Chorvatsko
-
Místní kuchyně
Kuchyně oblasti pobřeží Jaderského moře je poměrně zvláštní a pestrá, nabízí jídla ovlivněná kuchyní italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou. Zdejší vaření se současně vyznačuje velkými regionálními rozdíly. Nabídka jídel tedy záleží i na tom, kde se právě nacházíte.
Oblíbeným masem je zde jehněčí, skopové nebo telecí, pečené na rožni, případně na žhavém uhlí pod poklopem (to platí zejména v severní části pobřeží). Ve vnitrozemí jsou běžné různé guláše, na Istrii zase libové vepřové maso na smetaně. V celém Chorvatsku jsou však oblíbené i telecí smažené řízky. Třeba takový "záhřebský řízek" je telecí plátek plněný šunkou a sýrem, obalovaný a smažený v trojobalu.
Jelikož mluvíme o kuchyni přímořského státu, jsou samozřejmou a nedílnou součástí jídelníčku i ryby. Připravují se na roštu, dušené s rajčaty a dalšími přísadami, ale také třeba jen jednoduše vařené. Na pobřeží jsou běžné restaurace, kde se podávají tzv. "plody moře", tj. různí hlavonožci, mlži, ráčci či jiní mořští živočichové. Ústřice se jedí syrové, pokapané citrónem. Sépie a chobotnice se smaží nakrájené na kousky, nebo jsou součástí rizota. Jako součást tzv. černého rizota (crni rižot) lze ochutnat např. sepie (sipa), jiné rizoto bývá s chobotnicemi (hobotnica) nebo s olihněmi (lignje ). Dobré jsou i olihně nakrájené na proužky a osmažené. Nejdražší místní specialitou jsou humři a langusty.
Součástí každého hlavního chodu je jako příloha zelenina, a to opravdu ve velkém množství. Ostatních příloh, jako jsou brambory, těstoviny či rýže, se oproti tomu podává méně. Zeleninová směs tu bývá velmi pestrá: hrášek, fazolky, cukina, mrkev, brokolice, květák, mangold, rajčata, papriky. Kromě toho můžete dostat zeleninu ještě jako salát v syrovém stavu - podává se hlávkový salát, čekanka, zelí hlávkové, zelí čínské, papriky, rajčata atd. Salát se ochucuje jen pár kapkami panenského olivového oleje a vinného octa, tedy bez vody a cukru.
Jako moučník se v Chorvatsku podávají palačinky, záviny, pečivo smažené v oleji (fritule, kroštule) a nejrůznější dorty, zmrzlina, ovocné saláty a poháry.
Pokud se ptáte na místní specialitu pobřežních oblastí, musíte ochutnat tzv. pršut (i když je velmi drahý), což je vepřová šunka, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem.
Co se týče alkoholických a nealkoholických nápojů, pak musíme určitě začít vínem. Víno se k jídlu míchá s vodou, sodovkou nebo minerálkou; obojí vám přinese obsluha ke stolu zvlášť a vy si nápoj smícháte dle libosti. Většina vín, včetně stolních, bývá poměrně kvalitní. K místní specialitě patří pálenka z hroznů tzv. loza (lozovača), případně bylinný likér travarica. Oblíbený je zde také višňový likér maraskino.