Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky
Kazí vám pohled na ručičku váhy radost z nadcházející dovolené? Nebo se vám stýská po cizokrajných pochoutkách, kterými jste se krmili na posledních vakacích? Připravte si některý z vynikajících vegetariánských pokrmů, vonících dálkami...
Hummus: Super zdravá snídaně
Ač název této luštěninové pomazánky nezní pro našince zrovna vábně, skrývá se pod ním lahodná směs připravená z následujících dobrot:
- 200 g uvařené cizrny
- 200 g vývaru z cizrny
- 20 g tahini pasty (nebo rozemletých sezamových semínek)
- 20 g panenského olivového oleje
- 10 g citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
Všechny suroviny stačí jen vložit do hluboké nádoby a rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Hummus výborně chutná s plátkem žitného chleba, ozdobeného lístkem bazalky.
Hummus se tradičně konzumuje v zemích Blízkého východu, ale díky snadné přípravě i vysokému obsahu živin si získal velkou oblibu po celém světě. Cizrna pomáhá odstraňovat plynatost, udržuje zářivou pleť a dobíjí organismus energií, skvěle se tak hodí pro detoxikaci.
Čtěte také:
Bissara: Polévka s vůní Orientu
Dobrá polévka dokáže zahřát na těle i na duši. Hustá marocká Bissara bez problémů nahradí oběd. Prim v ní hraje sušený bob zahradní, který lze nahradit cizrnou. Na skvělou severoafrickou specialitu budete potřebovat:
- 250 g sušeného bobu (nebo cizrny) namočeného přes noc
- 0,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
- 4 stroužky česneku
- lžičku soli
- olivový olej
- římský kmín
- sladkou papriku
Příprava je velmi jednoduchá. Stačí jen vařit boby či cizrnu do změknutí (nejméně půl hodiny) a postupně přidávat česnek a sůl. Pak už zbývá jen rozmixovat, okořenit kmínem, sladkou paprikou a zakápnout olivovým olejem.
Zažijte marockou kuchyni: Mrkněte na nabídku zájezdů
Zelené kari: Oběd na thajský způsob
Thajské kari voní dálkami a kokosové mléko mu dodává exotickou příchuť. Seznam ingrediencí je poměrně obsáhlý, ale výsledek určitě stojí za to. Nezapomeňte si připravit:
- 30 g řapíkatého celeru nakrájeného na kostky
- 30 g mrkve nakrájené na kostky
- 30 g bulvového celeru nakrájeného na kostky
- 30 g zelené a červené papriky nakrájené na kostky
- 30 g pórku pokrájeného na větší kousky
- 50 g hlívy ústřičné nakrájené na silné plátky
- 30 g brokolice rozdělené na růžičky
- 30 g červené cibule nasekané na jemno
- 30 g květáku rozděleného na růžičky
- lžičku na jemno nakrájeného zázvoru
- lžičku na jemno nakrájeného česneku
- lžičku třtinového cukru
- 30 g zelené kari pasty
- rostlinný olej
- 150 ml vody
- 200 ml kokosového mléka
- sůl
- lžičku citrónové šťávy
- lžíci nakrájeného koriandru
Na rozpálený olej přidejte postupně mrkev, celer i řapíkatý celer a po několika minutách přihoďte papriku a pórek. Vsypte hlívu ústřičnou, následovanou po minutě cibulí, zázvorem a česnekem. Za stálého míchání přidejte cukr, kari pastu, vodu, kokosové mléko, květák a brokolici. Délku vaření testujte na tvrdosti zeleniny. Měla by být měkká na skus. Na talíři vylaďte chuť solí, citronovou šťávou a nakrájeným koriandrem.
Objevujte Asii: Výhodné zájezdy (nejen) do Thajska
Pastizzi: Večeře ve středomořském rytmu
Pokud jste v minulosti navštívili ostrov Malta, pak jste se dozajista setkali s pečivem z listového těsta, plněným ricottou nebo pikantní hráškovou kaší. Tuto skvělou, křupavou pochoutku si v uličkách historických měst vychutnávají se stejnou vášní turisté i místní. Nejlépe chutná ještě horká, těsně po vytažení z trouby. Na přípravu lahodného pastizzi budete potřebovat:
- kvalitní listové těsto
- 2 vejce
- hrst jemně pokrájené petrželky
- 300 g sýra ricotta
- sůl a pepř
- žloutek na potření
Rozválejte listové těsto tak, aby bylo co možná nejtenčí. Vykrájejte z něj kolečka o průměru 10 cm. Okraje potřete rozšlehaným žloutkem. Do středu každého kolečka dejte lžíci náplně připravené z rozmíchané ricotty, vejce, petrželky, soli a pepře. Přeložte kolečko na půl a okraje důkladně spojte. Na vymazaný plech položte pastizzi spojem nahoru, potřete je znovu žloutkem a pečte ve středně vyhřáté troubě dokud nezezlátnou.
Čtěte také:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.