Tajemství mexické kuchyně
Mexická kuchyně je vynikající a pokud plánujete dovolenou v Mexiku, tak se rozhodně nemusíte bát, že přiberete. Vznikla spojením původní aztécké kuchyně se španělskou a později se přidaly vlivy dalších evropských kuchyní. Je tak specifická, že byla v roce 2010 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Základem většiny pokrmů je zelenina, luštěniny, kukuřice a ovoce. Maso je zastoupeno spíše okrajově. Zlatým hřebem bývají kořeněné omáčky. Pojďme si připomenout ty nejtypičtější zástupce mexické kuchyně.
Všudypřítomné tortilly nahrazují v mexické kuchyni náš chléb
Pěstování kukuřice má v Mexiku dlouhou tradici a tak již staří Aztékové podávali k většině pokrmů tenké kukuřičné placky z nekynutého těsta. Hodí se ke každému jídlu a svou neutrální chutí připomínají náš chléb. Můžete si je namáčet do některé z vynikajících omáček nebo je naplnit pikantní směsí složenou z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Přeložením tortilly získáte oblíbené tacos, které jsou nedílnou součástí mexického rychlého občerstvení. Můžete si je dopřát plněné pikantními vegetariánskými či masovými náplněmi. Z kukuřičné mouky vznikají také populární chipsy zvané nachos, kterými si můžete nabírat některou z tradičních salsa omáček.
Omáčky a salsy k mexické kuchyni zkrátka patří
Aromatické, pikantní i jemné. Mexické omáčky mají mnoho tváří a jejich receptury bývají hájeným rodinným klenotem. Také v jednotlivých částech země se můžete setkat s odlišnými recepturami. Nejznámější omáčkou je dozajista guacamole, která se pevně usadila i v našich zeměpisných šířkách. Směs avokáda, cibule, šťávy z limetky, koriandru, soli a pepře je velmi osvěžující a hlavně jednoduchá na přípravu. Největším oříškem může být nákup kvalitního avokáda. Na mírně pikantní salsu chipotle budete potřebovat uzené papričky jalapeño, cibulku, česnek, pepř, oregano a drcený kmín. Salsa verde je vyráběná ze zelených rajčat a velmi dobře se doplňuje se salsou roja připravenou z vařených červených rajčat, cibule, česneku, koriandru a chilli papriček. Omáčka mole je prý stejně různorodá jako mexický národ. Poprvé ji uvařily jeptišky očekávající návštěvu arcibiskupa. Po vzoru pejska a kočičky dávaly do omáčky vše co jim přišlo pod ruku a vznikla z toho lahodná směsice hořké čokolády, sušeného ovoce, oříšků, rajčat a chilli papriček.
Fajitas je jedním z nejpopulárnějších mexických jídel
Jedno z nejpopulárnějších mexických jídel si vás získá chutnou kombinací proužků kuřecího masa, s cibulí, paprikou a rajčetem. To vše zabalené (jak jinak) v kukuřičné či pšeničné tortille. Pro dosažení dokonalé chuti bývá tato pochoutka doplněna salsou, zakysanou smetanou nebo barbecue omáčkou.
Ceviche - mexická kuchyně pro slavnostní chvíle
Tento pokrm potěší milovníky ryb. V mexických domácnostech je považován za slavnostní jídlo. Připravuje se z čerstvých ryb či mořských plodů marinovaných v citrónové či limetkové šťávě. Součástí marinády je také cibule, chilli papričky, avokádo či koriandr. Takto připravené maso se po 30 minutách marinování konzumuje syrové. Na zmar nepřijde ani zbylá kyselá omáčka. Mexičané ji nazývají tygří mléko. Na mužskou potenci prý působí doslova tygří silou.
Mexickou kuchyni proslavilo Chili con Carne
Tento vynikající pokrm má pramálo společného se stejnojmennou položkou v jídelníčcích tuzemských pivnic. Dušené hovězí maso se směsí rajčat, červených fazolí, chilli papriček a dalšího koření doplní energii spálenou při výletech za památkami.
Husté polévky do mexické kuchyně patří
Ani v Mexiku se nemusíte vzdát svých oblíbených polévek. Určitě vás nepřekvapí, že i v mexických polévkách hrají prim rajčata a chilli papričky. Já jsem si oblíbila Sopa de ajo, která je zeleninovou obdobou naší česnečky. V zeleninovém či masovém vývaru se snoubí rajčata, česnek, cibule, vajíčka a sýr. A ač tato kombinace může znít poněkud divoce, výsledek je nad očekávání lahodný.
Papas gratinadas - mexická verze zapečených brambor
Pokud se vám na cestách Mexikem zasteskne po domově, můžete na něj zavzpomínat u misky zapečených mexických brambor. Vzdáleně připomínají naše francouzské brambory, doplněné o papriku, chilli papričky a smetanu.
Mexická kuchyně zahrnuje (nejen) zdravé dezerty
Na slavnostně prostřené mexické tabuli nesmí chybět čerstvé ovoce a z něj připravené saláty. Jejich sladká chuť příjemné osvěží chuťové buňky otupělé smrští chilli papriček. Já jako velká milovnice sladkého jsem nemohla vynechat ochutnávku churros, které vzdáleně připomínají naše koblihy. Nadýchané tyčinky obalené ve skořicovém cukru, polité karamelem či čokoládou si můžete dát v některém z pouličních stánků a zcela jistě na něj narazíte v místních cukrárnách. A milovníci čokolády nesmí vynechat lahodnou horkou čokoládu ochucenou medem, vanilkou a špetkou chilli.
A na konec něco ostřejšího
Kulinářská návštěva Mexika by nebyla kompletní bez přípitku tradiční tequilou. Doplněná citronem a solí vynikne její chuť nejlépe. A ti odvážnější mohou ochutnat housenku ukrytou na dně láhve.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.