Taje maledivské kuchyně
Tradiční maledivská kuchyně není příliš známá. Vlivem izolovanosti této nádherné země a nepříliš úrodné půdě se skládá především z ryb (tuňák, makrela), mořských plodů, chlebovníku, banánů, rýže, kokosového mléka a spousty pikantního koření (kari, kurkuma,chilli). Kuřecí maso je považováno za sváteční pokrm.
Maso je všeobecně pro chudší obyvatele hůře dostupné a tak návštěva tradiční restaurace potěší nejednoho vegetariána. Stravování v restauraci či tea shopu není zrovna levnou záležitostí. Dovoz téměř všech surovin řadí maledivské restaurace k nejdražším v celé Jižní Asii. Návštěvníci luxusních resortů nemají obvykle příležitost ochutnat pokrmy typické pro Maledivy. Zhýčkaným žaludkům by netradiční chuťové kombinace mohly způsobit střevní potíže. Ty může způsobit i konzumace špatně omytého ovoce, které je ideální před konzumací zbavit slupky. Ani voda z kohoutku není na Maledivách pitná. Menu v restauracích je obvykle rozděleno na short eats neboli krátká jídla, do nichž se řadí sladké dezety či koláčky plněné rybím masem a long eats čili dlouhá jídla, která zahrnují hlavní chody. Pojďme si představit nejtypičtější maledivské pokrmy.
Mas huni
Mas huni neboli směs uzeného tuňáka, cibule a kokosu bohatě okořeněná chilli. Tato na první pohled divoká kombinace spolu kupodivu velmi dobře ladí. Chutný salát se podává obvykle k snídani s pita chlebem zvaným roshi.
Kulhimas
Kulhimas znamená v překladu pikantní ryba a mohli by v ní najít zalíbení milovníci indické kuchyně. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat čerstvého tuňáka, cibuli, strouhaný zázvor, česnek, chilli papričky, kardamon, kari pastu, kokosové mléko, kari listy, listy pandanu (tropická rostlina s dlouhými listy), olej a sůl na dochucení. Jako příloha je ideální rýže.
Rybí polévka garudhiya
Tuto polévku musí umět každá maledivská dívka. Je to základ místní kuchyně a použité ingredience jsou ceněnými rodinnými recepty. Pro maledivany představuje téměř denní chléb. K její přípravě je potřeba čerstvé maso z tuňáka, cibule, celý pepř, curry listy, limetková šťáva a sůl. Podává se s rýží nebo chlebem roshi.
Čtěte také:
Kandu kukulhu riha
Kandu kukulhu riha čili maledivské tuňákové kari. Chutná pikantní omáčka s kusy tuňáka patří k pokrmům složitějším na přípravu, ale výsledek stojí za to. Pochutnáte si na pikantní kombinaci masa z tuňáka, cibule, kari, listů pandanu, česneku, zázvoru, kardamomu, skořice, kokosového mléka, kokosového krému a řízné curry pasty. Jako příloha opět poslouží rýže. Viděla jsem podávat i s batátovými hranolky.
Kulhiboakibaa
Tento rybí dort může našincům připomenout legendární výtvor pejska a kočičky. Na Maledivách se jedná o tradiční pokrm podávaný při slavnostních příležitostech. V těstě spolu hraje uzený tuňák, rýže, strouhaný kokos, krájené chilli papričky, kari listy, cibule, česnek, strouhaný zázvor, limetková šťáva, kurkuma a kokosový olej. Připravuje se ve velké nádobě na otevřeném ohni živeném kokosovými skořápkami.
Sladkosti
Za typický dezert je považován rýžový puding z kokosového mléka zvaný Foni boakiba, sladký vaječný krém Kastad nebo osvěžující mléčný nápoj Kiru Sarbat. K tradičním nápojům patří sladký černý čaj, šťáva z kokosové palmy zvaná raa nebo voda. Alkoholické nápoje jsou pro muslimy naprosté tabu a tak vám je v hotelovém baru nabídne vždy cizinec.
Maledivané obvykle zakončují stolování žvýkáním betelových listů smíchaných s limetkovou pastou a hřebíčkem. Tato směs podporuje trávení a navozuje pocity euforie. Maledivy vám určitě nabídnou dostatek euforických zážitků i bez žvýkání betelu.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.