Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si babí léto v Burgenlandu

Podzimní krokusy

Podzimní krokusy

Přepadají vás s nástupem podzimu chmury a toužíte si ještě užít blahodárných slunečních paprsků? Nejvýchodnější rakouská spolková země Burgenland vám kromě příjemně teplého počasí nabídne také okouzlující přírodu, národní parky, elegantní lázně, vybrané pochoutky, rozsáhlá jezera, starobylé památky i špetku šafránu. Vzácné šafránové krokusy rozkvétají na místních políčcích právě v průběhu října a listopadu. Romantický a tak trochu zapadlý kout rakouské země, leží až na samé hranici s Maďarskem. Právě delší vzdálenost může být pro někoho překážkou. Nenechte se odradit zdlouhavým cestováním, určitě nebudete litovat.

Burgenland má zajímavou historii. Až do konce první světové války byl předmětem sporů s Uherskem. Dnes byste známky nevraživosti mezi místními obyvateli a jejich maďarskými sousedy hledali marně. Celá oblast je pojmenována podle desítek hradů, rozesetých v krajině. Jeden z nejzajímavějších se nachází v hlavním městě Eisenstadt, které se roku 1622 stalo sídlením městem velmi bohaté maďarské rodiny Esterházyů, kteří si zde vybudovali honosné sídlo. Na místě původního hradu ze 14. století vybudoval stavitel Carlo Carlone krásný barokní zámek, který prošel v 18. století klasicistními úpravami. Dnes v jedné jeho části sídlí zemská vláda. Návštěvníkům jsou přístupné historické komnaty i Haydnův sál, ve kterém mistr Joseph Haydn působil jako kapelník a sbormistr. Obec si svého slavného rodáka velmi váží a tak si turisté mohou prohlédnout i jeho dům, přebudovaný v  muzeum tohoto výjimečného umělce. Ve městě působili i další  hudební velikáni jako například Ludwig van Beethoven či Ferenc Liszt. Mystickou atmosféru má i procházka židovskou čtvrtí.

Zahrady zámku Esterházy, Eisenstadt

Zahrady zámku Esterházy, Eisenstadt

Většina turisticky přitažlivých památek leží v jižní části země. Hrad Bernstein hrdě ční na vrcholu stejnojmenné hory. Byl postaven kolem roku 1200 a jedná se tak o nejstarší památku postavenou na tomto území Maďary. Městečko v podhradí je proslulé šperkařskou výrobou. Nachází se tu jediné světové naleziště zelené formy drahokamu serpentinu, který je zpracováván v několika šperkařských dílnách.

Hrad Bernstein

Hrad Bernstein © Arcomonte26

I na sklonku podzimu si v Burgenlandu můžete užít teplého počasí. Nezřídka tady sahá rtuť teploměru i v říjnu až k 27 °C. I zimy jsou tady mírné. Toto klima je ideální pro pěstování vinné révy, které se tady daří skutečně výborně a pocházejí odtud ta nejlepší rakouská vína. Místní červené víno je silné a zemité, bílé okouzluje ovocnými tóny a pro fajnšmekry je k dispozici super sladké slámové víno. Vyrábí se zde i prvotřídní šumivé víno. Oblast vinic si můžete projít pěšky nebo využít husté sítě cyklostezek. Na cestu si můžete s místními vinaři připít třeba čerstvým burčákem nebo některým z mladých vín. Nezapomeňte navštívit malebné vesničky. Téměř v každé z nich se nachází restaurace nabízející domácí kuchyni. Ta je v tomto kraji skutečně výtečná a snoubí se v ní rakouská preciznost s maďarskou řízností. K podzimu dobře ladí zvěřinové speciality, dýňové pyré, domácí uzeniny nebo čerstvý candát z nedalekého Neziderského jezera. A jako dezert přijde vhod teplý jablečný závin.

Vinice v Burgenlandu

Vinice v Burgenlandu

Právě Neziderské jezero je tím největším klenotem Burgerlandu. Toto největší evropské stepní jezero je díky své výjimečnosti zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho jihovýchodní břeh je součástí Národního parku Seewinkel. Obrovská vodní plocha překvapí svou malou hloubkou, která dosahuje maximálně 1,5 metru a voda je tady po velkou část roku příjemně prohřátá. Rozsáhlý pás rákosí a močálů kolem jezera je ideálním útočištěm pro širokou škálu vodního ptactva. Jedná se o nejvýznamnější ornitologickou lokalitu v Evropě. Výborně se tu daří i rybám, což hravě poznáte v menu okolních restaurací. Ochutnat tu můžete takové speciality jakými jsou vzácní úhoři, sumci nebo candáti. Na své si tu přijdou i sportovci. Na březích jezera je v sezóně k dispozici mnoho středisek vodních sportů. Vyzkoušet si tu můžete plachtění, jízdu na paddle boardu či surfing. Nádhernou jezerní krajinu si můžete projít nebo projet na kole či koni. Okruh kolem jezera měří 133 kilometrů a cestu si můžete zkrátit použitím přívozu.

Neziderské jezero, Burgenland

Neziderské jezero, Burgenland
 

Po náročných sportovních výkonech dopřejte svému tělu dostatek odpočinku. Nejlépe se zregenerujete v termálních lázních, kterých je v oblasti Burgenlandu hned několik. Přímo na okraji Národního parku Seewinkel se nachází velkoryse pojatý areál St. Martins Therme&Lodge s několika saunami, bazény s minerální vodou i slunečními terasami.

St. Martins Therme&Lodge

St. Martins Therme&Lodge

Rodiny s dětmi by neměli zapomenout navštívit Familypark situovaný v St. Margarethenu jen 15 km od od Eisenstadtu. Tento největší zábavní park v Rakousku láká množstvím kolotočů, houpaček, horských drah i vodních atrakcí vhodných pro všechny věkové kategorie. Milovníky zvířat okouzlí dětská zoo, rybníček s koi kapry nebo malá farma, ve které si mohou vyzkoušet práci dojičky krav. Samozřejmostí je několik stylových restaurací i moderní zázemí.

Familypark

Familypark
 

Burgenland představuje dokonalou esenci namíchanou z okouzlující krajiny, příjemného klimatu, pohodové atmosféry, kultury, hromady dobrého jídla a špetky vzácného šafránu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín