Upečte si Dobošův dort: Mistrovské dílo z Budapešti
Máte rádi výzvy a v kuchyni se cítíte jako ryba ve vodě? Bez mrknutí oka upletete vánočku, vykouzlíte hladký karamel a o vašich makronkách kolují legendy? Zkuste rozmazlit své nejbližší luxusním dortem, který je elegantní na pohled, skvěle chutná a právem mu patří čestné místo mezi takovými kavárenskými velikány, jakými jsou dort Charlotta nebo proslulý Sacher dort.
Cukrářské tajemství z Budapešti
Karamelovou lahůdku, která sice není dietní, ale zato je z ní cítit láska k řemeslu a poctivým surovinám, má na svědomí maďarský cukrář József Dobos. Tomu se podařilo dokonale vybalancovat sladkou chuť karamelu, hořké čokolády a křupavých oříšků. Přidáte-li k tomu ještě elegantní vzhled a inspiraci francouzskou kuchyní, pak vás neudiví fakt, že popularita tohoto dortu mezi maďarskou a později i evropskou smetánkou rostla raketovou rychlostí. Na vynikajícím dezertu, který vydržel velmi dlouho čerstvý i při pokojové teplotě, si pochutnávala i slavná císařovna Sisi.
Cukrářský mistr Dobos recepturu svého hvězdného dortu velmi dlouho tajil, podělil se o ni se svými kolegy z budapešťského cukrářského cechu až před svým odchodem do důchodu v roce 1906. Od té doby už uplynulo v Dunaji mnoho vody, ale můžete si být jisti, že byste v Budapešti jen stěží hledali kavárnu, která by ve své nabídce neměla tuto historickou lahůdku. Není divu. Po návštěvě termálních lázní, pikniku na Markétině ostrově a prohlídce Budínského hradu vám křupnutí karamelu a svůdně jemná chuť čokolády bude znít jako rajská hudba. Už se vám sbíhají sliny? Dopřejte si dostatek času, pusťte si svou oblíbenou hudbu a s chutí do toho.
K přípravě lahodného Dobošova dortu budete potřebovat:
- 5 plechů na pečení
- pečící papír
- kružítko
Na korpus:
- 7 vajec (oddělit žloutky od bílků)
- 150 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- lžičku nastrouhané citronové kůry
- vanilkový lusk
- 60 g másla
- 2 g soli
Na griliáš:
- 120 g cukru krupice
- 100 g lískových oříšků
- rostlinný olej (na vytření plechu)
Na máslový krém:
- 6 ks žloutků
- 120 g cukru krupice
- 220 g změklého másla
- 120 g kvalitní čokolády na vaření
- 2 g skořice
Na polevu:
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce smetany
- 300 g kvalitní čokolády na vaření
Na karamel:
- 130 g cukru krupice
- 20 g másla
Čtěte také:
A můžete se pustit do díla:
1. Nejdříve si připravte všech 5 plechů. Troubu předehřejte na 160 °C a pomocí kružítka si vyznačte na pečícím papíře 5 kruhů o průměru 22 cm.
2. Nyní je na řadě korpus. Postupně rozklepávejte vejce a rozdělte si je na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte 100 g cukru a špetku soli a vyšlehejte je do bílé pěny. Aby byl dort skutečně luxusní, je nutné, aby byly žloutky skutečně nadýchané jako obláčky. Poté začněte šlehat bílky do tuhé pěny, do které postupně přisypte druhou polovinu cukru. Nyní můžete obě směsi smíchat s moukou, rozpuštěným máslem, vanilkou a zbylou solí. Těsto si rozdělte na pět částí a každou z nich rozetřete rovnoměrně na kruhy předkreslené na pečícím papíře. Plechy s těstem pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 12–15 minut.
3. Než se vám v kuchyni rozvoní korpus, můžete začít s přípravou griliáše. Do hrnce s tlustým dnem nasypte cukr, přidejte tři lžíce vody a začněte pozvolna vařit. Až se směs rozpustí zvyšte teplotu a vařte, dokud karamel nezíská tmavě zlatavou barvu, občas hrncem zatočte. Vsypte oříšky a celou směs vylijte na plech vytřený rostlinným olejem. Nechte vychladnout, nalámejte na kousky a mixujte v robotu, dokud směs nezíská strukturu hrubšího písku.
4. Po vyjmutí z trouby nechte placky vychladnout a připravte si máslový krém. Jednu placku si dejte stranou (poslouží jako křupavá karamelová dekorace). Čokoládu na vaření nechte rozpustit v parní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vařte cukr se dvěma lžícemi vody, dokud nevznikne hustá směs. Vyšlehejte žloutky do nadýchané pěny a postupně do nich vlijte cukrovou směs a přidejte skořici. Šlehejte, dokud směs nevychladne a nezhoustne. Poté opatrně přimíchávejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vzniklý krém nechte vychladnout.
5. Můžete si gratulovat, větší část práce už máte za sebou. Nyní můžete začít se sestavováním dortu. Rozdělte si krém na pět částí. Každou placku důkladně potřete bohatou vrstvou máslového krému a posypte griliášem. Zbytek krému použijte na pomazání boků dortu i jeho vrchní vrstvu. Část krému si ušetřete na pusinky, na které budete aranžovat karamelové pláty.
6. Ještě, než si dopřejete zaslouženou sklenku vína, dejte korpus do chladničky a připravte si polevu. V kastrolku s tlustým dnem rozpusťte čokoládu na vaření a máslo, smíchejte smetanu a nechte schladit, dokud směs nebude mít snadno roztíratelnou konzistenci.
7. V hrnci se silný dnem si z cukru připravíte světlý karamel, přidáte máslo a umícháte do hladka. Ještě horkou směs nalijete na poslední placku a důkladně rozetřete po celé ploše. Váš nejostřejší nůž pomažete rostlinným olejem, a ještě horkou placku rozkrájíte na 12 dílků. S pomocí cukrářského sáčku vytvořte na dortu 12 hromádek krému, které poslouží jako opora pro karamelové trojúhelníčky.
Uvařte si silnou černou kávu a s úsměvem si vyslechněte slova chvály.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.