Tradiční vánoční jídla ve světě
Na českých štědrovečerních stolech má své místo rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Jaké pokrmy se ale pro tuto příležitost připravují v jiných zemích? Samé dobroty! Některé z nich si můžeme společně představit, ale pozor – zaručeně se vám začnou sbíhat sliny!
Anglický vánoční pudink
Angličané doplňují štědrovečerní menu zvláštním ovocným koláčem. Přísady zahrnují sušené ovoce, ořechy a koření. Saturací alkoholem (brandy nebo whisky) a nahříváním je dezert přeměněn ve vánoční puding. Před podáváním se znovu vaří, polévá brandy a zapaluje. Někdy se do něj zapéká mince pro štěstí.
Vánoční poleno z Francie
Při francouzské vánoční hostině nesmí chybět šampaňské a předkrm v podobě uzeného lososa, humra, ústřic, foie gras nebo slaných palačinek. Jako hlavní chod poslouží pečená husa nebo krůta s kaštany. Oblíbeným dezertem je piškotová roláda se svěžím máslovým krémem, které se říká vánoční poleno. Francouzi ji zdobí tak, že opravdu vypadá jako kousek dřeva. Navíc ji krášlí marcipánové houby a poprašek moučkového cukru.
V Itálii na Vánoce samozřejmě těstoviny!
Klasická italská hostina se pořádá na Boží hod a skládá se z těstovin, pečeně a šumivého vína. Na jihu země se konzumuje hlavně opékané jehněčí maso. Tradičním dezertem je populární panettone, sladký chléb s rozinkami a kandovaným ovocem podávaný s krémem z mascarpone. Je obvykle asi 12 až 15 cm vysoký a měl by vážit zhruba 1 kg. Podělí se o něj celá rodina.
Pozdní štědrovečerní španělská večeře
Španělé podávají vánoční večeři kolem jedenácté hodiny v noci. Pochutnávají si na tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny. Oblíbená je i polévka s plody moře. Hlavní chod představují úhoři, krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Dalším tradičním jídlem je sušená šunka jamón. Jako dezert se podávají marcipánové sušenky a hranolky obalené v cukru a skořici, známé coby churroz. Používá se také nugát nebo turrón, sladká směs medu, cukru, vaječných bílků a mandlí (podobná tureckému medu).
Speciální vánoční portugalský koláč
Portugalci připravují na Vánoce tzv. koláč krále, Bolo-rei. Je to vlastně něco jako náš mazanec s cukrovou polevou a kousky kandovaného ovoce. Pojí se s ním řada zvyků, např. se do něj při pečení dává jedna fazole a jeden malý dáreček v pečicím papíru. Kdo ve své porci najde fazoli, musí koláč upéct příští rok. Kdo najde dárek, může si ho nechat.
Tradiční vánoční řecké dobroty
V Řecku se na Vánoce podává zpravidla jehněčí nebo vepřové maso, po němž následuje baklava, klasické řecké pečivo s nasekanými oříšky, medem nebo sirupovou omáčkou. Je nutností ve většině řeckých domácností, a to nejen během svátků.
V Peru vítězí krocan
Peruánci se neobejdou bez krocana nadívaného čerstvým ovocem. Servírují k němu jablečnou omáčku, salát a tzv. tamales, kukuřičné listy vařené v páře a plněné mletým masem či zeleninou. Sladkou tečkou na závěr bývá ovocný koláč nebo marcipán.
Rozmanité vánoční chutě Brazílie
Nabídka vánočních jídel v Brazílii obsahuje talíř šunky, pečenou krůtu, někde i pečené vepřové a rybí maso, ochucené česnekem, rýží, čerstvým salátem, bramborovým salátem nebo ovocem. Jako dezert se podává citronový nebo ořechový koláč, čokoládový dort a panettone.
Veselá ovocná Jamajka
Proslulým vánočním pokrmem Jamajky je ovocný dort. Sušené ovoce se nechá namočit do červeného vína a rumu měsíc před Vánocemi, takže koláč je pak velmi vlhký a doslova nabitý alkoholickými příchutěmi. Nu, Jamajčané rozhodně vědí, co je dobré.
Japonsko nedá dopustit na KFC
25. prosince se v Japonsku podává bílý houbovitý dort se smetanou a jahodami. Od sedmdesátých let, po úspěšné reklamní kampani, se pro Japonce stalo obvyklým vánočním pokrmem smažené kuře z KFC. Objednávají si ho dokonce až dva měsíce předem.
![](https://dcontent.inviacdn.net/shared/img/web-100x100/2017/6/26/m0/406718.jpg)
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.