Čad
-
Místní kuchyně
V Čadu ochutnáte speciality africké a francouzské kuchyně. Síť restaurací v hlavním městě podává kvalitní pokrmy připravené podle hygienických norem. Restaurace mimo N´Djamena často nenabízejí tak široké menu, neboť trpí nedostatkem některých surovin. Ve stánkovém prodeji dbejte na ověření způsobu přípravy jídla, abyste se vyhnuli možným zažívacím potížím. Asi 3 % půdy Čadu se využívají k zemědělství, které je zároveň druhým nejsilnějším ekonomickým odvětvím hned po těžbě ropy. Pěstuje se bavlna, dobytek na maso a podzemnice olejná. Od toho se odvíjí i národní jídlo, čímž je rýže s arašídovou omáčkou. Zapíjí se místním pivem nebo likérem karkanji z květů ibišku. Kuchyně je dále založená na čerstvém a sušeném mase, rybách, jáhlách a jáhelné kaši, ovoci a zelenině. Připravují se palačinky z jáhlové mouky nebo z rýže. Francouzská kuchyně ovlivnila Čad variacemi salátů.