Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zamilujte si Singapur: Dravý, spořádaný, zelený i vizionářský

Dovolená v Singapuru

Dovolená v Singapuru Shutterstock

Představte si místo, kde se historie prolíná s nejmodernějšími trendy, kde špičky mrakodrapů šplhají vysoko k nebesům, a kde si exotická kuchyně podmaňuje všechny smysly. Přesně tak by se dal letmo popsat Singapur, jeden z nejrušnějších přístavů jihovýchodní Asie. Svou ne příliš velkou rozlohu několikanásobně převyšuje životaschopnou krajinou a čilým světovým obchodem. Učiněným rájem je však nejen pro obchodníky, ale i pro turisty, kteří tu okusí nejlepší možnou esenci Asie. Zažijte jeho atmosféru na vlastní kůži! 

Vzhůru k výškám a ikonickým památkám

Marina Bay Sands, Singapur

Marina Bay Sands, Singapur Shutterstock

Vstoupit na území Singapuru znamená vkročit do říše architektonických zázraků. Jedinečnost tohoto místa spočívá v tom, jak skvěle tu dokážou míchat koktejl složený z lokální minulosti a globální budoucnosti. V těsném sousedství tu můžete obdivovat futuristické mrakodrapy i památky, které vás provedou spletitou historií země. Při své návštěvě byste si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu místní ikony, park Merlion. Můžete se tu vyfotit s dominanou města, sochou mýtického Merliona, který představuje bájného prince a objevitele. Z parku se vám naskytne parádní výhled na další architektonickou legendu, hotel Marina Bay Sands, který je skutečným symbolem inovace a luxusu jihovýchodní Asie. Nad krajinou ční jako majestátní loď, jejíž tři výrazně věže spojuje plovoucí infinity bazén. Kromě bohaté palety restaurací, si tu můžete vychutnat koktejl na střešní terase, jehož třešničkou není nic menšího, než úžasný výhled na pulzující město.

Dovolená v Singapuru

Ve čtvrti Kampong Glam na chvilku zapomenete na uspěchaný moderní svět. Před Sultánovou mešitou se zlatou kopulí vás ovane závan muslimské kultury, v malajském kulturním centru Malay Heritage Centre nasajete inspiraci na výstavách o místní historii a v barvami hýřící ulici Haji Lane vás zaujmou pestré butiky, pouliční umění a trendové kavárny. Pokud své kroky nasměrujete do Chinatown, čeká vás atmosféra spleti barevných uliček a usměvavých lidí. Kromě návštěvy Muzea Buddhova zubu, si zde užijete kombinaci historie, nakupování a také spoustu skvělého jídla.

Řád a čistota nade vše

Cesta k Sultánově měšitě, Singapur

Cesta k Sultánově měšitě, Singapur Shutterstock

Ve světě plném shonu a chaosu se Singapur jeví jako oáza spořádané disciplinovanosti. Obyvatelné ctí nastolený řád i pravidla, a tak se město může pyšnit všudypřítomnou čistotou a vysokou mírou bezpečí. Pokuta může následovat i za pouhé odhození nedopalku cigarety do kanálu nebo za plivání na zem. Každé umetené zákoutí ve městě odráží pečlivou snahu o estetickou dokonalost tváře metropole a pohodovou atmosféru v ulicích. Snaha o veřejný pořádek došla dokonce tak daleko, že od roku 2004 si nikde ve městě nekoupíte žvýkačku. V minulosti tu totiž způsobovaly potíže se znečišťováním veřejných míst, kdy je lidé lepili na poštovní schránky, do výtahů nebo do klíčových dírek. Zákazem prodeje a importu se problém vyřešil.

Precizní recyklace odpadků je alfou a omegou zdejší ochrany životního prostředí. Je zcela běžné nosit do obchodů vlastní tašky a nevytvářet zbytečný odpad z jednorázových obalů. Respektování pravidel se odráží nejen ve fyzickém prostoru, slušné chování a úcta k ostatním je součástí každodenního života, ať už ve veřejné dopravě, na kulturních akcích nebo v obchodech.

Zapomeňte na Bali a objevte neokoukané ostrovy Indonésie

Čtěte také:

Zapomeňte na Bali a objevte neokoukané ostrovy Indonésie

Moderní vize a inovace na každém kroku

Mladý muž v ulicích Singapuru

Mladý muž v ulicích Singapuru Shutterstock

Singapurská vláda dlouhodobě investuje nemalé prostředky do výzkumu a rozvoje, město je proto známé pro svůj důraz na nejmodernější technologie, které přispívají ke zlepšení životní úrovně obyvatel i zkvalitnění služeb pro turisty. Singapur se stal průkopníkem konceptu smart city, v praxi tyto technologické zlepšováky pocítíte například při jízdě hromadnou dopravou. Nejen, že za lístek můžete platit bezhotovostně, ale pomocí aplikace můžete sledovat obsazenost daných spojů. Digitalizovaný je tu také systém zdravotní péče nebo veřejné správy, online se tu podávají žádosti, povolení či licence. Překvapí vás sofistikovaný systém osvětlení. Prostřednictvím chytrých telefonů můžete sledovat aktuální informace o mimořádných událostech, dopravních nehodách nebo kvalitě ovzduší.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Oslnivé noční zážitky

Clarke Quay, Singapur

Clarke Quay, Singapur Shutterstock

Singapur je městem, které nikdy neusíná, právě po setmění vás tu neminou ty nejzářivější zážitky. Noc tady neznamená jen čas, kdy většina lidí dřímá, ale stává se také chvílí, během které se ulice mění v kouzelnou krajinu světel a barev. Oslnivá show vás čeká v Marina Bay, každou noc tu tisíce světel ozdobí fasády výškových budov a vytvoří tak pouliční galerii pod širým nebem. Při návštěvě Clarke Quay okusíte bujarý noční život v klubech a záři neonů, která zaplavuje celé širé okolí.

Už jste někdy přemýšleli nad tím, co se děje v ZOO, když výběhy zahalí tma? V první noční zoologické zahradě světa můžete téhle záhadě přijít na kloub. Přes den obdivujte na 300 druhů zvířat a po setmění nasedněte do otevřeného autobusu, který vás vyveze do přilehlé lesní oblasti. V tmou zahaleném safari můžete spatřit noční tvory v celé své kráse.

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Čtěte také:

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Zelená pro životní prostředí

Supertrees v Gardens by the Bay

Supertrees v Gardens by the Bay Shutterstock

Zprvu to sice může znít jako oxymóron, ale na tomto kousku země vedle sebe úspěšně koexistují megalomanská nákupní centra a bujná zeleň. Při výstavbě veřejných budov se významně dbá na zásady ekologie, udržitelnost je tématem číslo jedna. Příjemným důsledkem je potom fakt, že i v rozpálené betonové džungli vždy najdete oázy zeleně, které poskytují příjemné útočiště při celoročně teplém počasí. Jednou z nich je zdejší botanická zahrada zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Návštěvu využijte k obdivování exotické flóry v čele s unikátními orchidejemi nebo k příjemnému odpolednímu pikniku.

Zájezdy do Singapuru

Díky zásadám zelené filozofie a naplňování vize zahradního města, tu snadno můžete přeskakovat z parku do parku. Bující zákoutí se rozprostírají ve všech částech ostrova tak, aby jeho obyvatelé byli v blízkém souznění s přírodou a snadno našli příjemné místo k odpočinku. Estetiku města i celkovou biodiverzitu zlepšuje koncept vertikálních zahrad a zelených střech zdobících mrakodrapy. K jejich benefitům patří snižování tepelného efektu, významně také přispívají k navození příjemného pocitu v městském prostředí. Živoucí důkaz najdete v unikátním parku Gardens by the Bay. Miliony cestovatelů sem přijíždějí obdivovat 18 obřích umělých stromů zvaných Supertrees. Pokrývá je nejen porost z kapradin, vinné révy nebo orchidejí, ale i fotovoltaika, speciální systém přeměny sluneční energie, kterou zde využívají například pro osvětlení nebo sběr vody pro zavlažování. Čekají vás úžasné procházky mezi vonícími rostlinami, po soumraku také pohled na pověstné světelné efekty s hudebním doprovodem. Mimochodem, najít tu můžete i nejvyšší krytý vodopád a působivé skleníky s rozlohou 1,2 hektaru.

Bazény, které povýší vaši dovolenou na vyšší level

Čtěte také:

Bazény, které povýší vaši dovolenou na vyšší level

Zábava z filmových pláten i mořských hlubin

Pláž na ostrově Sentosa, Singapur

Pláž na ostrově Sentosa, Singapur Shutterstock

Po prohlídce multikulturního Singapuru si dopřejte poznání jeho poklidné části, kterou představuje ostrov Sentosa. Vstříc relaxaci můžete vyrazit lanovkou, vlakem nebo po silnici. V cíli najdete snové hotelové resorty, golfové hřiště, pláže a unikátní zábavní park filmových studií Universal. Do dětských let vás vrátí nejen projížďka na horské dráze, ale i dalších 28 atrakcí. V jednotlivých tematických částech si zábavnou formou připomenete ikonické snímky jako Madagaskar, Shrek nebo Jurský park. Díky pestrému vyžití si na své přijdou všechny věkové kategorie. Ostrov se chlubí také obřím S.E.A. Aquariem, kde přes skla nahlédnete do tropického podmořského světa. Barevnou krásu můžete poznat na vlastní kůži i při šnorchlování, zdejší vyhřáte mořské vody jsou domovem tisíců druhů živočichů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín