Demokratická republika Kongo
-
Místní kuchyně
Méně než 2% půdy Konžské demokratické republiky se využívá k zemědělství. Pěstují se plodiny, které tvoří základ místní kuchyně, např. kukuřice, rýže, maniok, sladké brambory, banány, rajčata, dýně, luštěniny a ořechy. Z divoké přírody místní využívají ovoce, houby, lesní med, ryby a zvířata ulovená v džungli. Všechny ingredience seženete na tržištích pod širým nebem, kde se přímo připravují svačinky v podobě smažených housenek, kobylek a mravenců, sušeného opičího masa a praženého hmyzu. Polévka ze sušeného opičího masa je místní specialitou. Dále ochutnejte ryby uvařené v arašídové omáčce, smažené banány, grilované kozí maso či smažené rybičky zvané ndakala. K hlavním jídlům se přikusuje tzv. fufu, kaše z maniokové mouky vyválená do kuličky a namáčená do omáček a polévek. Fufu se podává i s červenými fazolemi nebo s uvařenými maniokovými listy. Pod názvem chikwanga si představte válečky z maniokové mouky zabalené do banánových listů, které jim propůjčí typickou nakyslou chuť. Většina jídel se dochucuje čili kořením. Vyvarujte se pití kohoutkové vody. Vždy mějte po ruce dostatek vody v pet lahvích. Prodávají se i sladké nápoje Coca-cola, Pepsi, Um Bongo a Mirinda. V Konžské demokratické republice se vaří rýžové pivo značek Tembo a Doppel, ale seženete i dovozová piva Primus, Skol a Castel. Na venkově ochutnejte palmové víno. Nikdy nepijte místní gin. Prodejci do něj přimíchávají metanol, z něhož můžete oslepnout.