Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Yellowstonský národní park

Yellowstonský národní park

Yellowstonský národní park

Yellowstone se rozkládá na území amerických států Wyoming, Montana a Idaho. Jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí tohoto prvního a nejstaršího národního parku na světě (od roku 1872) je Old Faithful, zřejmě nejznámější gejzír na planetě. Yellowstonský park je ovšem vyhledávaným cílem i kvůli jiným geotermálním úkazům a pro svou úchvatnou divokou přírodu obecně. V roce 1978 byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Navštivte břeh Yellowstonského jezera

Park se může pochlubit řadou pohoří, kaňonů, řek a jezer. Yellowstonské jezero je největším výškovým jezerem v Severní Americe a má zde i největší populaci divokých pstruhů. Nachází se přímo uprostřed Yellowstonské kaldery, největšího supervulkánu na kontinentě, jenž je stále považován za aktivní. Jezero zamrzá každou zimu koncem prosince nebo začátkem ledna, přičemž tloušťka ledu se pohybuje od několika cm do více než dvou stop. Obvykle rozmrzává koncem května. Chladné ale zůstává celoročně, vzhledem k extrémně studené vodě se plavání nedoporučuje. Zato se však můžete pokochat romantickým pohledem na horké prameny při jeho břehu.

Yellowstonské jezero

Yellowstonské jezero

Pozorujte v Yellowstonu ryby z rybářského mostu

Původní most byl postaven v roce 1902, ten stávající vznikl roku 1937. Rybářský most byl vždycky ohromně oblíbeným místem ke sledování ryb. K jejich lovu byl nicméně v roce 1973 uzavřen.

Rybářský most

Rybářský most

Pokochejte se nádherným vodopádem v Yellowstonském parku

V oblasti Madison můžete navštívit mnoho zajímavých míst, např. informační stanici z let 1929–1930, která je národní historickou památkou. Ke zdejším přírodním krásám patří bezpochyby Gibbon Falls, jeden z nejpopulárnějších vodopádů v parku. Ve výšce 26 m přebíhá nad zbytky okraje Yellowstonské kaldery. Skalní stěna na opačné straně silnice od vodopádu pak tvoří vnitřní okraj kaldery.

Vodopád Gibbon Falls

Vodopád Gibbon Falls

Zažijte v Yellowstonu kouzlo starého západu

Duch minulosti na vás dýchne v oblasti Tower-Roosevelt a v Lamarském údolí. Lamar Buffalo Ranch byl postaven ve snaze rozšířit stáda bizonů v parku. Podařilo se zabránit obávanému vyhynutí tohoto druhu. Dnes jsou čtyři zbývající budovy původního rančového komplexu v Národním registru historických míst.

Lamarské údolí

Lamarské údolí

A co dalšího lze navštívit v této části parku? Inspirovat by vás mohlo idylické prostředí vodopádu Tower Fall, často fotografovaného a malovaného řadou umělců, včetně Thomase Morana. Jeho obraz hrál dokonce rozhodující roli při založení Yellowstonského parku.

Základní informace k návštěvě Yellowstonského parku

Park má pět vstupních míst a některá jsou v zimě pro vozidla uzavřena. Nezapomeňte si proto ještě před odjezdem zkontrolovat stav silnic u vchodu, který hodláte použít. Jakmile se na letní sezónu otevřou silnice, mohou lidé vstupovat do parku 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Cesta mezi horkými prameny Mammoth a severovýchodním vchodem je otevřená vždy. Poskytuje tedy celoroční přístup do údolí Lamar, které je dobrým místem pro kempování, pěší turistiku, rybolov či lyžování.

Horké prameny Mammoth

Horké prameny Mammoth

Sedmidenní průkaz pro vstup do parku stojí 30 $ (soukromé vozidlo), zakoupit lze ale i individuální průkaz za 15 $ na osobu starší šestnácti let.

Počasí v Yellowstonském parku se může několikrát proměnit i během jediného dne. V létě mohou denní maxima překročit 25 °C. V zimních měsících tu často sněží a teploty klesají pod nulu, zejména v noci. Pro všechny případy si s sebou vezměte dostatek oblečení, včetně teplé bundy a pláštěnky. Věřte, že se mohou hodit i v létě.

Gejzír Old Faithful

Gejzír Old Faithful

Yellowstone má pro každého něco. Ať už se těšíte na náročné pěší túry, kempování, plavbu lodí, jízdu na koni, anebo raději odpočíváte při západu slunce, park vám nabízí velkou rozmanitost v aktivitách, které si můžete vychutnat. Vybírat ze všech těch dobrodružství a zážitků nebude vůbec jednoduché.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín