Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyrážíte v zimě na cesty a nejste si jistí, kdy nasadit sněhové řetězy na auto?

Sněhové řetězy

Sněhové řetězy

Zimní pneumatiky již dnes bereme jako samozřejmost a v této myšlence nás podporuje také zákon, který udává podmínky, za kterých je nutné tuto výbavu používat. Na cestách nejen za lyžováním však často musíme čelit situacím, ve kterých by takové sněhové řetězy taktéž nebyly na škodu.

Ve spojení se zimním obdobím konkrétně hovoříme o zákonu, který udává řidičům povinnost nasadit zimní obutí v sezoně od 1. listopadu do 31. března a to za předpokladu, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu, či námrazy, nebo je možné vzhledem k povětrnostním podmínkám takovouto situaci předpokládat. Ke sněžným řetězům se však zákon vyjadřuje pouze okrajově. Z toho plyne, že použití řetězů je dobrovolné, povinnost vzniká pouze na základě dopravního značení. Toto je ovšem velká škoda, jelikož mnoho uživatelů potvrzuje, že je řetězy dostaly z nejedné zlé situace a v jiných zemích může být použití sněžných řetězů povinné ze zákona – zvláště pak jedná-li se o zemi s velkým množstvím horských cest.

Proč mít sněhové řetězy neustále po ruce?

Na jednu stranu není nasazení sněžných řetězů povinností, na stranu druhou však hrozí pokuta až 2.000 korun při jejich absenci v určitých situacích. Dopravní značka C 5a totiž udává povinnost nasadit řetězy na vyznačené trati. Toto dopravní značení je přenosné a používá se dle aktuálního stavu vozovky. Jinými slovy, nikdy nevíte, kdy a kde na něj můžete narazit. Potřebu řetězů však můžete alespoň předpokládat – využívají se na souvislé vrstvě sněhu nebo ledu a při jejich nasazení se povoluje rychlost maximálně 50 kilometrů za hodinu.

Dopravní značka C 5a - sněhové řetězy

Dopravní značka C 5a - sněhové řetězy

Použití sněhových řetězů má svá pravidla

Toto bezpečnostní opatření začíná uznávat čím dál tím více řidičů a to nejen kvůli strachu z případné pokuty. S řetězy vůz projede i náročnější terén celý pokrytý sněhem. Mimo jiné se zlepšují také vlastnosti vozu, což je podloženo hned několika experimenty – při použití řetězů se brzdná dráha zkracuje až o několik centimetrů. Celková manipulace s vozem je taktéž o poznání lepší.

Jakmile se však situace zlepší a vozovka bude sjízdná, je nutné řetězy z pneumatik ihned sundat. Jejich další použití by mohlo poškodit nejen vozovku, ale i samotné pneumatiky. Stinnou stránkou tedy zůstává manipulace během jízdy – někdy je třeba hned několikrát sundat a zase nandat řetězy na kola. Po nasazení je zároveň nutností kontrolovat správné upevnění řetězů.

Žena nasazující sněhové řetězy

Žena nasazující sněhové řetězy

Před nákupem sněhových řetězů se dobře informujte

Na trhu existuje mnoho různých typů řetězů, ty se samozřejmě liší v mnoha směrech, především v cenách. Při váhání nad koupí řetězů si nejprve dobře propočtěte, jak často asi budete tuto pomůcku používat. Od tohoto by se měla odvíjet také cena – pokud řetězy kupujete pouze kvůli jedné zimní dovolené, nemá smysl investovat vysokou částku, stačí koupit základní kovové řetězy, které jsou zároveň nejrozšířenější. Tyto řetězy však mohou být poněkud hlučnější a používají se pouze na kratší vzdálenosti.

Pro milovníky zimních středisek, kteří za sněhem vycestují klidně i několikrát do roka, je rozhodně rozumnější investovat do dražšího typu. U takovýchto se cena pohybuje přibližně okolo 8.000 korun a krom lepšího materiálu disponují i jinými výhodnými vlastnostmi, jako jsou například schopnost samonavíjení, samonapínání, či H tvaru, který zajišťuje lepší stabilitu na sněhu.  Novinkou jsou navíc textilní řetězy, které si kvůli snadné manipulaci oblíbily především ženy. Ať už se však rozhodnete pro jakékoli řetězy, před koupí musíte dobře znát také typ vašeho vozu, velikost pneumatik a materiál. Řetězy totiž není možné nainstalovat na některé typy starších vozů. Naopak na nová a dražší auta se rozhodně vyplatí, jelikož na ně tvarově více pasují.

Při cestách do hor řetězy často využijete

Při cestách do hor řetězy často využijete

Co je dále dobré vědět?

Zatím to vypadá, že řetězy slouží jako praktický doplněk, ale to platí pouze v případě, že jsou správně použity. Při nasazování mějte neustále na mysli několik technických pravidel, kterými se použití řídí – řetězy se vždy montují na poháněnou nápravu a při jejich použití se doporučuje deaktivovat elektronické systémy ve voze, jelikož by se s řetězy nemusely snášet. Nejlepší způsob jak si otestovat, zda je pro vás nasazení řetězů snadné, je zkouška nanečisto. V pohodlí domova si nandávání nejlépe ozkoušíte a na zasněžené cestě vás pak nic nepřekvapí.

Poté co vám řetězy dobře poslouží, oplaťte jim péči co nejdříve po jejich použití. Nejlepší údržbou je opláchnutí v teplé vodě a důkladné vysušení, poté můžete řetězy vrátit zpět do kufru vašeho vozu. Žádné olejování zde není třeba a pokud by se na řetězech objevily známky slabé koroze, rozhodně není třeba panikařit, jejich funkčnost to nijak nenarušuje. Poslední kontrolu proveďte po sezoně a pokud zjistíte, že je opotřebení větší než 40% z tloušťky materiálu, doporučuje se řetězy otočit.

Vzhledem k blížícím se Vánocům se můžete inspirovat a pořídit praktický dárek, nebo si jen rozšířit své znalosti o něco nového, určitě však nepodceňte znalosti o zimních lokalitách a místních zákonech, aby se vám dovolená zbytečně neprodražila. Životnost řetězů se určuje jen těžko, vše se samozřejmě odvíjí od počtu použití a stylu jízdy, rozhodně se však jedná o věc, která vydrží a může se vám hodit. Mnoho majitelů sněžných řetězů uvedlo, že je ve voze ani nevozí, nebo se jim nechtějí v potřebných situacích nasazovat. Nyní však všichni víme, že i komplikované nasazování se dá lehce vyřešit a za bezpečí, které vám řetězy mohou zajistit, to rozhodně stojí.

Sněhové řetězy mohou být i praktickým dárkem

Sněhové řetězy mohou být i praktickým dárkem

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín