawarma
A teď konečně něco pro masožravce. V případě „šavarmy“, jak se v Čechách specialitě přezdívá, se jedná o jehněčí, kuřecí, či telecí kořeněné maso, opékané na rotačním grilu. Nejde tedy o jedno konkrétní jídlo, ale spíše o způsob přípravy. Pokud rádi nazouváte toulavé boty, možná jste už zjistili, že právě na ulici často ochutnáte ty nejlepší tradiční jídla, která se připravují stejným způsobem už mnoho let. Shawarma je jedním z nich, ale s noblesou a elegancí vám ji naservírují i v luxusní restauraci. Parťákem dobroty bývá opět pita chleba, zelenina a všudypřítomná pasta tahini.
Umm Ali
Tento dezert je bez nadsázky sladkým srdcem arabské gastronomie. V překladu znamená „Aliho matka“ a pro obyvatele emirátů se jedná o posvátné jídlo, servírované hlavně o svátcích a zvláštních příležitostech. Jako turista si ho můžete vychutnat v mnoha místních autentických bistrech, či restauracích. A v čem spočívá jeho kouzlo? Natrhané listové těsto se ve velké nádobě ochutí pistáciemi, kokosem, či datlemi a celá směs se zalije oslazenou smetanou. Po zapečení a důkladném spojení všech ingrediencí vznikne dokonale vláčný krémový puding, který vás doslova pohladí po jazyku i po duši.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.