Česká republika
-
Místní kuchyně
Česká kuchyně je ovlivněna nejvíce kuchyní německou a rakouskou, dále kuchyní maďarskou. O České kuchyni se ví, že není nejzdravější, ale v posledních letech je patrný velký pokrok směrem ke zdravé stravě. Používá se hodně obilí, luštěnin, brambor a rozhodně také masa.
Hlavním jídlem dne je oběd. Základem jsou polévky, nejčastější je kuřecí vývar, bramboračka nebo zahuštěné polévky. Hlavní jídlo se skládá z masa a přílohy jako brambory, knedlík nebo rýže, tu a tam ještě zelenina. Nejtypičtější jídla jsou vepřové se zelím a knedlík, svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem, guláš nebo bramborák. O nás Češích se dá říci, že jsme masový národ. Nejčastěji je to drůbeží, vepřové a hovězí maso. Z ryb je nejoblíbenější kapr. Ze sladkých jídel jsou typickou českou pochutinou české buchty. Jako hlavní chod jsou oblíbené ovocné knedlíky, dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, bramborové šišky a také palačinky.
Co se nápojů týká, rozhodně tu kraluje pivo. Češi jsou na svůj zlatavý mok pyšní, spotřeba piva na osobu je zde nejvyšší na světě. Nejznámějšími pivy po celém světě je Budweiser Budvar a Pilsner Urquell. Na Moravě se daří kvalitním vínům, převážně bílým. Z tvrdého alkoholu je neznámější bylinný likér Becherovka, který se vyrábí v Karlových Varech. V poslední době se v Česku objevuje stále více mezinárodních restaurací, je zde patrný vliv italské kuchyně a bohužel také velký vliv amerických fast-foodů.