Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vůní kávy mezi horské stráně i na slunné pobřeží

Káva na pláži

Káva na pláži Shutterstock

Ještě za ranního kuropění se chopíte kávového mlýnku nebo rozblikáte svůj nepostradatelný kávovar a necháte si naplnit šálek voňavým espressem či usrkáváte mléčnou pěnu cappuccina? Pokud si nedokážete svůj den představit bez kofeinové vzpruhy, dopřejte si kávové potěšení i na cestách. Vydejte se s námi do dálek vonících čerstvě mletými zrnky a na místa, odkud neodolatelný fenomén pochází.

Kostarika

Malá kávová plantáž v Kostarice

Malá kávová plantáž v Kostarice Shutterstock

Pokud si libujete v kvalitní kávě, pak by vám ve sbírce neměla chybět ta z Kostariky. Sopečná půda a zvlněná krajina středoamerické země dává tamním zrnkům plnou a ušlechtilou chuť, která je obzvláště v regionu Tarrazu umocněna sametově sladkými tóny karamelu. Vypravte se do míst, kde roste na 400 milionů kávovníků a vaše chuťové pohárky zaplesají radostí. Už několik desetiletí tu platí zákon, který ukládá produkovat pouze stoprocentní odrůdu Arabica, takže s tamní kávou máte jistotu, že nešlápnete vedle. Výrobci tu dodržují vysoké standardy kvality, což pocítíte sami v každém doušku espressa i v jiných alternativních přípravách svého oblíbeného nápoje. Až se ocitnete v ulicích San José, zamiřte do nedaleké Britt Café, kavárny a pražírny vyhlášené po celém světě. Toto místo zaručuje udržitelné postupy a vysokou kvalitu surovin. Vychutnáte si tu řadu speciálních káv, mlýnku vévodí nejznámější kostarické směsi. Pro zájemce tu nabízejí prohlídky, během kterých přijdete na kloub tomu, jak se zelená zrnka mění ve vynikající nápoj. Na závěr nechybí ani degustace výjimečných odrůd, včetně produkce z vlastní plantáže.

Zájezdy na Kostariku

Kolumbie

Město Kartagena, Kolumbie

Město Kartagena, Kolumbie Shutterstock

Je vysoce pravděpodobné, že na kolumbijskou kávu jste v obchodě nebo na mlýnku své oblíbené kavárny narazili už mnohokrát. Vypravit se do domoviny kvalitních zrnek má své nezaměnitelné kouzlo. Kávovníky zde bují zejména v centrální oblasti na krásných horských masivech, kde není nouze o výhledy do zelených údolí. Patříte mezi milovníky horské turistiky? Přibalte si do kufru pohorky, v oblasti zvané „kávová osa“ totiž zaplesáte radostí. Kavárenští povaleči zažijí žně v Medellínu, Bogotě nebo Cali, právě tady se díky kultovní kavárenské scéně budete cítit jako Alenka v říši divů. Šálek obohacený o pořádnou porci historie vám naservírují v Cafe Alaska. Tato medellínská kavárna totiž patří ke kulturním klenotům země, dopustit na ni nedají ani kávoví odborníci.

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Čtěte také:

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Keňa

Kávová plantáž v Keni

Kávová plantáž v Keni Shutterstock

Do Keni se vyplatí zamířit nejen za pestrou faunou, ale také za bohatým spektrem chutí kávy s nízkou hořkostí. Kávovníky tu piplají ve vysoké nadmořské výšce, ty nejlepší odrůdy bývají odolné vůči dešťům a vynikají plnou chutí a vysokou aciditou. Jejich plody vám rozšíří kávové obzory o ovocné a kořeněné tóny, které jinde nenajdete. Keňa je na svůj kávový průmysl náležité hrdá a vřele uvítá každého cestovatele, který se o její jedinečné produkci vyrazí přesvědčit na vlastní oči. Zamíříte-li do lůna keňské vysočiny, pokochejte se panstvím Fairview Estate. Za jeho branami budou vaše chuťové pohárky tančit radostí při objevování prémiových káv. Ať už jste kofeinem protřelý nadšenec, či zvídavý začátečník, zdejší prohlídky slibují obohacující zážitek pro všechny. Ze všech stran pocítíte vášeň, kterou vkládají do každého kroku cesty malého kávového zrnka. Vstoupit sem však musíte s rizikem, že vám pak málokterá káva zachutná tak, jako ta z keňských strání.

Dovolená v Keni

Vietnam

Šálek vietnamské kávy, Sapa

Šálek vietnamské kávy, Sapa Shutterstock

Na asijském kontinentu se kávová zrnka praží do tmavých tónů, takže ve výsledné silné kávě ucítíte chuť oříšků či tmavé čokolády. Vietnamská příprava spočívá v nalití horké vody přes sedlinu v takzvaném phin filtru. Často se tu překapává do šálku naplněného kondenzovaným mlékem. Výsledný nabíjející nápoj vás pohladí po jazyku sladkou chutí i hutnou konzistencí. Zamilujete si ho i v ledové variantě, která vám přijde vhod pod horkým vietnamským sluncem. Ve městech jako je Hanoj nebo Ho Či Minovo Město panuje čilý ruch i v oblasti kavárenství. Moderní kávové trendy přivanuly i sem západní metody přípravy, takže nebudete ochuzeni o Chemex či ledové osvěžení v podobě cold brew. V nabídce však zůstávají i tradiční speciality jako je káva kokosová nebo krémová doplněná o vaječný žloutek.

13 důvodů, proč si vás Vietnam omotá okolo prstu

Čtěte také:

13 důvodů, proč si vás Vietnam omotá okolo prstu

Brazílie

Kávové plantáže v Alfenas, Brazílie

Kávové plantáže v Alfenas, Brazílie Shutterstock

Žádný kávomilec by neměl minout ani královnu kávového průmyslu. V Brazílii se keříkům kávovníku daří díky příhodnému podnebí i krajinnému rázu, napříč zemí najdete 14 hlavních kávových regionů. Chuťové spektrum je tu úžasně rozmanité a každý si tak najde svůj oblíbený podtón. Kofeinovou vzpruhu si dopřejete za každým rohem v ulicích kosmopolitních měst i na kávových farmách. Ty nejlepší hledejte v úseku od severozápadní destinace Rondônia, až po pobřežní oblast v okolí Rio de Janeira. Většina produkce pochází od malých pěstitelů, které při svých cestách můžete návštěvou poctít i vy. Zajímavá podívaná na vás čeká zejména v kávovém údolí poblíž hlavního města. Mezi úrodnými keři zde objevíte kávu s jemnou chutí i odrůdy ošlehané větrem, které v ústech rozvine nádech citrusů.

Brazílie: Země plná chytlavých tónů a pozitivní energie

Čtěte také:

Brazílie: Země plná chytlavých tónů a pozitivní energie

Itálie

Snídaně s kávou v Toskánsku

Snídaně s kávou v Toskánsku Shutterstock

I nedaleké evropské destinace dokážou uspokojit opravdové kávové nadšence. K zemím kávě zaslíbeným patří bezpochyby i slunná Itálie. Spatřit horkokrevné Italy u oblíbeného espressa můžete kdykoli během dne. Pokud preferujete mléčné varianty, své oblíbené cappuccino si rozhodně objednejte před polednem. Tradičně bývá společně s křupavým pečivem součástí líné snídaně, usrkávat mléčnou pěnu po obědě je tu považováno za společenské faux pax. Kávová kultura je zemí protkaná už od dob prvních kávovarů. Asi vás nepřekvapí ani fakt, že první stroj na opravdové espresso spatřil světlo světa právě v této nádherné zemi. Itálii tak v podstatě vděčíme za to, že si svou ranní vzpruhu můžeme dopřát pouhým zmáčknutím tlačítka.

Zájezdy do Itálie

Turecko

Kahve

Kahve Shutterstock

Podstatnou součástí kultury se stal kofeinem nabitý nápoj i na pomezí dvou kontinentů. Turecko servíruje svým návštěvníkům porci tajuplné historie, přírodních krás i originální gastronomii. I když v našich končinách máme slabost pro šálek „turka“, s přípravou nápoje v Turecku nemá pranic společného. Takzvaná „kahve“ se tu připravuje z jemně mletých zrn v džezvě na horkém písku – v měděné konvičce prášek zalije studenou vodou a natřikrát přivede těsně pod bod varu na mírném ohni. Výsledný silný nápoj servírovaný v malých hrnečcích přináší konzumentům nejen vzpruhu a potěchu, ale představuje i důležitou společenskou událost. Neobjede se bez něj totiž žádné rodinné či přátelské setkání.

Dovolená v Turecku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín