Francie
-
Místní kuchyně
Labužnická Francie dokáže splnit téměř všechny sny, o kterých se kdy milovníkům vynikajících specialit zdálo. Přijet na dovolenou do této země a neokusit žádné z typických delikates by se vskutku dalo nazvat osudovou chybou. Jídelní zařízení si můžete samozřejmě vybrat podle svých chuťových buněk, finančních možností nebo jednoduše podle nálady. Nabízí se jednak poměrně dražší restaurace, rodinné restaurace, které se nazývají brasserie nebo menší a cenově ne tak náročná bistra, popřípadě levnější kavárny či vinárny.
Co se týče tradičních jídel, začátek dne je nevhodnější přivítat typickou vydatnou snídaní, skládající se hlavně z pečiva, tedy rohlíku, briošku či chleba, obvykle s máslem a k tomu nápoj podle chuti, od kávy, čaje, přes čokoládu až po čerstvě vylisovaný pomerančový džus. Tento chod se nazývá petit d?jeuner. Oběd bývá často, jak je ostatně zvykem i v jiných západoevropských zemích, nahrazen čerstvým pečivem, sýrem, zdravým salátem. Velmi důležitou roli hraje večeře, která se skládá z několika chodů. Jako předkrm si můžete vybrat zeleninu různého druhu (crudités), popřípadě výbornou uzeninu, rybí nebo zeleninovou polévku, husí paštikou či jinou lahůdku. Rybí kuchyně tvoří specifický svět sám o sobě. Ať už se jedná o pstruha, štiku, mořský jazyk nebo kambalu, vždy se najde několik způsobů, jak rybu připravit. Zmínit můžeme například podávání s mandlemi nebo s výtečnou holandskou omáčkou.
Nesmíme zapomenout na sýry, jejichž věhlas se rozšířil do celého světa. Na pravý francouzský Roquefort nebo Camembert nedají labužníci nikdy dopustit.
Ovšem co by to bylo za jídlo, kdybychom se na závěr neosvěžili výtečným dezertem. Vynalézavost Francouzů vskutku nezná mezí. Lehká čokoládová pěna, ovocné dorty, sorbet nebo specialita zvaná tarte Tatin, horká jablka ve sladkém těstíčku, jsou jen pouhým zlomkem toho, co můžete ve Francii ochutnat ze světa sladké fantazie.
Francouzská kuchyně je natolik různorodá, že nemůže být nikdy zgeneralizována. Každý region totiž vytváří svůj charakteristický vzorník jídel, který v opačném koutě Francie těžko budete hledat. Rozhodující je i geografická poloha či přírodní podmínky. Například oblast Alsaska je značně ovlivněna vlivem Německa či dokonce i židovské kultury, o Burgundsku se říká, že kromě výtečného vína produkuje také nejlepší dušené hovězí světa, které se vaří přímo v červeném víně. Opravdový ráj mléčných výrobků se nachází v Normandii. Doporučujeme především výtečnou smetanu s křehkým jablkovým koláčem. Naopak pro delikatesy z mořských plodů se vyplatí vydat se do oblasti Bretaně. Ale pozor, zde rozhodně ochutnejte také světoznámé palačinky, ať už ve sladké či kořeněné podobě. Na sladkovodní rybí speciality jsou odborníci na slovo vzatí v údolí Loiry. Nenechte si rozhodně ujít úhoře vařeného v červeném víně, který se ukrývá pod názvem matelote d´anguille. Další zajímavá lahůdka roste v oblasti Périgord, totiž lanýže, které jsou hledány vycvičenými prasaty. Žabí stehýnka, hlemýždi či jiné speciality dokreslují výsledný dojem z kulinářského umění Francouzů.
Jak je vidět, je francouzská kuchyně velmi pestrá. K tomu, abychom ji skutečně poznali nemůže posloužit žádný slovní popis tak dobře, jako zkušenost na vlastní kůži, nebo chcete-li, jazyk.