Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Tom kha gai - thajská kokosová polévka

Tom kha gai - thajská kokosová polévka

Neznám mnoho jídel, která by mi již svou vůní dokonale připomněla zemi, ze které pocházejí. Jedním z nich je úžasná polévka Tom kha gai, která na rozdíl od jiných thajských specialit není super pálivá, ale jen příjemně delikátní. Thajci ji považují za svůj národní poklad a s mírnou obměnou některých ingrediencí se zabydlela i v Laosu.

Dala jsem na radu své zcestovalé kamarádky a nenechala si při návštěvě Thajska kazit chuť v luxusních turistických restauracích a zamířila rovnou k tradičním pouličním stánkům se skromným výběrem jídel. A neprohloupila jsem. Pojízdná kuchyňka s různobarevnými plastovými židličkami a usměvavým kuchařem skrývala nebroušený diamant. Kombinace sladké, pálivé i kyselé chuti, jemné kuřecí maso (alespoň doufám) a pár krevet jako bonus byla vskutku famózní.

Pouliční kuchyně v Thajsku

Pouliční kuchyně v Thajsku

A tak jsem se krátce po příletu domů začala pídit z čeho že je ten kulinářský zázrak vyroben. Síla odhodlání narazila na mou vrozenou nechuť číst návody a vařit recepty složené z více než 4 ingrediencí. A tak ten pravý čas na Tom kha gai přišel až ve chvíli, kdy jsem držela v ruce poukaz na kurz vaření. Po pečlivém uvážení a sebekritickém zhodnocení svých kuchařských schopností jsem zvolila thajskou kuchyni. Je zdravá, hodně zeleninová a natolik exotická, že ji po mně rodina (s významným pohledem na certifikát o absolvování kurzu) nebude vyžadovat příliš často.

Nastal den D a já jsem dorazila do dokonale vybavené kuchyně umístěné v zázemí známého bistra. Uvítala nás usměvavá thajská šéfkuchařka, rozdala recepty a show mohla začít. K mé velké radosti byla první v pořadí právě Tom kha gai. Byli jsme poučeni, že polévka může být připravována v různých obměnách jako například s vepřovým masem (tom kha mu), mořskými plody (tom kha thale), tofu (tom kha taolu) či houbami (tom kha het). Postup je opravdu velmi jednoduchý, jen jsme s kamarádkou při probírání žhavých drbů omylem nasypaly do vývaru dvojitou dávku chili papriček a při konzumaci nám lehce ztuhl úsměv na rtech (pro rodilé thajce je prý naše dvojitá dávka sotva postřehnutelná a tam kde máme v receptu papričky 3 oni dávají 10).

Na vynikající tradiční thajskou kokosovou polévku Tom kha gai budete potřebovat:

  • 1 litr kokosového mléka (nejlepší je prý z čerstvých mladých kokosů)
  • 250 gramů kuřecích prsíček
  • 200 gramů krevet
  • 5 stonků citronové trávy (nebojte se jí koupit klidně větší množství, dá se bez problémů zamrazit)
  • 1 velký kořen galangalu (příbuzný zázvoru a velké afrodiziakum)
  • 10 ks lemon leaf (kafrový list)
  • 20 gramů čerstvého koriandru
  • 2 – 5 ks chili papriček
  • 2 limety
  • 250 gramů shitake
  • rybí omáčka (dle chuti)
  • cukr
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 5 stonků thajského koriandru Pak Chee Farrang

Uvedené množství surovin by mělo vystačit na 4 porce. Exotické suroviny se nejlépe shánějí v pražské Sapě nebo obchůdcích s thajskými specialitami.

Suroviny pro thajskou kokosovou polévku

Suroviny pro thajskou kokosovou polévku © Petra Eliášová

A postupovali jsme takto:

  1. Kokosové mléko přivedeme k varu a počkáme až mírně napění, poté přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso.
  2. Po pěti minutách přihodíme na jemno nakrájenou citronovou trávu, galangal, kafrové listy, koriandr a chili.
  3. Počkáme až se část tekutiny vyvaří a přilijeme kuřecí vývar.
  4. Ochutíme solí, cukrem, rybí omáčkou a štávou z limetek.
  5. Na úplný závěr si spaříme houby a spolu s krevetami necháme ještě 3 minuty povařit.

...už jen chvilku povařit :)

...už jen chvilku povařit :) © Petra Eliášová

Thajci při stolování používají jen vidličku a lžíci (nůž slouží jen kuchaři k přípravě jídel). Vidlička v levé ruce slouží jen k přisunutí sousta na lžíci (dát si vidličku do úst je považováno za nevychovanost). My jsme si svou polévku snědli tradičně lžící a chuť se od té autentické ze stánku v Bangkoku lišila jen o fous.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín