Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaanse Schans: výlet do minulosti Holandska

Holandský skanzen Zaanse Schans

Holandský skanzen Zaanse Schans

Návštěva holandského skanzenu Zaanse Schans potěší zejména příznivce starých časů. Dobová vesnička vypadá, jako by se v ní zastavil čas. Typické zelenobílé dřevěné domky, zachovalé a stále funkční větrné mlýny, sýrárna, dílna na výrobu dřeváků, líně se pasoucí stáda ovcí a koz, rozkvetlé zahrádky, bíle natřené dřevěné mostky přes řeku, zkrátka celková pohádková atmosféra vesničky okouzlí nejednoho návštěvníka, který zatouží toto malebné místo nikdy neopustit.

Pohádková vesnička Zaanse Schans

Skanzen obytných a hospodářských staveb Zaanse Schans se nachází poblíž města Zaanstad, cca 12km severozápadně od Amsterdamu. Poukazuje na život obyvatel vesnice v 17. a 18. století.

Zajímavostí je, že některé z přibližně 35 domků jsou stále obývány starousedlíky. V tomto malebném prostředí se jim musí žít skutečně šťastně, byť jsou jejich prostory k žití – maličké místnůstky, kam se vejde jen to nejnutnější - velmi stísněné. Jako nevýhoda se mohou jevit neustále proudící davy turistů, na které jsou ale obyvatelé zvyklí a jejich život to nijak nenarušuje.

Sýrárna v Zaanse Schans

Při prohlídce vesničky stojí za návštěvu místní sýrárna, kde vám ženy v dobových krojích podají informace o tom, jak se kdysi sýr vyráběl. Při naší návštěvě byl výklad v němčině, což ale nevadilo, neboť nám do češtiny hbitě překládal náš skvělý průvodce.

V průběhu výkladu máte možnost pár vzorků sýra ochutnat a v malém stylovém obchůdku i zakoupit. U každého z prodávaných sýrů jsou připraveny vzorečky na ochutnání. Sýry jsou naprosto vynikající, přesto doporučuji s nákupem počkat, neboť jsou tu velmi drahé, jinde se dají sehnat i za poloviční cenu.

Větrné mlýny v Zaanse Schans

Není typičtější stavby pro rovinaté Holandsko než větrný mlýn. V muzeu pod širým nebem Zaanse Schans se jich nachází celkem šest, přičemž tři z nich jsou přístupny veřejnosti. Pokud vane příznivý vítr, můžete je spatřit v chodu, s otáčejícími se lopatkami. Rozmístěny jsou podél kanálů, což v Nizozemsku nikoho nepřekvapí a dostanete se k nim po průchodu obydlenou vesničkou. Co vás ale možná překvapí je fakt, že ani v jednom z mlýnů se nemlela mouka. V jednom se lisoval olej, druhý sloužil jako pila, v dalším se třela barva.

Lákadla pro turisty

Při vstupu do skanzenu nás nečekaně vyfotil místní fotograf stojící přímo u vstupu. Za pár chvil byl zhotoven náš portrét o velikosti A5 s kalendářem, který jsme si mohli a nemuseli za 5 Eur zakoupit. Chvíli jsme váhali, ale nakonec jsme se zlákat nechali. Navíc se nám podařilo cenu usmlouvat na 4 Eura, no nekupte to za ty peníze.

Výroba dřeváků v Zaanse Schans

Další zajímavostí, kterou byste ve skanzenu neměli vynechat, je muzeum a zároveň výrobna dřeváků. Zde se dozvíte spoustu informací o procesu výroby dřeváků, jedny dokonce přímo před vašimi zraky vyrobí.

V muzeu si můžete prohlédnout skutečně obrovské množství hotových dřeváků, z jejichž barev a vzorů až oči přecházejí. Najdete tu jak opravdu staré kousky, tak i nejnovější modely. Zajímavé a zároveň neobvyklé jsou dřevěné holinky, dřeváky s krajkou nebo s podpatkem.

Největší dřevák

Před vstupem do dílny si v trávě hoví obrovský žlutý dřevák s červeno-černým zdobením, do kterého se bez problémů vejde více lidí a je proto vděčným objektem fotografů. Poctivě jsme si vystáli frontu, abychom si, stejně tak jako většina turistů, mohli tento vtipný snímek pořídit. 

Obchůdky, dílny či plavba po řece

V areálu skanzenu se dále nachází informační centrum, dobové obchůdky, obchod se suvenýry, s čokoládou, pekařské muzeum, řemeslnické dílny, stodoly… Můžete shlédnout ukázky zdobení delftské fajáns nebo si  zapůjčit loďku a podniknout výlet po řece Zaan. Možností, jak strávit čas v tomto kouzelném prostředí, je opravdu mnoho. Na prohlídku si proto rezervujte minimálně půlden, ať pak nelitujete, že jste si atmosféru starých časů neužili dostatečně.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín