Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 10 vinařských destinací aneb Cestování za poezií v lahvi

Dovolená se sklenkou vína

Dovolená se sklenkou vína Shutterstock

Ať už navštívíte malebné vinice v srdci Toskánska, francouzské svahy oplývající zrající vinnou révou i pořádnou porcí romantiky, nebo se vydáte objevit moderní vinařství v Jižní Americe, nikdy nepřijdete o lahodný přípitek. Díky dobře zásobeným vinárnám můžete cestovat prstem po mapě i během degustování v pohodlí svého obýváku. Vypravit se však přímo k vinicím, kde každý doušek vypráví příběh svého vzniku, přináší cestování zcela jiný rozměr. Připravte si proto sklenku a vydejte se s námi na cestu plnou prémiových vín.

1. Toskánsko, Itálie

Vinice v San Gimignano, toskánsko

Vinice v San Gimignano, toskánsko Shutterstock

Jedna z nejznámějších vinařských oblastí je kolébkou vín Chianti nebo Brunello di Montalcino. Tento malebný kraj na středozápadě Itálie vás bude vábit nejen vínem vynikajících chuťových možností, ale také nádhernou zvlněnou krajinou plnou olivových hájů, tajemných klášterů, opevněných hradů a dalších historických perliček. Objevíte je při návštěvě starobylé Florencie nebo Sieny i ve středověkých vesničkách. Vinařství tu má hluboké kořeny a jeho tradice sahají až do dob antického Říma, kdy se stalo toskánské víno fenoménem. Tuto nálepku si hrdě drží až do současnosti.

Dovolená v Toskánsku

2. Rioja, Španělsko

Vinice v Rioja, Španělsko

Vinice v Rioja, Španělsko Shutterstock

Prestižní vinařskou produkcí se mohou pochlubit i na Pyrenejském poloostrově. Vinné poklady zbarvené do ruda vám naservírují v severní části země v oblasti Rioja. Milovníci červeného vína si budou při ochutnání místní odrůdy Tempranillo vrnět blahem. Klasické techniky stárnutí v dubových sudech se tady prolínají s výdobytky moderních postupů výroby. Vznikají tu avantgardní vinařství, která snoubí historii s inovací, výsledkem jsou komplexní vína s bohatou chutí. Oddávat se můžete nejen popíjení, ale také poznávání dlouhé historie i tamní gastronomie, která svou širokou paletou chutí skvěle doplňuje tekuté potěšení z vinic. Místní produkce se dokonale snoubí v pokrmu zvaném chuletillas al sarmiento. Na talíři se odehrává symfonie chuti jehněčího masa připraveného na ohni z dřevin vinné révy, což dodá jemnému masu neodolatelné aroma.

Zájezdy do Španělska

3. Napa Valley, Kalifornie, USA

Panorama vinic v Napa Valley, Kalifornie

Panorama vinic v Napa Valley, Kalifornie Shutterstock

Až se ocitnete v kalifornském údolí Napa Valley, obklopí vás svěží vinice i elitní vinařství. Zdejší spektrum vín je tak široké, že nebudete vědět, zda začít plným Cabernetem Sauvignon nebo podlehnout elegantnímu Chardonnay či Merlotu. Možná, že už po pár doušcích si vás podmaní výrazná chuť, za kterou místní odrůdy vděčí Tichému oceánu i neutuchající píli vinařů, kteří neustále posouvají hranice a experimentují s novými technikami. Moderní přístupy kvašení, zrání i míchání nesou výsledky v takové míře, že tamní vína patří ke světové špičce. Návštěvu vinařského údolí můžete spojit s nedalekým San Franciscem, které si užijí nejen snílci a bohémové.

Za vůní kávy mezi horské stráně i na slunné pobřeží

Čtěte také:

Za vůní kávy mezi horské stráně i na slunné pobřeží

4. Douro, Portugalsko

Vinné terasy v Douro, Portugalsko

Vinné terasy v Douro, Portugalsko Shutterstock

Vinařská oblast Douro vás chytí za srdce. Sever Portugalska zve do jednoho z nejstarších regionů vonícího vinným mokem. Řeku Douro obklopují strmé svahy a terasy, kde se vinné révě skvěle daří. Jak jinak si vysvětlit, že zdejší portské víno miluje celý svět. Unikátnost stvrzuje i zařazení regionu ke světovému dědictví UNESCO. Pozvednout sklenku sladkého vína můžete třeba právě v podmanivém Portu. Centrum nasáklé uměním, historií a živou gastronomickou scénou vás svými křivolakými uličkami dovede až na náplavku, kde se během posezení pokocháte pohledem na protější břeh řeky posetý vinohrady. Intenzivní a plná chuť dezertního vína se vám vtiskne do paměti jako sladká památka na putování portugalskou krajinou.

Dovolená v Portugalsku

5. Burgundsko, Francie

Zámek s vinicemi v Burgundsku, Francie

Zámek s vinicemi v Burgundsku, Francie Shutterstock

Jen málo věcí definuje zemi galského kohouta tolik, jako právě láska k dobrému jídlu a vínu. Oblast Burgundska na východě Francie je pak kouskem ráje zaslíbeným vinné révě. Nebýt tradičních postupů s důrazem na detail, nemohla by se místní vína pyšnit tak vysokou kvalitou. Svou zásluhu na výsledné chuti mají i drsnější přírodní podmínky, které však odrůdám Pinot Noir i Chardonnay náramně svědčí. Místní vinaři tu trhají rekordy v produkci lahodného moku, který poté putuje do všech koutů světa. Nic se však nevyrovná degustaci přímo v těsné blízkosti vinohradů a objevování zákoutí malebných vesniček jako vystřižených z románů Alexandra Dumase.

6. Champagne, Francie

Gotická katedrála v Remeši, Francie

Gotická katedrála v Remeši, Francie Shutterstock

Symbol vítězství, oslav a luxusu, tím je pro celý svět produkt z francouzského regionu Champagne – Ardenne. Není náhoda, že kolébku kvalitních šumivých vín najdete na severovýchodě země. Chladnější podnebí, vápencové půdy a píle vinařů dává vzniknout odrůdám Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Jedině z nich se může zrodit pravé a nefalšované šampaňské zrající v lahvi na kvasnicích. Výsledná komplexní chuť plná jemných bublinek dobyla svět a jistě si získá i vaše srdce při návštěvě Remeše, nejslavnějšího města celého regionu. Legenda praví, že věhlasný nápoj vznikl právě ve zdejším opatství, kde roztržitý mnich Dom Pérignon ve sklepení zapomněl víno, které po čase zkvasilo. O pravdivosti příběhu ale i dalších zajímavostech se přesvědčíte na vlastní oči při toulkách po stejnojmenném opatství.

Zájezdy do Francie

7. Mosel, Německo

Údolí řeky Mosela, Německo

Údolí řeky Mosela, Německo Shutterstock

Za vinným dobrodružstvím zamiřte i k německé řece Mosela. Na zdejších strmých svazích totiž dozrává vynikající ryzlink, který je základem jemných bílých vín. Vychutnáte si tu různé styly od suchých po sladká vína, která společně s dezerty udělají skvělou tečku za hodováním. Mosel vás ohromí zejména pokud při svých cestách vyhledáváte klid, zajímavé výletní cíle a všudypřítomné přírodní krásy. Bavit vás budou prohlídky vinic, ochutnávky i prosté toulání se krajem. Nenechte si ujít ani návštěvu mekky německého vinařství, města Bernkastel-Kues. Kulturní kalendář tu nabízí veselé festivaly a akce, během nichž přičichnete k místním tradicím a užijete si veselou atmosféru se sklenkou v ruce.

8. Santorini, Řecko

Dovolená na Santorini, Řecko

Dovolená na Santorini, Řecko Shutterstock

Vinné révě se daří i v srdci Egejského moře. Porůstá ostrov Santorini a díky vulkanickým půdám i přívětivým klimatickým podmínkám se mu odvděčuje nezaměnitelnou chutí. Při ochutnávce sklenky bílé odrůdy Assyrtiko, už v prvním doušku ucítíte svěží chuť s výraznou kyselinkou. Zdejší minerální vína vznikají v rukách vinařů, kteří pěstují révu v nízkých kruzích zvaných kouloura. Nejen, že tento typ satby chrání úrodu před silným větrem nebo slunečním žárem, ale dodává krajině specifický ráz. Nezaměnitelnou podobu ostrova dotváří bělostné domky s modrou střechou, barevné pláže a starověká historie. Najdete tu i jedno z nejromantičtějších míst na světě. Město Oia proslulo svými nádhernými západy slunce. Sledovat na obloze show, kterou stvořila sama příroda v hávu červánků a se sklenkou v ruce, to je zážitek, který by si neměl nechat ujít žádný romantik.

Dovolená na Santorini

9. Mendoza, Argentina

Vinice v blízkosti Lujan de Cuyo, Argentina

Vinice v blízkosti Lujan de Cuyo, Argentina Shutterstock

Láká vás podívat se na zoubek Latinské Americe? Pak rozhodně neprohloupíte, zamíříte-li do nejznámější vinařské oblasti Argentiny. Region Mendoza vítá své návštěvníky výraznou ovocnou chutí ikonického vína Malbec. Přestože se jedná o suchou odrůdu, má nezaměnitelný sladký nádech, za který vděčíme vřelým slunečním paprskům. Vinice tu najdete na úpatí And, kde vinná réva čile vzkvétá díky ideálním vysokohorským podmínkám i moderním postupům. Tamní vinaři se totiž nebrání inovacím v technologii výroby vína, výsledný produkt vás pak po jazyku pohladí autentickými chuťovými akcenty.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

10. Marlborough, Nový Zéland

Vinice v Marlborough, Nový Zéland

Vinice v Marlborough, Nový Zéland Shutterstock

Existují desítky důvodů, proč se vypravit na Nový Zéland. Zdejší vyhlášená vinařská kultura je jedním z nich. Ač je tato země protkaná krásou nedotčené přírody a tryskajícími gejzíry, milovníci vína se koncentrují na severovýchodě. Oblast Malrborough vám nalije aromatické tóny citrusů a tropického ovoce, jejichž svěžesti se dá odolat jen horko těžko. Domů byste však neměli odjet dříve, než se pokocháte vysokými horami a třpytivými jezery. Před zpáteční cestou se v některém ze zdejších progresivních vinařství zásobte několika lahvemi, protože po novozélandském Sauvignon Blanc se vám bude jistě brzy stýskat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín