Vánoce po italsku: Upečte si tradiční italské panettone
V žádné italské rodině nesmí chybět na vánočním stole několik kusů tradičního panettone. Recept na tuto sladkou pochoutku, vzdáleně připomínající naši vánočku, má mnoho variací. Pro italské hospodyňky patří pečení panettone k vánocům stejně neodmyslitelně, jako pro nás vůně vanilkových rohlíčků.
K přípravě této pochutiny budete potřebovat speciální formu. K dostání jsou buď ty tradiční, vyrobené z tvrdého povoskovaného papíru nebo modernější nerezové (podobné těm dortovým s odnímatelným dnem). Dalším nezbytným pomocníkem je kuchyňský robot. A pak už stačí jen trocha trpělivosti. Na panettone nesmíte spěchat.
Na 2 voňavé, nadýchané panettone budete potřebovat:
- 1 hrnek rozinek
- 2 lžíce světlého rumu (abstinenti mohou nahradit jablečným džusem)
- 420 g hladké mouky
- 2 lžíce horké vody
- 150 g třtinového cukru
- ½ lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- kůra z bio citrónu (v případě nouze použijte lžíci sušené kůry)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- ½ vanilkového lusku
- 3 vejce
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce medu
- 150 g změklého másla
- hrst pomerančové kůry
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- hrst mandlových lupínků
- 2 velké papírové formy na panettone (průměr 13 cm)
- 4 špejle
Naplánujte si letní nebo zimní dovolenou v Itálii
Naplánujte si letní dovolenou v Itálii
Jak na to?
-
V hrnečku si den předem namočte rozinky do rumu (nebo jablečného džusu) a přelijte je dvěma lžícemi horké vody.
-
Ve velké misce smíchejte hladkou mouku, třtinový cukr, droždí, sůl, kůru z bio citrónu, vanilkový cukr a semínka z vanilkového lusku. Do druhé misky rozmíchejte vlažnou vodu s medem a třemi vejci. Obě směsi slijte a nechte zpracovat pomocí robotu s hnětacím hákem. Pokud nevlastníte robota, tak vás čeká poměrně dlouhé ruční hnětení, jehož výsledkem by mělo být hladké těsto do kterého je třeba postupně zapracovat změklé máslo.
-
Rumem nasáklé rozinky sceďte, smíchejte s kandovanou pomerančovou kůrou a lžící rozpuštěného másla. Vzniklou směs zapracujte do těsta a nechte jej kynout při pokojové teplotě dokud nezvětší svůj objem (nejméně trojnásobně). K ideálnímu výsledku si můžete pomoci zakrytím potravinářskou fólií. Obvyklá doba kynutí se pohybuje mezi 12 a 16 hodinami.
-
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na dva stejné díly. Roztáhněte těsto na dva stejně velké obdélníky, jejichž rohy zahněte do středu. Vytvarujte tak kouli, kterou umístíte spojem směrem ke dnu papírové formy. Obě formy s těstem si přikryjte suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout ještě dalších 4 až 6 hodin (ideálem je těsto dosahující až k okraji formy).
- Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 165 °C. Rozstřihněte povrch těsta do tvaru písmene X a vložte do jeho středu kousek vychlazeného másla a posypte mandlovými plátky. V průběhu pečení kontrolujte míru propečení zapíchnutím špejle (měla by vyjet ven jen mírně vlhká). Po 60–70 minutách by mělo být vaše panettone hotové.
-
Pro dokonale nadýchaný výsledek propíchněte panettone dvěma špejlemi skrz papírovou formu 2 cm ode dna a zavěste jej vzhůru nohama do hrnce či větší nádoby. Tato poloha dodá vánočnímu chlebíčku žádanou kyprost.
Nenechte se odradit delší přípravou této pochoutky. Adventní čas je ideální dobou pro zpomalení zběsilého životního tempa. Zapojte do přípravy panettone celou rodinu a třeba se i na vás přenese kousek italské radosti ze života.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.