Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Udělejte si čas na karneval v Benátkách 2018!

Karneval v Benátkách 2018

Karneval v Benátkách 2018

Silvestrovské oslavy jsou již za námi a právě to je ta nejlepší chvíle na hledání cílů pro rok 2018. Pokud jste si dali předsevzetí, že v nadcházejícím roce budete více cestovat, máme pro vás skvělý tip kde začít!

Benátky se pyšní velké oblibě turistů po celý rok, pokud však chcete vidět něco jedinečného, vyjeďte hned ze začátku roku. Od 27. ledna do 13. února tak můžete být svědky úžasného propojení snad všech barev a nevšedních masek. Benátský karneval je symbolem romantiky a tajemna, každoročně se sem za touto jedinečnou zábavou sjíždí turisté z celého světa.

Program benátského karnevalu neznámý

Přestože se jedná o velkolepou událost, jen těžko označíme konkrétní osobu odpovědnou za dění celého karnevalu – akci oficiálně zařizují představitelé města, často se však zapojují také soukromí podnikatelé, drobní obchodníci či skupiny ochotníků. Díky pestrému složení organizátorů mohou lidé čekat každý rok nějakou originální novinku a svěží nápady. Pro návštěvníky to však také znamená, že není znám ani samotný průběh celé akce. Pevně daný není ani termín, jelikož se konání odvíjí od 40 denního půstu před Velikonocemi. Termín karnevalu je tak vždy 10 dní před popeleční středou. Jednou z mála jistot je závěr každého karnevalu, tím bývá vyhlášení nejlepší masky na náměstí Svatého Marka a slavnostní ples. I přes velké otazníky všude okolo, do Benátek na tuto akci každý rok zavítá více a více masek a několik milionů turistů.

Karneval v Benátkách je přehlídkou barev

Karneval v Benátkách je přehlídkou barev

Tradice ze středověku

Oficiální záznamy o karnevalech jsou až z roku 1268, je však známo, že karnevaly se odehrávaly již mnohem dříve. Na nějaký čas bylo však konání této akce zakázáno Vatikánem, který toto považoval za příliš pobuřující. Po delší pauze se další karneval konal roku 1979, kdy došlo k obnovování tradičních kulturních oslav.

V dnešních dnech jsou nejvýraznějším prvkem samozřejmě pestrobarevné masky a kostýmy,  které mají mnohdy velký význam vzhledem k historii italského divadla Comedia dell‘Arte. Masky mohou být z kůže, porcelánu, či výsledkem tradiční sklářské techniky, častá je i podomácku vyrobená maska například z papíru. Tímto se dnešní designové kostýmy výrazně liší od těch původních, které byly jednoduché. Dnes jsou to právě zlaté ozdoby, korálky, kamínky, peří a další detaily, které v nás budí obdiv.

Dnešní masky jsou velmi zdobné

Dnešní masky jsou velmi zdobné

Symbolika masek na karnevalu v Benátkách

Přestože názor věřících měl na minulost této tradice velký vliv, karneval se nijak nepojí s náboženstvím. Právě naopak – jedná se o bujaré veselí po celý den i noc. I samotný význam masek je tedy zcela jiný, jedná se o vyobrazení tradičních divadelních postav. Bautta je například pozlacená maska bez úst, která měla obyvatelům Benátek uchovávat anonymitu především při politických akcích a nosila se spolu s černým pláštěm a kloboukem. Maska morového doktora s dlouhým zobákem místo nosu pak budí v lidech spíše hrůzu a je uznávána jako symbol smrti. Při tom v minulosti sloužila lékařům jako ochranu před morovou nákazou. Moretta je sametová maska nazývaná taktéž černá dáma, nosily ji ženy z vyšších vrstev. Zajímavé je, že tato maska nemá otvor na ústa, ženy v ní tedy nemohly hovořit. Z veselejších masek zde pak máme například Jolly s rolničkami.

Nabídka masek na karneval v Benátkách

Nabídka masek na karneval v Benátkách

„Pod maskou král stane se žebrákem a žebrák králem“

Toto staré přísloví nejlépe vystihovalo podstatu karnevalu a vysvětlovalo, že tato akce je pro všechny bez ohledu na postavení či bohatství. Zatímco některé tradice již z akce vymizely, jiné se vrací – Let anděla například patří mezi jednu z nejstarších tradic karnevalu, kdy artista vyšplhá až na vrchol zvonice a hází dolů květiny. Přímo na ulici se pak koná několik divadel, ohňostroje, v minulosti zde byla k vidění i divoká a exotická zvířata. A přestože vše vypadá honosně a draze, účast na karnevalu jako takovém je zcela zdarma.

Jedna z masek na benátském karnevalu

Jedna z masek na benátském karnevalu

Jak cestu na karneval v Benátkách zorganizovat?

Vzhledem k tomu, že se jedná o blízkou destinaci, každý si může zvolit tip dopravy dle vlastních preferencí. V tomto případě je vcelku nepodstatné, zda cestujete letecky či vlastním vozem, časově cesta vyjde v obou případech téměř na stejno. Velmi časté jsou také autobusové zájezdy – lidé je volí raději než vlastní vůz především kvůli parkování. V Benátkách je vše tak akorát na dojití pěšky a parkování v takovémto případě znamenají jen další náklady navíc. U hotelu zaparkujete přibližně za 10 euro na den, na veřejném parkovišti se cena pohybuje okolo 27 euro. Do nákladů nezapomeňte připočítat také cenu za rakouskou známku a mýtné na italské dálnici ve výši 16 euro za jednu cestu.

V Benátkách pak můžeme doporučit chůzi, díky úzkým uličkám  a velkému množství mostů  zde opravdu nečeká taxi na každém rohu. Další možností je už jen lodní doprava, pokud se však chystáte celé město procestovat na gondolách, připravte se, že vaše peněženka vám nepoděkuje – za 40 minut jízdy zaplatíte 100 euro. Alespoň krátkou jízdu po Canalu Grande by si však měl vyzkoušet každý, jedná se o velmi příjemný a romantický zážitek.

Na gondole přes Canal Grande

Na gondole přes Canal Grande

Při pěším cestování máte tu výhodu, že si lépe prohlédnete všechna místa, která rozhodně stojí za to navštívit. Obzvlášť v Benátkách je takovýto průzkum důležitý – nejedná se zrovna o nejlevnější kraj, proto je dobré zmapovat si menší obchůdky s potravinami a stánky s rychlým občerstvením, kde se najíte vcelku chutně a za pár korun. Oproti tomu v běžné restauraci zaplatíte za večeři pro 2 osoby klidně i 100 euro. Taktéž šálek kávy na náměstí San Marco vyjde na 6,5 eur, přitom v příjemné kavárničce trošku dál od centra zaplatíte necelá 2 eura. Cestování je rozhodně nejlepší začít v Piazzale Roma, toto místo je známé jako dopravní uzel celého města. Odsud pak stačí najít ten správný dopravní prostředek a zvolit si směr, ve kterém projdete tu barevnou přehlídku. Neváhejte si tedy vybrat zájezd s tím nejlepším programem přímo pro vás a v únoru na viděnou v Benátkách!

Náměstí San Marco v Benátkách

Náměstí San Marco v Benátkách

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín