Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za lyžováním do Bulharska? Proč ne!

Lyžování v Bulharsku

Lyžování v Bulharsku

Exotické dovolené stojí statisíce, v Egyptě najdeme jen samé velké ubytovací resorty a Bulharsko je pouze letní destinace. Cestovní ruch má mnoho podobných poznatků, na kterých není moc pravdy a čím dřív se cestovatelé dozvědí pravdu, tím dříve z ní budou moci těžit. Vzhledem k blížící se lyžařské sezoně se tentokrát zaměříme právě na Bulharsko jako na zemi vhodnou k lyžování.

Většina z nás zná Bulharsko pouze jako místo vhodné pro rodinnou dovolenou u moře za příznivou cenu. Tato destinace má však i v zimních měsících co nabídnout a konkrétně hory tvoří přibližně šedesát procent z celkové rozlohy. Skiareály jsou zde poměrně krátce, před několika lety se jednalo spíše o skromně vybavená střediska, každým rokem však docházelo k inovacím až do podoby, ve které se Vám dnes mohou představit. Díky přátelskému přístupu místních obyvatel a příjemné atmosféře zdejších hor si zde užijete levné a přitom kvalitní lyžování.

Bulharský skiareál

Bulharský skiareál

Nejlepším lyžařským areálem v Bulharsku je bezpochyby Bansko

I bez lyžařského střediska by oblast patřila mezi oblíbené a turisty často vyhledávané místo. Tradiční vinárničky, diskotéky, nebo wellness vyžití v podobě saun a bazénů společně tvoří snad největší lákadlo. Zdejší pohoří Pirin je oblíbenou atrakcí nejen díky svému impozantnímu vzhledu, ukrývá velké množství podzemních jeskyní, v okolí nalezneme plno jezer a vodopádů. Díky tomu všemu byl tento překrásný národní park zařazen také mezi památky UNESCO. Bansko bylo původně malé středisko s jedinou lanovkou, během let se rozšířilo na 48 kilometrů sjezdovek a 15 lanovek či vleků jezdících do výšky 2 560 metrů. Široké sjezdovky tak nabízí plno hodin zábavy pro středně pokročilé lyžaře, náročnějším je pak vyhrazena sjezdovka Alberta Tomby, nejspokojenější zde však budou rodiny s dětmi. Hned vedle sjezdovek se nachází lyžařská škola pro ty nejmenší, ve které se buď přiučí kvalitním základům, nebo si alespoň dobře pohrají.

Bansko

Bansko

Lyžovat můžete i v jiných bulharských skiareálech

Pokud jste již Bansko navštívili, ale lyžování nemáte stále dost, určitě je na místě navštívit další střediska, přestože budou poměrně malebná. Druhý největší areál Borovec například nabízí snow park, Dobriniště si pak zakládá na své tradičnosti, kdy na vrcholku naleznete pravou bulharskou horskou chatu. Pro běžkaře rozhodně doporučujeme areál Uzana a vášniví obdivovatelé malebných vesniček ocení ubytování okolo střediska Pamporovo.

Ski resort Pamporovo

Ski resort Pamporovo

Doprava do Bulharska a další užitečné informace

Nyní se dostáváme asi k nejdůležitějšímu tématu a není divu - dopravit do poměrně vzdálené destinace lyžařskou výbavu není žádná legrace. Vzhledem ke vzdálenosti, kterou musíme kvůli tomuto cestování překonat, připadá v úvahu primárně letecká doprava. Samozřejmě nám nebude nic bránit při přepravě autobusem či vlastním vozem, není to však příjemný zážitek a především pro děti by cesta mohla být dost náročná. Nejčastější varianta je přílet do hlavního města Sofie a odsud poté autobusem přejet k vybranému středisku. Na cestování tedy počítejte s přibližně sedmi hodinami včetně všech nutných úkonů na letišti.

Informace o cenách jsou poměrně příjemnou záležitostí, jelikož hovoříme o mnohem nižších číslech, než máme zde u nás. Průměrně je v Bulharsku zboží až o 20% levnější než v České republice. A tato statistika se týká nejen jídla, ale také cen oblečení nebo služeb. Tím se částečně nabízí varianta, jak snížit náklady za přepravu zavazadel. Vzhledem k převozu lyží se dost rozrůstá velikost a tím i cena zavazadel, proto se dá ušetřit na zbytku výbavy či na zimním oblečení, které seženete přímo v zemi opravdu za pár korun. Předpokládané náklady na stravování jsou pak následující: pokud rádi ochutnáte místní pivo, zaplatíte za něj v přepočtu 22 korun, obědy se pohybují různě podle nároků každého klienta, ale ceny se pohybují od 45 do 120 korun za hlavní chod. Půllitrový džbán vína zakoupíte za 30 korun, pro gurmány se jistě najde kvalitnější lahev s cenou mezi 150 a 450 korunami.

Oběd na svahu

Oběd na svahu

Nyní již vybavený turista, který je navíc po jídle, by si jistě rád zalyžoval. Nejvýhodnější pro něj tedy bude pořízení skipasu v podobě bezkontaktní karty. Pokud se rozhodnete pro celodenní skipas, zaplatíte za něj 50 Lv, tedy přibližně 750 korun. Zde platí pravidlo- čím více dní na lyžích, tím méně peněz na jeden den. V případě šestidenního skipasu tedy zaplatíte 280 Lv. K ceně skipasu vždy nezapomeňte přičíst také vratnou zálohu 5 Lv za propůjčení bezkontaktní karty. Výše zmíněné ceny se vztahují především na největší střediska, v těch menších, kterých je zde také dost, vás celodenní skipas vyjde zhruba na 30 Lv a těšit se ve většině případů můžete samozřejmě i na zvýhodněné vstupné pro děti, studenty či důchodce.

Ať už patříte mezi starší generaci, která si chce užít klidné lyžování na mírných sjezdovkách, nebo jste studenti hledající skvělou destinaci vhodnou na lyžování i zábavu za dobrou cenu, určitě zařaďte zimní Bulharsko na váš seznam míst, které musíte alespoň jednou navštívit. Přivezete si totiž zážitky, dost možná i levně pořízené kousky do vašeho šatníku a na pohostinnost zdejších obyvatel či krásu okolní přírody budete s láskou vzpomínat.

Užijte si zimu v Bulharsku

Užijte si zimu v Bulharsku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín