Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se s námi za českým pivem aneb Dovolená po stopách pivovarů

Dovolená po stopách pivovarů

Dovolená po stopách pivovarů Shutterstock

Rádi ochutnáváte netradiční piva v příjemném prostředí regionálních a malých pivovarů? Pak vás určitě inspiruje náš přehled oblíbených pivovarů na území Česka. Doporučujeme spojit degustování zlatavého moku s dovolenou, ať si to užijete z plna hrdla! 

Klášterní šenk a Tlustý netopýr

Praha se chlubí mnoha vyhledávanými pivovary. K těm nejpopulárnějším patří Pivovar Národní v centru, který nabízí nejen výtečné pivo plzeňského typu zvané Český lev, navíc okouzluje návštěvníky malebnou zahradou. Pestrá je rovněž zdejší nabídka pokrmů, takže vedle pivních speciálů můžete okusit třeba pečené vepřové koleno marinované v pivu, výborně dochucené česnekem a rozmarýnem.

Vyberte si dovolenou v Česku 

Vaše sympatie si jistě získá také Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, který nabízí mj. pšeničné pivo bavorského typu nebo ruský imperiální stout s příchutí hořké čokolády. V klášterním šenku vás pak pohostí domácími škvarky či grilovaným masem. V okrese Praha-západ doporučujeme navštívit Olivův pivovar v Dolních Břežanech nebo Únětický pivovar s poctivou desítkou a dvanáctkou. Ostatně nejen Praha a její okolí, ale celý Středočeský kraj hýří útulnými pivovary, kde uspokojí všechny vaše gurmánské touhy. Kupříkladu pivovar Antoš ve Slaném vaří samé dobré speciály, třeba sedmnáctistupňového Tlustého netopýra.

Krajinská raketa a placky s mlátem

Pivovar Krajinská 27 v Českých Budějovicích nabízí hostům možnost ochutnat pět rozmanitých piv z vlastního pivovaru, mezi nimi např. Krajinskou Raketu IPA, speciální pivo vyráběné svrchním kvašením, anebo Krajinskou 27°, taktéž speciál vyráběný svrchním kvašením. Česká piva se tu vaří podle starých receptur a za použití tuzemského ječného sladu, chmelu i kvasnic. Od výroby piva se odvíjí také nabídka jídel v restauraci.

Dovolená s chutí vína: Tato místa v Česku by vám neměla uniknout

Čtěte také:

Dovolená s chutí vína: Tato místa v Česku by vám neměla uniknout

Z pivovarů v Jihočeském kraji dále nadchne Šumavský pivovar ve Vimperku, který vaše chuťové buňky obšťastní třeba pivovarskými plackami s mlátem. Zdejší restaurace se výborně hodí k pořádání rodinných oslav nebo firemních akcí. 

Vaření piva je alchymie

Vaření piva je alchymie Shutterstock

Extra hořké nebo od robota?

Celé Krkonoše si zamilovaly pivo z rodinného minipivovaru Hendrych ve Vrchlabí. Je hodně hořké, ale má říz a přináší příjemné osvěžení. Kromě toho si můžete dát skvěle pitelnou českou desítku, která potěší všechny, kdo hledají světlé pivo ideální k delšímu vychutnávání. Tím bohatství zdejšího sortimentu zdaleka nekončí, ale zmiňme se ještě o skromné restauraci, v níž servírují výtečné farmářské klobásy s křenem.
Vaší pozornosti by neměl ujít řemeslný pivovar Clock na náměstí historického Potštejna. Jedná se o moderní podnik mající ve znaku robota. Pivovar si zakládá na dodržování pivních stylů a nabízí pestrý výběr piv.

Objevujte s námi krásy naší vlasti  

Kvašené sklepní speciály

V centru Branné, na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách, na vás čeká minipivovar s hotelem Kolštejn. Zdejší restaurace si zakládá na využívání kvalitních sezonních produktů a vaření lahodných pivních speciálů. Pivovar vyrábí spodně i svrchně kvašená piva s poutavými názvy jako Dolmen a Menhir. Dopřejte si komentovanou prohlídku s degustací ve sklepě, která se dá objednat telefonicky.

Pokud se chcete porozhlédnout po dalších malých pivovarech v Olomouckém kraji, můžeme vám doporučit minipivovar Axiom v Prostějově, Hanácký pivovar přímo v Olomouci, minipivovar Chors v Černotíně nebo restaurační pivovar v Lipníku nad Bečvou.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín