Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umbrie, neznámá italská kráska

Italská vinice

Italská vinice

Umbrie je kraj ve střední Itálii, na západě sousedící s Toskánskem. Region, jehož hlavním městem je Perugia, zůstává pro české turisty zahalen tajemstvím, ačkoli se bezesporu jedná o krásnou a úrodnou oblast, která má mnoho co nabídnout.

Perugia

Malebné město s bohatou historií se nachází přibližně 20 km od Assisi a 120 km od Florencie. Je významným uměleckým centrem. Na výzdobě jeho pamětihodností se podílely nejzručnější italské osobnosti, mimo jiné malíř Pietro Vannucci (Perugino), jenž okrášlil audienční síň Sala del Cambio nádhernými freskami.

Ulice s akvaduktem ze 13. století

Ulice s akvaduktem ze 13. století

K nejhezčím zdejším památkám patří bezpochyby Fontana Maggiore a Loggia di Braccio před katedrálou San Lorenzo na hlavním náměstí. Hned naproti stojí radnice Palazzo dei Priori, která je jednou z největších italských budov vůbec a ukrývá v sobě národní galerii.

Perugia - hlavní náměstí s fontánou Maggiore

Perugia - hlavní náměstí s fontánou Maggiore

Gubbio

Historické město Gubbio si zachovává svědectví o středověku, nedotčenou přírodu a uměleckou řemeslnou produkci. K hlavním místním památkám se řadí četné kostely, chrámy, kláštery i divadla.

Gubbio

Gubbio

Za zhlédnutí rozhodně stojí Palazzo dei Consoli, jedna z nejkrásnějších italských staveb postavená mezi lety 1332 a 1338 dle návrhu Angela da Orvieta. Uvnitř impozantního hlavního sálu a v pokojích v horním patře, které byly později upraveny, se nyní nalézá muzeum.

Palazzo dei Consoli, Gubbio

Palazzo dei Consoli, Gubbio

Assisi

Další půvabné historické městečko proslavil zejména sv. František z Assisi. Je tedy nejen vyhledávaným turistickým střediskem, ale i poutním místem. Dominuje mu ohromná gotická bazilika svatého Františka z Assisi, založená roku 1228. Právě zde byl světec pochován. Interiéry jsou zdobené freskami malíře a architekta Giotta di Bondone.

Bazilika sv. Františka z Assisi

Bazilika sv. Františka z Assisi

Dopřejte si také návštěvu barokního poutního kostela Santa Maria degli Angeli s růžovou zahradou či románské katedrály San Rufino. Význam a kouzlo těchto míst vám pomůže lépe pochopit Muzeum Porziuncola, využívající archivní dokumenty, plastiky a grafiky.

Historická ulička v Assisi

Historická ulička v Assisi

Spoleto

Středověký charakter Spoleta zůstává nedotčený navzdory ubíhajícímu času. Úžasné památky s jedinečnou historií, k nimž lze řadit kupříkladu románské kostely, katedrálu Santa Maria Assunta na náměstí Piazza del Duomo či klášter sv. Františka, nadchnou každého milovníka kultury.

Katedrála Santa Maria Assunta

Katedrála Santa Maria Assunta

Je jich tu skutečně mnoho, a tak pokud by váš výlet měl jen krátkého trvání, měli byste si prohlédnout alespoň symbol města – pevnost Rocca Albornoz. Národní muzeum vévodství je zase ideálním místem, odkud lze čerpat vědomosti o historii. A jestli netrpíte závratěmi, dopřejte si úchvatný výhled na mostě Ponte delle Torri, jenž spojuje pevnost a Monteluco.

Ponte delle Torri a pevnost Albornoz

Ponte delle Torri a pevnost Albornoz

Todi

Todi leží na návrší nad řekou Tiberou, asi 35 km od Perugie. Staré město neobyčejné krásy je kolébkou středověké civilizace. Minulost tu na vás dýchá na každém kroku, stačí zabloudit do zdejších uliček mezi kostely, paláce a muzea. Navštivte radnici Palazzo dei Priori nebo klášter Monastero delle Lucrezie.

Todi

Todi

A kdyby vás toulání v ulicích omrzelo, vystoupejte 153 schodů na vrchol zvonice Campanile di San Fortunato, odkud si můžete vychutnat výhled na město a údolí Tibery. Kromě toho je možno seznámit se s městem také ze zcela jiného úhlu – z podzemních chodeb, tunelů a štol dlouhých více než 5 km.

Campanile di San Fortunato, Todi

Campanile di San Fortunato, Todi

Orvieto

Orvietu bývá přezdíváno „město umění“, za což nepochybně vděčí svým četným architektonickým dílům. Nejstarší památky sahají až do dob Etrusků.

Orvieto

Orvieto

Chcete-li získat lepší představu o působivosti této staré civilizace a původu Orvieta, zavítejte do etruské nekropole Crocifisso del Tufo a nekropole Cannicella. Nezapomeňte ani na chrám  Tempio del Belvedere, jednu z etruských zřícenin ve městě. Takřka nutností je pak návštěva dvou archeologických muzeí, Národního archeologického muzea a Archeologického muzea Claudio Faina.

Slavná orvietská studna svatého Patrika

Slavná orvietská studna svatého Patrika

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín