Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, co jíte? 10 dobře známých potravin, jejichž vzhled před sklizní vás překvapí

Nákup potravin v supermarketech je běžnou rutinou takřka každého z nás. Zamysleli jste se ovšem někdy nad tím, odkud se vzal třeba takový ananas, kakao nebo kešu oříšek? Dokázali byste popsat rostliny, díky nimž si můžeme každý den pochutnávat na voňavé kávě nebo vanilkové zmrzlině?

Pojďte se s námi podívat, jak vypadají vaše oblíbené pochutiny ještě dlouho před jejich sklizní a schválně si zkuste ověřit, jak dobře znáte to, co jíte!

1.    Vanilka

Oblíbené aromatické koření, jehož chuť i vůně jsou dnes součástí nepřeberného množství potravin, se získává z plodů (tzv. vanilkových lusků) orchidejí rodu vanilovníku. Díky kolonizaci jsou dnes vanilkové plantáže prakticky ve všech tropických oblastech světa – najdeme je třeba v Indonésii, na Bahamách i na Seychelách.

Vanilkové lusky

Vanilkové lusky

2.    Ananas

Přemýšleli jste někdy, jak vypadá mateřská rostlina ananasu, ananasovník? Tento jihoamerický sukulent je charakteristický dlouhými špičatými listy, v jejichž středu postupně dozrává sladký šťavnatý plod.

Ananasové plantáže

Ananasové plantáže

3.    Kešu

Kešu oříšky jsou plody stromu jménem ledvinovník západní. Tento strom plodí nažky, tzv. „kešu jablka“, jejichž součástí je zduřelá stopka s kešu oříškem uvnitř. Zatímco „kešu jablka“ jsou jedlá ihned, čerstvé kešu oříšky jsou díky vysokému obsahu oleje kardolu jedovaté. Oříšky jsou jedlé až po postupném zahřívání, kterým se tento olej odstraní.

Kešu

Kešu

4.    Hřebíček

Hřebíček, neodmyslitelná součást například tolik oblíbeného svařeného vína, je drobné koření ze stromu jménem hřebíčkovec kořenný. Jak tvar koření napovídá, jedná se o sušená poupata hřebíčkovcových květů.

Květy hřebíčkovce

Květy hřebíčkovce

5.    Arašídy

Mnozí lidé se domnívají, že arašídy – plody podzemnice olejné – jsou ořechy. Faktem ovšem je, že se jedná o rostlinou bobovitou, jejímiž plody jsou lusky. Ony slavné arašídy, které si v průběhu historie zamiloval celý svět, jsou ve skutečnosti pouhá semena, která se nacházejí v hlíně pod zemí.

Podzemnice olejná - arašídy

Podzemnice olejná - arašídy

6.    Káva

Vzhled i vůni pražených kávových zrn zná v dnešní době asi každý. Jak ovšem vypadají taková zrna před jejich upražením? Kávová zrna jsou ukrytá v tzv. „kávových třešních“, které rostou v hustých trsech na keři kávovníku. Když tyto „třešně“ zčervenají, nastává ideální doba pro sklizeň a další zpracování.

Plody kávovníku připravené ke sklizni

Plody kávovníku připravené ke sklizni

7.    Sezam

S  těmito drobnými olejnatými semínky se denně setkáváme v pečivu a mnoha jiných pochutinách. Sezamová semínka získáváme z tobolek rostliny zvané sezam indický, a jak už její název napovídá, prapůvodním domovem sezamu je daleká Indie.

Rostliny sezamu indického

Rostliny sezamu indického

8.    Kakao

Než se můžeme pustit do výroby výborných kakaových pochutin, musíme si nejdříve počkat na dozrání kakaových bobů. Ty rostou v protáhlých, až 30 cm dlouhých bobulích na stromu kakaovníku. Kouzlo kakaových bobů objevili již staří Aztékové, kteří je kromě jídla využívali například i jako platidlo.

Plody kakaovníku

Plody kakaovníku

Čerstvé kakaové boby

Čerstvé kakaové boby

9.    Pepř

Nejrozšířenější koření světa, které zná prakticky každá světová kuchyně, získáváme z pepřovníku černého. Jedná se o popínavou rostlinu, která plodí husté trsy drobných bobulek. Podle délky zrání a způsobu sušení můžeme následně rozlišit pepř zelený, bílý nebo černý.

Pěstování pepřovníku

Pěstování pepřovníku

10.    Pistácie

Oříšky charakteristické svou zelenou barvou jsou plody stromu jménem řečík pistáciový. Při dozrávání mění skořápka barvu ze zelených až do podzimních žlutočervených odstínů. Když je plod pistácie zcela zralý, jeho skořápka se slyšitelně rozpukne.

Dozrávání pistácií

Dozrávání pistácií

12.07.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín