Černá Hora
-
Místní kuchyně
Dobré jídlo je základem každého národa, ale jihoevropské národy si umí jídlo více užít, možná díky své veselé povaze, možná díky temperamentu. Také Černá Hora má své tradiční pokrmy. Stejně jako jinde na Balkáně, i tady hrají prim ryby a dary moře - kapři, pstruzi, úhoři, mořští korýši a také ostatní druhy masa, které se nejčastěji upravuje na grilu.
Tradiční pokrmy
Základem každého černohorského jídla je samozřejmě olivový olej. Jižanské národy se stravují velmi zdravě, proto ani zde nesmí chybět velké množství zeleniny, a to chřest, pórek, cibule, kopřiva, petržel, olivy a čekanka.
Pršut
Pršut je typická sušená šunka, podává se nakrájená na co nejmenší plátky. Suší se ve výšce 900 metrů nad mořem v pohoří Lovćen. Dva týdny se máčí v roztoku ze soli a pak se pět až osm měsíců suší zavěšený v suché místnosti. První tři měsíce se v místnosti přitápí bukovým dřevem, nikoliv kvůli uzení, ale proto, aby na šunku nelétaly mouchy. Pršut může být vepřový, ale i hovězí (ten je tmavě červený). Hodně lidí ve vesnici Njeguši v Lovćenu si přivydělává sušením, ale prodávají většinou jen celé nenaporcované kýty. V restauraci u sušárny (kterou si zde můžete prohlédnout) se dá pršut koupit (od 7 do 15 ? podle velikosti nebo kvality odkrojeného kusu). Prodívají tu i sýr z kravského mléka s typicky balkánskou tvarohovitou konzistencí.
Pljeskavica
Pljeskavica je lahodná smažená placka z mletého masa. Podává se sypaná měkkým ovčím sýrem. Na masové speciality je doporučována restaurace u Černého jezera na začátku NP Durmitor, kde můžete vidět, jak se váš pokrm připravuje na otevřeném ohni.
Čevapi
Čevapi je obdobou našeho čevapčiči, ale v mnohem lahodnější formě. Zdejší Čevapi se dělá z kvalitního masa a bez strouhanky. V restauracích k nim někdy dávají hořčici nebo hranolky, ale jako příloha bohatě stačí i suchý chleba.
Džigerica
Džigerica jsou výtečná a šťavnatá grilovaná játra. Podávají se s chlebem nebo libovolnou přílohou.
Balkánský salát
Salát oblíbený i v jiných koutech Evropy se vyrábí z nakrájených rajčat a okurek. Podává se na vrchu posypaný strouhaným balkánským sýrem, který je o poznání jemnější než známe z českých obchodů.
Čorba
Čorba je výtečná hustá polévka na zeleninovém základu s kousky masa a zeleniny.
Tradiční nápoje:
Rakije
Rakije je pověstná a velmi silná pálenka v podstatě z čehokoliv. Většinou je vyráběna z obilí, hroznů nebo dalšího ovoce. Obyvatelé Černé Hory si ji často pálí doma. Rakije prý vyléčí nachlazení, bolestí kloubů nebo spáleniny a ekzémy.
Ovčí mléko
Ovčí mléko má konzistenci bílého jogurtu a je to báječný prostředek k osvěžení. Má nakyslou, trochu slanou chuť a krásně voní.
Pár dobrých rad na závěr:
Pokud se rozhodnete pro večeři v jedné z místních restaurací, určitě dejte přednost typické černohorské hospůdce před velkými přeplněnými pizzeriemi. Určitě zde ochutnejte speciality jako durmitorské jehněčí, pečenou oliheň, lososa se zelím nebo úchvatné Crnogorski palačinky.