Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vychutnejte si tradiční španělskou polévku gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Španělsko dalo světu nejen statečné mořeplavce, nádherné památky, dokonalé pláže, ohnivý tanec flamenco, ale také tak trochu jinou polévku. Gazpacho vás překvapí svou plnou zeleninovou chutí, ale i způsobem podávání. Gazpacho vám totiž naservírují ledově chladné. Tato vitamíny nadupaná polévka má svůj původ ve žhavé Andalusii, kde v horkých letních dnech dokonale osvěží a doplní chybějící minerály i vitamíny.

Popularita této polévky se ještě zvýšila s nástupem obliby raw stravy. Bez obav ji mohou do svého jídelníčku zařadit vegetariáni, vegani i maminky bojující s prvními příkrmy. Základem úspěchu při přípravě gazpacha je nákup surovin prvotřídní kvality. Nedozrálá zelenina nemá tu správnou chuť a mohla by pokazit výsledný dojem z pokrmu.

Ve svém rodném Španělsku se těší gazpacho velké oblibě a každá rodina si upravuje recepturu dle vlastních chuťových preferencí. Základní recept by měl obsahovat vyvážený mix zeleniny, čerstvých bylinek a kousek světlého chleba na zahuštění.

Na 4 porce husté zeleninové polévky gazpacho budete potřebovat:

  • 1,5 kg zralých kuatých rajčat
  • 2 zelené papriky
  • 1 masitá červená paprika
  • 2 menší salátové okurky
  • 1 menší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl panenského olivového oleje
  • 2 lžíce kvalitního vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvé zelené bylinky podle chuti (bazalka, oregáno, tymián, petrželka)
  • krajíček světlé bagety k zahuštění
  • hoblinky parmazánu na dozdobení

Suroviny na přípravu gazpacha

Suroviny na přípravu gazpacha

A můžeme začít s přípravou:

  1. Do velkého, hlubokého hrnce nakrájíme omytá rajčata, okurky a papriky,
  2. Česnek nakrájíme na tenké plátky a cibuli na malé kostičky. Hrnec by neměl být zaplněný až po okraj. Budeme používat tyčový mixér a úklid zeleninového gejzíru by nám mohl zkazit požitek z jídla
  3. Smícháme připravené ingredience a přidáme olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř a vybrané čerstvé bylinky. Já mám gazpacho nejraději s trochou čerstvé bazalky.
  4. Vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem.
  5. Zhodnotíme hustotu pokrmu a dle potřeby přidáme krajíček bagety a znovu rozmixujeme.
  6. Správné gazpacho by mělo být naprosto hladké a tak je důležité mixovat opravdu důkladně.
  7. Dokonalé jemnosti docílíme použitím pasírovacího síta.
  8. Nakonec necháme polévku odpočinout nejméně 2 hodiny v chladničce.
  9. Před servírování je dobré zakápnout gazpacho olivovým olejem a dozdobit hoblinkami parmazánu.
  10. Barva polévky nejlépe vynikne při podávání ve skleničkách, odkud ji můžete přímo vypít.

Příprava gazpacha

Příprava gazpacha

Gazpacho chutná nejlépe uprostřed horkého letního odpoledne. Osvěžující zeleninová chuť vám dá zapomenout na rajskou polévku, obávaného strašáka mnoha školních dítek.

Teď už zbývá jen sebrat odvahu a zajet si pro trochu inspirace do sluncem zalité Andalusie. Je jen na vás jestli si pro kulinářské toulky zvolíte Granadu s majestátní pevností Alhambra, kosmopolitní Sevillu nebo elegantní Málagu s legendární býčí arénou La Malagueta.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín