Speciality ze země úsměvů aneb Jak chutná Thajsko
Prosluněné Thajsko je země mnoha tváří. Návštěvníci si mohou vybrat, zda chtějí zažít atmosféru tropických pralesů, ticho a klid buddhistických chrámů, třpyt azurového moře, krásu bělostných pláží, rozmanitost exotických ostrovů, nekonečnost divokých pohoří, či autentický ruch asijských velkoměst. Poznávacím znamením zdejších obyvatel je úsměv od ucha k uchu, kterým se po pár dnech chtě nechtě nakazíte. Ztuhlé kosti vám poděkují za thajskou masáž, a na vyhlášených festivalech protančíte střevíce.
Láska na první ochutnání
Miliony gurmánů po celém světě však nejvíc ze všeho fascinuje zdejší gastronomie. Thajské speciality jsou pastvou pro oči i chuťové pohárky, jídlo se vyznačuje krátkou dobou přípravy, použitím čerstvých lokálních surovin a bylinek. Nejčastěji používanými dochucovadly jsou citronová tráva, bazalka, koriandr, galangal, česnek, šalotka, rybí omáčka, limetková šťáva, kokosové mléko a snad v žádném jídle nesmí chybět čerstvé chilli papričky. Přílohovým evergreenem bývá rýže a nudle na tisíc způsobů. Ani masožravci v zemi plné úsměvů nepřijdou zkrátka, neoddělitelnou součástí mnoha pokrmů je kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, kterým sekundují ryby a mořské plody. Jaké jsou nejznámější poklady místních restaurací a bister?
Thot Man Pla
Delikatesa, kterou v Thajsku najdete v pouličních stáncích i v jídelních lístcích luxusních podniků. Jedná se o malé placičky z rybího masa a zelených fazolí. Vše se dochutí rybí omáčkou, koriandrem, kari pastou, citrónovou trávou, šalotkou a česnekem. Jednotlivé kousky se smaží v oleji a podávají se sladkokyselou okurkovou omáčkou. Nezvyklá kombinace použitých ingrediencí rozehraje na jazyku doslova symfonii chutí, kterou jen tak něco nepřekoná.
Tom Yum
Slavná polévka, která v sobě obsahuje všechny chutě thajské kuchyně. Je silná díky vývaru, sladká díky třtinovému cukru, kyselá díky limetkové šťávě a pálí jako čert díky chilli papričkám. Do hrnce, ve kterém se legendární zázrak vaří, patři ještě citrónová tráva, zázvor, šalotka, česnek, rybí omáčka, koriandr, rajčata, houby a kořen galangalu. Nejznámější verze obsahuje krevety, ale setkat se můžete i s kousky kuřecích prsou.
Čtěte také:
Pad Thai
Asijský gastronomický fenomén, který se už dávno přestěhoval do restaurací po celém světě. Jen jedno sousto stačí k tomu, abyste pochopili, proč je právě Pad Thai thajským národním jídlem. Receptů je asi stejné množství, jako lidí, kteří tuhle dobrotu připravují. Základem však zůstává rozpálená pánev wok, ploché rýžové nudle, cukr, tamarid, rybí omáčka, limetková šťáva, vejce, jarní cibulka, koriandr, chilli a arašídy. V Thajsku se nejčastěji setkáte s verzí s tofu a sušenými krevetami. Ve světě však boduje hlavně kombinace s kuřecím, či hovězím, případně s čerstvými krevetami.
Khao Niew Mamuang
Kuchaři v Thajsku si libují v dezertech jednoduchých na přípravu. Typickým příkladem je právě Khao Niew Mamuang, tedy lepkavá rýže s mangem. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, ovocná laskomina, patří k tomu nejlahodnějšímu, co v Asii můžete ochutnat. Speciální lepivá rýže, která má v sobě hodně škrobu, se tvaruje do malých kuliček, které se přelijí sladkou omáčkou z kokosového mléka. Korunu celému kulinářskému skvostu nasadí kousky zralého manga. Věřte nebo ne, ale takhle chutná ráj.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.