Estonsko
-
Místní kuchyně
Podobně jako ve všech evropských zemích, i estonská kuchyně je částečně ovlivněna pokrmy připravovanými v okolních státech. Zdejší jídlo se nejčastěji skládá z masa (hlavně vepřového), bramborových a zeleninových příloh, hutných polévek, různých salátů a v neposlední řadě – pro Estonsko tolik neodmyslitelného – tmavého chleba, který se tu přikusuje snad ke všem pokrmům. K estonské kuchyni také neodmyslitelně patří tvarohové sýry nebo sýry s různými – nejčastěji oříškovými – příměsemi.
Typickými estonskými pokrmy jsou například:
Mulgipuder – tato bramborovo-obilná kaše podávaná s opečenou slaninou je v Estonsku velmi oblíbená.
Kiluvõileib – pod tímto názvem se skrývá tmavý chléb se šproty, který je někdy doplněn ještě o vejce na tvrdo.
Sült – něco na způsob české tlačenky; rovněž vyrobené z vepřového masa.
Verivorst – jedná se o vepřovou klobásu s příměsí krve. Podávané společně s kysaným zelím, tvoří tyto klobásy součást vánoční tabule.
Z nápojů stojí za vyzdvihnutí místní pivo se specificky nasládlou chutí, anebo Vana Tallinn, což je likér vyráběný z jamajského rumu s příměsí citrusových olejů, vanilky a skořice.