Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stonehenge: na skok do doby kamenné

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge je ikonickým symbolem Británie, nejznámější prehistorickou památkou Evropy a jedním z divů světa, jenž nepřestává přitahovat pozornost turistů a odborníků ani dnes. Pochopitelně jsem si jeho návštěvu nemohla nechat ujít.

Nalézá se ve Wiltshire, přibližně 3 km západně od Amesbury a 13 km severně od Salisbury. Bylo jednou z mnoha plánovaných zastávek v průběhu zajímavého poznávacího zájezdu, jehož jsem se účastnila. Jela jsem autobusem s cestovní kanceláří, takže jsem se nemusela o nic starat. Jak se na místo dopravím? A jak se tam domluvím svou chatrnou angličtinou? Vězte, že veškerý stres z podobných otázek vám odpadne, svěříte-li se do rukou zkušených řidičů a průvodců cestovní kanceláře. Autobus vás doveze až na místo a po skončení prohlídky vás zase vyzvedne. Samozřejmě je možné dostat se sem i vlastním autem nebo třeba autobusy soukromých firem přímo z Londýna či Salisbury. Zájezd s cestovkou mohu nicméně vřele doporučit. Návštěva Stonehenge není sama o sobě zvlášť dlouhá ani náročná. Nezabere vám příliš mnoho času, je tedy pochopitelné, že bývá včleněna do programu jenom jako chvilková a vpravdě odpočinková záležitost.

Zažijte Anglii!

Ke Stonehenge autobusem

Ke Stonehenge autobusem

Otevírací doba bývá většinou od 9:30 do 19:00 hod. Od 1. června do 31. srpna je místo přístupné od devíti do osmi hodin. Dospělá vstupenka stojí £16.50, dětská £9.90. Uvedený ceník je platný od 1. dubna 2017 do 29. března 2018.

Světová památková rezervace Stonehenge dnes stojí jako důležitý svědek kdysi velké civilizace z doby kamenné a bronzové před 5000 až 3000 lety. Pro lidi současnosti má mnoho významů. Někteří pokládají Stonehenge za zázrak, jedinečné duchovní místo a zdroj inspirace. Povídá se, že procházka kolem kamenného kruhu působí na lidskou duši přímo magicky a vyvolává zvláštní pocity. Pravdou je, že ve mně vzbuzovala smíšené dojmy. Počasí v Anglii je, jak známo, nevyzpytatelné, a to i v průběhu nejkrásnějšího měsíce v roce – května. Nicméně toho dne, kdy se mému zraku poprvé naskytl dechberoucí pohled na Stonehenge, mi rozverné počasí přálo. Svítilo slunce a teplota byla příjemná, naneštěstí i pro všudypřítomné brouky, kteří se zde magicky zjevili kdoví odkud a neúnavně okupovali mé oblečení. Pro člověka trpícího fobiemi z hmyzu to není právě nejpříjemnější zážitek, nicméně soustřeďme se na ten významný kamenný kruh, kvůli němuž jsme přijeli! Pokud jste si mysleli, že můžete přijít až k němu a dotknout se některého kamene, aby do vás vplula energie výjimečného prostoru, jste bohužel na omylu.

Stonehenge

Stonehenge

To, že Chevy Chase alias Clark Griswold najel autem do kamene a celý kruh zboural, je samozřejmě pouze fikce a vtipná scéna z komedie Bláznivá dovolená v Evropě. Ve skutečnosti je Stonehenge z bezpečnostních důvodů obehnáno lanem, a to ještě z poměrně velké vzdálenosti. Do těsné blízkosti kamenného kruhu se tudíž nedostanete. Kouzelná atmosféra místa na vás mává z uctivé dálky. Nejeden návštěvník by mohl uronit zklamanou slzu. Nebojte se ale, že byste něčeho litovali. Přece jste tu doopravdy byli! Tady, na tom unikátním místě, jaké nenajdete jinde na světě! Když se rozhlédnete kolem sebe, spatříte širé louky a na nich pasoucí se stáda ovcí, kterýžto malebný výhled vás zahřeje u srdce. V ranních hodinách se vyhnete návalům turistů, a tak si procházku okolo Stonehenge můžete vychutnat v klidu a pohodě. V závěru prohlídky můžete navíc zavítat do obchůdku se suvenýry a koupit si např. krásně vyvedenou sněhovou kouli s miniaturou Stonehenge, která bude zdobit vaši vitrínu i po mnoha letech a bude vám připomínat, že jste TAM opravdu byli.

Stonehenge

Stonehenge

 

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín