Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Warwick, jeden z nejkrásnějších hradů Anglie

Romantický hrad v hrabství Warwickshire

Romantický hrad v hrabství Warwickshire

Je to už přes deset let, co jsem během autobusového zájezdu do Londýna navštívila hrad Warwick. Přesto si živě vybavuji, jak ohromný a působivý byl. Při procházce po jeho obrovském nádvoří člověk snadno získá pocit, že se octl v nějaké pohádce nebo v historickém filmu o rytířích.

Co Warwick nabízí?

Romantický hrad, postavený v roce 1068 Vilémem Dobyvatelem, je chráněnou památkou a nachází se v hrabství Warwickshire. Patří samozřejmě k turisticky nejnavštěvovanějším místům této oblasti. V areálu jsou k dispozici obchody s pěknými tematickými suvenýry. Vzpomínám si, že jsem si tu koupila sošku velkého černého draka, sedícího na rytířské přilbě a vypracovaného do nejjemnějších detailů. (Má čestné místo v mojí vitríně.) Také zde bylo možno zakoupit různé napodobeniny mečů, štítů, pohárků, rozličné zmenšeniny bojovníků i víl, ale i mnohem dražší a zajímavější věci, jako byl třeba středověce vyhlížející noční stolek nebo vysoká lampa ve tvaru rytíře. Vedle obchodů s památkovými předměty poskytuje areál samozřejmě i občerstvení a spoustu zábavných aktivit pro děti i dospělé. Nádvoří bývá místem konání různých akcí, přehlídek a představení. Šašci, kejklíři i šermíři tu předvádějí své umění a baví diváky, přihlížející z pohodlné polohy vleže na trávě.

Hrad Warwick

Hrad Warwick

Nakoukněme dovnitř hradu Warwick …

Interiéry hradu nejsou o nic méně zajímavé než exteriéry, naopak! Prohlídka hradu zevnitř patří dodnes k mým nejsilnějším kulturním zážitkům. Ano, toto prohlašuji jako velký milovník Anglie a prakticky všeho, co s ní souvisí, nicméně vězte, že jednotlivé místnosti jsou opravdu bohatě vybavené, zdobené a přepychové. Pokoje jsou opatřeny nejen skvostným nábytkem, ale i voskovými figurínami od tvůrců Madame Tussauds, které působí skoro jako živé. Taktéž zbrojnice musí v každém návštěvníku vzbudit úžas. Přehlídka mečů a brnění v jednom vyvolá patřičnou úctu a pokoru.

Vosková figurína uvnitř hradu Warwick

Vosková figurína uvnitř hradu Warwick

Největší trebuchet na světě

Jednou z nejznámějších atrakcí hradu je tzv. trebuchet, obléhací stroj, přesněji velký katapult. Používal se pochopitelně k vymrštění těžkých předmětů, které měly porušit hradby. Hlavní municí byly veliké kameny, ale existují i důkazy o použití jiných, méně obvyklých materiálů, např. hnoje a mrtvých zvířat kvůli šíření nemocí v obléhaném hradu. (Toto byl jeden z těch případů, kdy prasata opravdu létala…)

Trebuchet na hradě Warwick

Trebuchet na hradě Warwick SteveR-

Vstupné a otevírací doba hradu Warwick

Warwick je otevřen celoročně, každý den od 10 hodin, kromě Štědrého dne. Nabídku vstupenek si můžete prohlédnout (a třeba i rovnou zarezervovat) přímo na webových stránkách hradu. Zde je k dispozici i celodenní permanentka. Na výběr máte ze základních vstupenek, zaručujících vstup do hradu a přednost ve frontách za £ 18.40. Můžete však také zvolit Kingdom Ticket za £ 22.60, jenž svého držitele opravňuje navštívit nejen hrad, ale i the Castle Dungeon, tedy strašidelné hradní podzemí plné hrozivých živých herců a speciálních efektů. Přímo u brány hradu lze zakoupit individuální vstupenky pro dospělé (£ 26.40), děti (£ 23.40) i seniory (£ 22.40). Zahrnují vstup do hradu, prohlídku pozemků, různé zajímavosti a přehlídky.

Prohlídka hradu Warwick

Prohlídka hradu Warwick

A kdy je nejlepší se na hrad vydat? Já tam byla koncem května a zastihla jsem ho ještě v poměrně chladném stavu. Nádherné keře na nádvoří i před hradem ovšem krásně rozkvétaly a zvaly k fotografování. Warwick je tak oblíbený, že bude dozajista plný turistů, ať už je léto nebo jiné období. Jeho návštěvu si ale bezesporu užijete.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín