Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájezd do Černobylu? I ten můžete sehnat!

Jaderná elektrárna Černobyl

Jaderná elektrárna Černobyl

Zažijte něco jedinečného a vydejte se do míst jedné z největších jaderných havárií, jejíž rozsáhlé důsledky jsou nejhorší v dějinách jaderné energetiky. Prohlédněte si města Černobyl a Pripjať na severu Ukrajiny, jadernou elektrárnu, tajný vojenský radar a mnoho dalších zajímavostí v uzavřené černobylské zóně.

Historie města Černobyl

V 70. letech 20. století byla severozápadně od Černobylu vybudována jaderná elektrárna a pro její zaměstnance nové město Pripjať. Dne 26. dubna 1986 došlo na 4. reaktorovém bloku elektrárny k havárii, po níž byl Černobyl evakuován. Většina obyvatel v té době ani netušila, že byla vystavena velmi silnému ozařování. Po dekontaminaci se město stalo částečně obyvatelným. Přestože je oficiálně opuštěným, přibližně sedm set lidí se sem navzdory nebezpečí vrátilo.

Výstražné cedule v Černobylu

Výstražné cedule v Černobylu

Zájezd do Černobylu

Cestovní kanceláře nabízejí řadu zájezdů do Černobylu. Bývají spojené i s dalšími místy, takže máte šanci poznat i jiné tváře Ukrajiny. Seznámit se tak lze mj. s nejkrásnějšími památkami Kyjeva, jako je chrám sv. Žofie a související klášterní stavby s Kyjevskopečerskou lávrou (UNESCO), chrám sv. Ondřeje, katedrála sv. Mikuláše, Dům s chimérami, Ukrajinská národní opera Tarase Ševčenka, socha Matky Vlasti aj. Letecký poznávací zájezd z Bratislavy na pět dní se snídaněmi může vyjít přibližně na 20 000 Kč (na osobu). Samotný výlet do Černobylu pak může zabrat pouhý jeden den či dva z celého zájezdu.

Celodenní výlet do oblasti černobylské zóny a města duchů Pripjať přináší nevšední zážitky v unikátní atmosféře komunismu. Pripjať, kdysi město mladých pracovníků černobylské elektrárny, dnes v důsledku havárie zeje prázdnotou. Mrtvá, neobydlená oblast chátrá, je však chráněna vojáky kvůli rabování. Prostředí města Pripjať se dokonce objevilo ve hrách ze série Call of Duty, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl a dalších. Hráči tak mohou vidět hotel Polesí, ruské kolo, sportovní centrum, palác kultury a mnoho dalšího.

Město duchů Pripjať

Město duchů Pripjať

Zájezdy umožňují návštěvu elektrárny i všech tří bezpečnostních zón, rozlišených podle vzdálenosti od černobylské elektrárny a míry kontaminace: vnější 30km zóna, vnitřní 10km zóna a Pripjať. Do vnitřní 10km zóny a města Pripjati mohou nicméně vstupovat pouze pracovníci elektrárny, vědci, zaměstnanci černobylské zóny a s omezeným povolením též právě účastníci organizovaných exkurzí. Do vnější 30km zóny se mohou na vlastní nebezpečí vracet lidé z řad původních obyvatel, jedná se již o relativně „čistou“ oblast. Překvapivá fakta a příběhy vám otevřou dveře do doby, kdy byl svět jen krůček od nukleární katastrofy.

Pripjať

Pripjať

Důležité informace pro návštěvu Černobylu

Program exkurzí je vždy navržen tak, aby turistům nehrozila žádná újma na zdraví. Nebezpečným místům se vyhnou, pohyb v silně zamořených zónách je pak omezen na nutné minimum. Přesto mohou do Černobylu vycestovat pouze osoby starší osmnácti let, tedy kromě těhotných a kojících žen, jimž se cesta nedoporučuje. Budete s sebou potřebovat pouze platný cestovní pas, potřebná povolení a pojištění obvykle zajistí cestovní kancelář. Pro pobyt kratší než devadesát dní není na Ukrajině zapotřebí vízum. Obejdete se rovněž bez lékařského potvrzení zdravotní způsobilosti. V místech, jimiž se turisté obvykle pohybují, není nutné nosit ochrannou kombinézu ani roušku, je však potřeba mít oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a uzavřenou obuv.

Barely s radioaktivním odpadem v Černobylu

Barely s radioaktivním odpadem v Černobylu

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín